05:44:31 16.07.2024
Stiri

Ziua Universală a IEI // „BogățIA sudului românesc”, expoziție la Muzeul Național de Istorie a Moldovei: 71 de piese inedite din patrimoniul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, expuse la Chișinău

Actualitate 20.06.2024 09:05 Vizualizări699 Autor: Ziarul National
Ziua Universală a IEI // „BogățIA sudului românesc”, expoziție la Muzeul Național de Istorie a Moldovei: 71 de piese inedite din patrimoniul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, expuse la Chișinău


Peste 70 de piese inedite din colecția Marghioliței Constantinescu Rogojan, aflate în patrimoniul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, vor fi expuse la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Marghiolița Constantinescu Rogojan, artist plastic și profesoară din zona Muscelului, a donat statului român o colecție de peste 250 de piese de costum tradițional românesc.

Expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” va fi vernisată duminică, 23 iunie curent, la ora 11.00, în sala nr. 2 a Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, cu prilejul Zilei Universale a Iei.

„Fiind un element comun de identitate culturală între România și Republica Moldova, prin intermediul acestei expoziții încercăm să facem cunoscute particularitățile cămășii cu altiță din sudul României, respectiv din zone precum Muntenia, Oltenia, Dobrogea și sudul Moldovei”, transmit organizatorii.

Vernisajul va fi urmat de un scurt recital susținut cunoscuta interpretă de muzică populară Maria Sarabaș, Artistă a Poporului, cea care a consacrat folclorul din sudul Republicii Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md