04:44:23 12.08.2020
 
Stiri

VIDEO // UE și OMS au oferit R. Moldova echipamente de protecție pentru combaterea pandemiei de COVID-19 în valoare de 2,8 MILIOANE de euro

Actualitate 14.07.2020 16:01 Vizualizări795 Autor: Ziarul National
VIDEO // UE și OMS au oferit R. Moldova echipamente de protecție pentru combaterea pandemiei de COVID-19 în valoare de 2,8 MILIOANE de euro


Pimul lot de echipamente medicale destinate luptei cu pandemia de COVID-19, oferit de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății, a ajuns astăzi la Chișinău.

UE și OMS au donat 1,5 milioane de măști medicale (1,21 milioane de bucăți), respiratoare de tip N95 (348 de mii de bucăți), ochelari (16 200) și halate de protecție (36 000 de bucăți), în valoare totală de peste 2,8 milioane de euro.

Acesta este primul lot din asistența umanitară de 30,5 milioane de euro, oferite de UE țărilor din Parteneriatul Estic.

La ceremonia de înmânare a ajutorului au participat Ambasadorul UE, Peter Michalko, Coordonatorul Rezident al ONU în Moldova, Simon Springett, premierul Ion Chicu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu etc.

„Uniunea Europeană este cel mai puternic susținător al Republicii Moldova și al oamenilor care trăiesc în R. Moldova. (...) Inițiativa „Solidari pentru Sănătate” este un exemplu concret privind modul în care UE sprijină sistemul de sănătate din Moldova în lupta cu pandemia COVID-19. Avem încrederea că furnizarea de echipamente personale de protecție și dispozitive medicale, precum ventilatoarele, kiturile pentru laborator, măștile, ochelarii și halatele de protecție vor fi atât în beneficiul lucrătorilor medicali din prima linie, cât și pentru toți cetățenii moldoveni”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a mulțumit partenerilor de dezvoltare, organizațiilor internaționale și agenților economici care au oferit ajutoare umanitare republicii noastre în lupta cu infecția COVID-19 și a adăugat că echipamentele oferite de UE și OMS vor fi distribuite tuturor instituțiilor medicale din republică, pentru a proteja eroii din prima linie.

„Lucrătorii medicali se află în prima linie a răspunsului nostru la COVID-19, fapt ce înseamnă că se confruntă cu un risc sporit de a se expune la infectarea cu coronavirus. Sunt eroii noștri, dar nu sunt oameni cu supraputeri. Livrarea echipamentului de protecție, posibilă datorită contribuției generoase a Uniunii Europene, va aduce un aport semnificativ la reducerea riscurilor cu care se confruntă cadrele medicale zi de zi și va contribui la protejarea lor, a pacienților și a persoanelor vulnerabile împotriva acestui virus dar și va permite să salvăm viața celor care au nevoi de respirație asistată și de oxigen”, a adăugat și Igor Pokanevych, reprezentantul OMS și șeful Biroului OMS din Republica Moldova.

Republica Moldova urmează sa recepționeze în scurt timp și al doilea lot de echipamente care va include mai multe dispozitive de laborator și va permite extinderea capacităților de testare a pacienților, instruirea personalului medical în depistarea și tratarea pacienților, asigurarea pacienților cu medicamente și echipament medical. Este vorba despre 330 000 de mănuși și dispozitive medicale – 356 concentratoare de oxigen, 41 de monitoare pentru pacienți, 40 de ventilatoare, 215 pulsoximetre, 1 500 kituri pentru testele de laborator și 12.000 kituri pentru prelevarea probelor.

Menționăm că, în cadrul proiectului comun „Solidari pentru Sănătate”, Uniunea Europeană și Biroul Regional al OMS pentru Europa oferă celor șase state ale Parteneriatului Estic, inclusiv Republicii Moldova, un suport de 30,5 milioane de euro destinat prevenirii, detectării și acțiunilor de răspuns la pandemia COVID-19, precum și consolidării capacităților țărilor PaE de a reacționa la situațiile de urgență în sănătate publică.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md