14:58:11 27.01.2021
 
Stiri

Viorel Morari îl învață pe Alexandr Stoianoglo cum trebuia să instrumenteze „dosarul KULIOK” și ironizează pe seama declarației procurorului general, potrivit căreia Plahotniuc ar fi „principalul beneficiar” al fraudei bancare

Actualitate 02.12.2020 10:58 Vizualizări1631 Autor: Ziarul National
Viorel Morari îl învață pe Alexandr Stoianoglo cum trebuia să instrumenteze „dosarul KULIOK” și ironizează pe seama declarației procurorului general, potrivit căreia Plahotniuc ar fi „principalul beneficiar” al fraudei bancare


UPDATE // „Libertatea de exprimare este un drept fundamental, care nu poate fi îngrădit nici inculpaților, inclusiv lui Veaceslav Platon și Viorel Morari. Procuratura va continua să depună eforturi pentru investigarea dosarelor în care cei doi figurează, respectându-le, concomitent, toate drepturile procesuale”, este reacția Procuraturii Generale la acuzațiile lui Viorel Morari, lansate astăzi la adresa conducerii acestei instituții, în cadrul conferinței de presă.Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, îi dă dreptate procurorului general Alexandr Stoianoglo, care a afirmat marți că imaginile video în care Vlad Plahotniuc îi întinde o pungă „pentru salarii” lui Igor Dodon, adică renumitul „kiliok”, nu pot servi drept probă în cadrul unui dosar.

Cu toate acestea, afirmă Morari, imaginile nu trebuiau să fie unica probă pentru a lua o decizie în așa-numitul „dosar kuliok”.

„Recunosc, procurorul general are dreptate când afirmă că imaginile video care au apărut în spațiul public nu pot servi ca probă, dar uită să mernționeze că acestea nu pot fi unica probă. În acest caz există și alte potențiale probe care urmau a fi valorificate, spre exemplu verificarea cheltuielilor efectuate de Partidul Socialiștilor (PSRM), plata pentru sediile luate în locațiune, pentru remunerarea personalului, pentru acțiuni electorale, verificarea cheltuielilor PSRM pentru campania electorală, tipărirea ziarelor, panourilor electorale...”, a enumerat astăzi, într-o conferință de presă, Viorel Morari.

Procurorul suspendat din funcție pe durata urmării penale în care este învinuit de îmbogățire ilicită a oferit drept exemplu cazul tirajului enorm de ziare electorale în favoarea lui Igor Dodon, descoperit la Tipografia „Universul” în toiul campaniei prezidențiale. Potrivit lui Morari, în acest caz ar fi vorba despre acunderea cheltuielilor reale suportate în campania electorală.

Morari a ținut să puncteze și atitudinea „specială” a Procuraturii Generale față de unii deputați socialiști și persoane afiliate PSRM în „dosarul Bahamas”. În opinia sursei citate, figuranții în cadrul acestui dosar urmau a fi audiați ca învinuiți pentru fals în declarația de avere, nu ca martori, așa cum a anunțat Stoianoglo.

În aceeași conferință, Viorel Morari a remarcat faptul că procurorul general a declarat că Vald Plahotniuc este „principalul beneficiar al fraudei bancare”, în condițiile în care acestuia îi este incriminată „sustragerea a 100 de milioane de dolari din sistemul bancar, adică 10% din miliard”.

Morari este de părere că anume aceste declarații ale lui Alexandr Stoianoglo ar fi determinat Interpol-ul să nu-l declare în căutare internațională pe Vlad Plahotniuc, fiindcă ar fi clar că acesta „nu va beneficia de un proces echitabil”, odată ce s-ar încălca din start „prezumția nevinovăției”.

Amintim că procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat marți, într-o conferință de presă, că imaginile video care surpind renumita scenă în care Vladimir Plahotniuc îi întinde o pungă cu bani lui Igor Dodon, iar ultimul se laudă că primește între 700 de mii și un milion de dolari lunar din Federația Rusă pentru a întreține socialiștii, „nu pot fi apreciate din punct de vedere penal” și că acțiunile ce vizează „dosarul kuliokul” sunt mai mult „politice”.

CITIȚI și Stoianoglo a recunoscut de ce A PUS PUNCT în „dosarul KULIOK”: „Oamenii care fac așa lucruri trebuie să fie pedepsiți în primul rând politic”. Ce spune procurorul general despre „dosarul Bahamas”


„În cazul Bahamas, noi am audiat mai mult de 30 de persoane, am solicitat avize din partea mai multor instituții de stat, ANI, fisc, am expediat cereri de comisii rogatorii la care până acum nu am primit răspuns. După primirea răspunsului, vom adopta decizia respectivă”, a afirmat procurorul general.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


ion 02.12.2020 13:57

In cazul vreunui amarit pedagog sau medic asemenea imagini pentru procurori ar fi constituit si proba si temei pentru arestare si condamnare. Daca in conditii egale era bagat in subsol, Kulioc peste noapte sau mai repede venea cu autodenunt si cainta sincera, mai deconspira si alti kuliocari.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.01.2021 12:51 Ziarul National ANALIZĂ: Dinastiile de la Kremlin și ...

25.01.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Statutul limbii ruse...

22.01.2021 09:12 Ziarul National Nicolae Negru // Provocatorii

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md