02:33:16 29.03.2024
Stiri

Răspuns la nivel înalt de la Chișinău pentru „atacurile grosolane, la limita inculturii” ale Mariei Zaharova de la Moscova: „Îi deranjează că ne-am diversificat sursele energetice și am obținut statutul de țară-candidată pentru aderare la UE”

Actualitate 16.12.2022 21:11 Vizualizări3284 Autor: Ziarul National
Răspuns la nivel înalt de la Chișinău pentru „atacurile grosolane, la limita inculturii” ale Mariei Zaharova de la Moscova: „Îi deranjează că ne-am diversificat sursele energetice și am obținut statutul de țară-candidată pentru aderare la UE”


În R. Moldova sunt respectate drepturile omului, iar vorbitorii de rusă sunt integrați și au toate posibilitățile pentru a se afirma. Astfel răspunde președintele Parlamentului, Igor Grosu, acuzațiilor lansate de purtătoarea de cuvânt a diplomației de la Moscova, Maria Zaharova, care s-a arătat nemulțumită de faptul că buletinele de vot în limba rusă vor fi tipărite doar la solicitare pe teritoriul R. Moldova.

Mai mult, spicherul a amintit cazul ambasadorului rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, care imediat după declanșarea războiului în Ucraina le-a cerut rușilor din R. Moldova să se plângă la misiunea diplomatică dacă sunt persecuți, iar răspunsurile s-au rezumat la următorul: „Vă rugăm frumos, lăsați-ne în pace și nu aveți grijă de noi. Noi ne simțim bine în R. Moldova”.

„Este un stil agresiv, tipic pentru o țară care nu are nimic în comun cu democrația, în care drepturile omului nu sunt respectate, în care pentru singurul fapt că tinerii ies în public cu o hârtie pe care scrie opriți războiul sunt arestați, băgați la pușcărie. Iată astfel de țară nu are dreptul să ne spună nouă despre drepturile omului. În R. Moldova sunt respectate drepturile omului, vorbitorii de limba rusă au toate posibilitățile, sunt integrați foarte bine, se regăsesc în activități care sunt aproape de chemarea lor”, a declarat Igor Grosu astăzi, în cadrul emisiunii „Bună seara”, moderată de Mircea Surdu la „Moldova 1”.

Igor Grosu a catalogat acuzațiile repetate ale Mariei Zaharova drept „atacuri grosolane, la limita inculturii pe care o să le mai vedem”.

„Îi deranjează faptul că noi dorim să fim o țară europeană, îi deranjează că ne-am diversificat sursele noastre de aprovizionare cu gaze, cu electricitate, că am obținut statutul de țară-candidată pentru aderare la UE”, a punctat spicherul.

CITIȚI și Ministerul de Externe de la Chișinău, răspuns pentru MID-ul de la Moscova, care vrea în R. Moldova buletine de vot în limba rusă: „Coeziunea după model european înseamnă acces pentru toate minoritățile și nicidecum favorizarea uneia”

Oficialul a adăugat că R. Moldova a ales, la ultimele două scrutine electorale, să fie alături de „lumea păcii”, adică alături de UE, nu alături de „lumea războiului”, a celor care „vin cu armată, dacă ceva nu le place, care își închis gazul sau îți trimit propagandă”.

În cadrul aceleiași emisiuni de la postul public de televiziune, Igor Grosu a salutat decizia de a ceda Transnistriei tot volumul de gaze venit de la „Gazprom” și de a procura energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, în condițiile în care aceasta a ajuns să coste pe piață și 600 de euro/MW.

Spicherul a adăugat că se putea negocia un preț mai bun decât cel de 73 de dolari acordat transnistrenilor și a respins îndemnurile de a „rezolva acum” problema transnistreană.

„Am auzit voci că acum e momentul să rezolvăm conflictul transnistrean. Haideți să-i strângem, să-i punem într-un colț și, gata, am rezolvat conflictul transnistrean. Este o abordare foarte periculoasă, care poate să aibă consecințe dramatice pentru ambele maluri ale Nistrului. Noi, slavă Domnului, am avut minte și inteligență de la începutul războiului, de la 24 februarie, să păstrăm liniștea, să nu escaladeze conflictul și războiul spre noi. Ați văzut cum generalii ruși întindeau hărți și mai scăpau câte o vorbă că vor să ajungă până la Odesa și de la Odesa spre Transnistria, în R. Moldova. Ei erau sinceri, pentru că acestea erau planurile lor. Slavă Domnului că ucrainenii rezistă și chiar îi împing pe agresori înapoi”, a amintit Grosu.

Spicherul de la Chișinău a îndemnat cetățenii R. Moldova să facă diferența între un grup de indivizi care trebuie să răspundă în fața procurorilor, cei care au acaparat acolo puterea și se prezintă autorități, și între cetățenii de pe malul stâng al Nistrului – familii, bătrâni, care s-au născut acolo, au întemeiat familii, au loc de muncă acolo, „sunt rudele noastre”. Celor din urmă nu poți să le închizi gazul sau importurile, „ca să nu aibă cu ce-și hrăni copiii”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md