10:00:43 20.01.2021
 
Stiri

VIDEO // Românii au INVENTAT o rachetă care revoluţionează zborul în spaţiu. NASA a decis să o folosească. „Este cea mai rapidă din lume”

Știri 18.05.2017 13:30 Vizualizări92412 Autor: Ziarul National


Compania românească ARCA Space Corporation a prezentat în Statele Unite racheta Haas 2CA, un lansator orbital inovativ capabil să se plaseze pe orbită alături de sarcina utilă, fără a folosi trepte suplimentare aşa cum folosesc rachetele actuale.

Acest tip de vehicul este denumit Single Stage to Orbit (SSTO). Haas 2CA este echipată cu un motor racheta aerospike liniar care este cu 30% mai eficient din punct de vedere al consumului, comparativ cu motoarele rachetă actuale.

Haas 2CA este proiectată să plaseze pe orbită o sarcina utilă de 100kg, la un cost de lansare de un milion de dolari, ceea ce reprezintă cel mai scăzut cost al unui lansator orbital, afirmă reprezentanţii ARCA într-un comunicat remis descopera.ro. Racheta are o lungime de 16m, un diametru de 1,5m si o greutate la lansare de 16,290 kg. Forţa maximă de tracţiune a motorului este de 33,5 tone în vid, acesta funcţionând cu apă oxigenată concentraţie 90% şi kerosen.

ARCA Space Corporation colaborează cu centrele NASA Kennedy, Ames, Wallops, Marshall, Stennis si Johnson în cadrul Cooperative Opportunity Program, care are ca scop pregătirea primului zbor al rachetei care va avea loc în 2018 de la Wallops Flight Facility, Virginia.

Haas 2CA va opera pe piaţa de micro şi nano sateliţi care este estimata de un raport SpaceWorks la un număr de 3.000 de sateliţi între 1 şi 50 kg care vor fi lansaţi intre 2016 şi 2022.

ARCA, deţinută de românul Dumitru Popescu, a iniţiat oferta publică pentru cei doritori să devină coproprietari ai companiei, capitalul urmând a fi investit în programul Haas 2CA.

“Când racheta Haas 2CA se va lansa va fi prima rachetă din istorie care se va plasa in totalitate pe orbită, fără a utiliza trepte intermediare. Acest lucru oferă posibilitatea scăderii semnificative a costurilor de producţie si lansare a rachetei. Haas 2CA poate fi lansată şi de la centre de lansare din interiorul Statelor Unite, deoarece nu exista trepte care sa reintre in atmosferă după utilizarea lor. Rachetele in mai multe trepte, deşi mai performante in ceea ce priveşte sarcina utilă, au fiabilitate mai scăzută si costuri mai mari, datorită numărului crescut de componente. Tehnologia SSTO, odată implementată, va scădea timpul şi costurile de lansare, lucru aşteptat de industria aerospaţială de foarte mult timp. De asemenea, această rachetă va fi cel mai rapid vehiculul spaţial putând atinge orbita în sub 5 minute." a afirmat Dumitru Popescu, preşedinte ARCA Space Corporation.

Jetul motorului rachetă aerospike se expandează într-un mod optim de la nivelul solului până în spaţiu asigurând eficienţă superioară la toate altitudinile de zbor. Un motor rachetă clasic funcţionează în mod eficient la o singură altitudine, de obicei la nivelul solului. Din acel punct motorul nu mai utilizează în mod eficient scăderea presiunii atmosferice deoarece jetul este limitat de ajutajul motorului. Un motor aerospike foloseşte practic rapoarte de expansiune nelimitate, astfel crescând semnificativ impulsul specific al motorului la altitudini mari.

Controlul atitudinii rachetei în zbor este obţinută prin modificarea tracţiunii celor 16 camere de ardere individuale prin ajustarea amestecului intern de combustibili. Acest lucru elimină sistemele complexe de pivotare a motorului pentru controlul zborului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Tony Blajinul 19.05.2017 22:57

CA descriere este cat se poate de ,documentata cu ,noile componente ,fabricate ACUM intrebare DE unde materiale si ,piese ,pentru construirea acestei Rachete din cate am cunostinte Multi inventatori Romani au facut multe inventi DAR sau oprit din motive bine intemeiate Componentele si Otelul special trebuia cumparat din alte tari,ACUM este mai complicat Aparatura de ghidare si dirijare Motoare ,daca ar fi de fabricatie Europeana ,sigur va fi procurata cu mari costuri MA tem ca RACHETA Romaneasca daca va fi construita trebuie vamnduta altei tari cu posibilitati de fabricatie si materiale bine textate in laboratoare de specialitate DACA Racheta ar fi construita in romania cu materiale si aparatura Fabricata in Romania da ar fi inventia secolului.

Petru Cușnir Republica Moldova 20.05.2017 09:01

Racheta a fost produsă în România nu în altă parte, a fost produsă integral la Râmnicu Vâlcea. Începând de la pompele pentru hidrogen și oxigen și terminând cu propulsorul, să știți că băeții au lucrat din greu. Pentru munca lor ei trebue respectați, susținuți. Dar nu așa cum ia "susținut" ROMSA (Agenția Spațială Românească). Tovarășii de la agenție pur și simplu șau bătut joc de ei.

Nita Bogdan 20.05.2017 22:59

Probabil o s.o dea la americani pe pret de nimic. Ca mult ii mai pupam in ...

Alin... 21.05.2017 10:04

Oricum NASA are in echipa multi romani ,asa ca totul ii posibil....la noi nu exista sustinerea statului roman....eventual sa te incurce....

Vali 21.05.2017 12:51

Cei de la ARCA sunt niste tepari, nu credeti tot ce cititi. N au prezentat nicio racheta. Ci doar visul (nici pe hartie nu cred ca e) unei rachete. Ca de obicei, o sa toace banii din finantare si nu o sa faca nimic. Se pricep doar la PR si la pacalit fraieri. Nu au construit nimic, niciodata, care sa functioneze.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.01.2021 09:42 Ziarul National Mihai Gribincea: Trupele ruse de ocup...

18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md