00:15:40 21.05.2024
Stiri

VIDEO // Scandal la bustul lui Mihai Eminescu din centrul Chișinăului, de Ziua Culturii Naționale: „Noi vrem să ascultăm „Scrisoarea a treia” de domnul Cupcea. De ce, de ziua lui Eminescu, programul a fost alcătuit și condus de un rus?”

Actualitate 15.01.2024 13:10 Vizualizări12549 Autor: Ziarul National
VIDEO // Scandal la bustul lui Mihai Eminescu din centrul Chișinăului, de Ziua Culturii Naționale: „Noi vrem să ascultăm „Scrisoarea a treia” de domnul Cupcea. De ce, de ziua lui Eminescu, programul a fost alcătuit și condus de un rus?” Captură video


Depunerile de flori și recitalul poetic de la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din centrul Chișinăului, evenimente prilejuite de Ziua Culturii Naționale, au fost marcate de scandal. Mai exact, câțiva participanți s-au arătat nemulțumiți de „program”, dar și de faptul că evenimentul este moderat de „un rus”.

Moderatorul evenimentului, Ivan Pilchin, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova, i-a informat pe cei prezenți că s-au adunat pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău pentru „a marca împreună Ziua Națională a Culturii (spre deosebire de Ziua Culturii Naționale marcate în aceeași zi în România - n.r.) și 174 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu”.

CITIȚi și Citate CELEBRE din Eminescu: „Un om poate avea totul neavând nimic și nimic având totul”

„În această zi, sărbătorim nu doar tot ce este autentic în cultura noastră, ci și faptul că, prin cultivarea și protejarea autenticității noastre culturale, putem să contribuim la îmbogățirea patrimoniului întregii umanități. Prin literatura noastră, prin muzica noastră, cinematografia, arta plastică, teatrul sau dansul, putem să ne definim identitatea și sensibilitatea noastră, să comunicăm cu alte culturi, să ne conectăm la circuitul ideilor și la idealurile umaniste ale lumii aflate în permanentă transformare”, a afirmat Pilchin în debutul manifestării culturale.

Discursul lui Pilchin anticipa programul evenimentului care a debutat cu discursul Irinei Gutnic, viceprimar de Chișinău, și în care accentul a fost pus pe poeziile lui Mihai Eminescu traduse în limbile minorităților naționale din R. Moldova - bulgară, ucraineană, găgăuză, dar și în franceză sau italiană.

Manifestarea a fost întreruptă, la un moment dat, de doi participanți nemulțumiți. „Veniți încoace, veniți! Noi vrem să ascultăm „Scrisoarea a treia” de domnul Cupcea. Adică, să citească domnul Cupcea”, a strigat la microfon o doamnă, „domnul Cupcea” fiind personajul omniprezent la majoritatea evenimentelor, cu precădere culturale, de la Chișinău.

CITIȚI și Ce scria Mihai Eminescu despre Rusia, acum aproape un secol și jumătate. „Un nou şir de lupte, o nenorocire”




„Cer iertare, stimați colegi, avem un program și vă propunem să urmăm programul stabilit”, a reacționat Ivan Pilchin.

„Și eu am solicitat „Scrisoarea a treia” și mi-a refuzat domnul care zice că a făcut programul pentru nu știu cine, iar „Scrisoarea a treia” o să fie la sfârșit, când o să ne împrăștiem cu toții”, s-a revoltat un alt participant.



„Nu se poate așa ceva. De ce, de ziua lui Eminescu, programul a fost alcătuit și condus de un rus?”, a continuat protestatara.

CITIȚI și Șapte amintiri despre Mihai Eminescu: Cum l-au cunoscut personalități ca Ion Luca Caragiale sau Ioan Slavici și cum îl descriau colegii lui de clasă

În scurt timp, scriitorul Iulian Filip a amintit, în cadrul discursului său rostit la bustul poetului național al tuturor românilor Mihai Eminescu, de chintesența acestei date pe care o sărbătorim astăzi pe ambele maluri ale Prutului.

„Nu prinde îmbulzeala, încolonarea, gloata spre Eminescu, pentru că sunt foarte multe porți. Sunt copiii care se duc la poarta cu „Somnoroase păsărele”, sunt tinerii care se duc spre poarta „De ce nu-mi vii”, sunt deja mai maturii care ajung la Scrisori, s-a vorbit despre opera publicistică, e vorba de o maturitate și o avansare. Deci, Eminescu e permanent cu porțile întredeschise, iar stările de spirit adecvate pentru eficienta relație cu aceste lecții trebuie să le pescuim”, a punctat Iulian Filip.

CITIȚI și Cum a MURIT Eminescu? Ultimele ceasuri ale marelui poet, POVESTITE DE UN MARTOR ocular

Menționăm că evenimentul a fost organizat de Uniunea Scriitorilor din R. Moldova și Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România, în colaborare cu Direcția generală cultură și patrimoniu cultural a Consiliului Municipal Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md