00:14:46 18.06.2024
Stiri

Zaharova, atac suburban la adresa ministrului de Externe al României, Bogdan Aurescu, pe subiectul limbii române: „Nici domnul Aurescu nu a existat niciodată...”

Actualitate 22.03.2023 10:04 Vizualizări1533 Autor: Ziarul National
Zaharova, atac suburban la adresa ministrului de Externe al României, Bogdan Aurescu, pe subiectul limbii române: „Nici domnul Aurescu nu a existat niciodată...”


Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a lansat un nou atac de la Moscova, de această dată la adresa ministrului Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu.

Zaharova a ținut să comenteze declarațiile șefului diplomației de la București care a salutat decizia Parlamentului de la Chișinău de a introduce în legislație sintagma „limba română” pentru limba oficială a R. Moldova, pentru că aşa-numită „limbă moldovenească” nu există, fiind „o construcție artificială, care a fost creată de Uniunea Sovietică și a fost folosită ulterior de Rusia în scopuri de dezinformare”.

„Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că limba moldovenească nu a existat niciodată, ea ar fi fost creată artificial în perioada sovietică. Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Este posibil acum să-l numim o „construcţie artificială”? Spre deosebire de ministrul român, limba moldovenească reprezintă un fenomen important în istoria lumii”, a scris Maria Zaharova pe contul său de Telegram.

CITIȚI și MAEIE îi răspunde Mariei Zaharova, care a vorbit în numele cetățenilor R. Moldova: „Guvernul nostru are un MANDAT ferm din partea cetățenilor pentru a menține PACEA, securitatea și democrația în R. Moldova”

Zaharova a reluat teza propagandei rusești, potrivit căreia „limba moldovenească este mai veche decât limba română”, evitând să puncteze cum era numită limba ei maternă înainte de a i se spune „rusă”.Menționăm că atacurile și amenințările Mariei Zaharova la adresa conducerii R. Moldova, dar și la adresa altor oficialilor europeni s-au întețit după declanșarea de către Federația Rusă a războiului în Ucraina.

CITIȚI și OPINII // Teo Chiriac, după votul din Parlament care introduce LIMBA ROMÂNĂ în toată legislația: „Acel blestemat art.13 ne-a umilit pe noi, intelectualii din Basarabia”; Nicolae Osmochescu: „Toate hotărârile Curții Constituționale sunt obligatorii”

„Este un stil agresiv, tipic pentru o țară care nu are nimic în comun cu democrația, în care drepturile omului nu sunt respectate, în care pentru singurul fapt că tinerii ies în public cu o hârtie pe care scrie opriți războiul sunt arestați, băgați la pușcărie. Iată astfel de țară nu are dreptul să ne spună nouă despre drepturile omului. În R. Moldova sunt respectate drepturile omului, vorbitorii de limba rusă au toate posibilitățile, sunt integrați foarte bine, se regăsesc în activități care sunt aproape de chemarea lor. Declarațiile Mariei Zaharova sunt atacuri grosolane, la limita inculturii pe care o să le mai vedem. Îi deranjează faptul că noi dorim să fim o țară europeană, îi deranjează că ne-am diversificat sursele noastre de aprovizionare cu gaze, cu electricitate, că am obținut statutul de țară-candidată pentru aderare la UE”, a comentat anterior ieșirile Mariei Zaharova președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.Citate din „Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor”, scris între anii 1719 și 1722 de Dimitrie Cantemir:

*„Înainte de toate, chiar dacă acest (neam) a fost împărțit în trei ținuturi de căpetenie, totuși toți se cheamă cu același nume de români, disprețuind, adică dând de-o parte numele de valahi, care le-a fost dat de către popoarele barbare. Căci românii care trăiesc și astăzi în Transilvania, deasupra fluviului Olt, în ținutul numit Maramureș, nu-și dau numele de valah, ci de români (martori imi sunt toți locuitorii tuturor națiilor din Transilvania). Cei din Valahia (pe care grecii din vremuri apropiate îi numesc ungrovlahi, iar noi, moldovenii, îi numim munteni – căci au luat în stăpanire mai multe locuri muntoase) își dau și ei la fel numele de români, iar țării lor de Țara Româneasca, adică în latinește: Terra Romana”.

*
„Noi, moldovenii, la fel ne spunem români, iar limbii noastre nu dacică, nici moldovenească, ci româneasca, astfel ca, dacă vrem să-l întrebăm pe un străin de știe limba noastră, nu-l întrebăm: «Scis moldavice?», ci «Știi românește?», adică (în latinește): «Scis Romanice»? Iar dacă aceste neamuri n-ar fi la obârșia lor romani, cum, mă rog, ar fi putut sa-și ia, prin minciună, și numele, și limba romanilor?”.

*
„Arată-să pre scurt neamul Moldoveanilor, Munteanilor, Ardeleanilor (carii cu toții cu un nume de obște Români să cheamă) să fie din rodul său hireși Romani, și precum Dachia au fost descălecată de Traian împărat cu cetățeani și slujitori Romani [...]”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md