00:27:07 27.01.2023
Stiri

VIDEO // România a trimis la Chișinău 13 camioane încărcate cu AJUTOR umanitar în sumă de 2,3 milioane de euro! Ministrul Aurescu: „R. Moldova reprezintă o PRIORITATE absolută pentru politica externă a României”

Actualitate 19.02.2021 13:20 Vizualizări2475 Autor: Ziarul National
VIDEO // România a trimis la Chișinău 13 camioane încărcate cu AJUTOR umanitar în sumă de 2,3 milioane de euro! Ministrul Aurescu: „R. Moldova reprezintă o PRIORITATE absolută pentru politica externă a României”


„Republica Moldova reprezintă o prioritate absolută pentru politica externă a României”, a declarat astăzi ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, în cadrul ceremoniei oficiale de înmânare a ajutorului umanitar în sumă de 2,3 milioane de euro pentru combaterea pandemiei de COVID-19, desfășurată în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului în prezența președintei Maia Sandu și ambasadorilor statelor UE.

Potrivit oficialului de la București, acordarea unui nou sprijin, după ce în aprilie 2020 a trimis în stânga Prutului 51 de medici și echipamente medicale în sumă de 3,5 milioane de euro, reconfirmă și consolidează angajamentul României de a susține cetățenii R. Moldova.

Ministrul Aurescu a amintit că ajutorul românesc, care constă din încă 1,5 milioane de măști chirurgicale, 100 000 de măști de protecție de tip FFP3, 100 000 de combinezoane complete și 100 000 de mănuși de unică folosință, a ajuns la Chișinău după înțelegerea făcută la finele anului trecut de către președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu.Pe 3 februarie curent, Guvernul României a decis să acorde gratuit și 6 000 de tone de motorină pentru agricultorii din R. Moldova care au avut de suferit din cauza secetei. Totodată, Bucureștiul așteaptă acordul Chișinăului pentru a beneficia de încă circa 68 de milioane de euro din grantul de 100 de milioane, asistență financiară oferită de România.

„Suntem și ne dorim să rămânem cel mai important și cel mai sincer partener al Republicii Moldova și al cetățenilor ei, în baza relației speciale, fundamentate pe comunitatea de limbă, istorie și cultură care ne leagă și pe Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. (...) Ne bucurăm că R. Moldova este din nou un partener credibil pentru partenerii europeni”, a declarat Bogdan Aurescu, asigurând-o pe Maia Sandu de tot sprijinul în consolidarea statului de drept și realizarea reformelor în conformitate cu Acordul de Asociere cu UE.

Cetățenii adunați în jurul celor 13 camioane cu asistență umanitară din partea României, parcate în centrul Chișinăului, au scandat „Mulțumim!”, „Bravo!” și „Trăiască și-nflorească/ Moldova, Ardealul și Țara Românească!”.

Președinta Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru ajutorul oferit de România care va fi distribuit în instituțiile medicale din R. Moldova, remarcând faptul că acest ajutor a venit „foarte repede” după discuțiile avute cu oficiali de la București și din UE.Șeful statului a adăugat că ajutorul oferit încă de la debutul pandemiei este cu atât mai valoros, cu cât „tuturor le este greu” în aceste timpuri și și-a exprimat speranța că în R. Moldova va ajunge cât mai curând și vaccinul anti-COVID-19.

„Am siguranța că împreună cu România, împreună cu UE vom depăși această perioadă complicată”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a remarcat că acest ajutor al României este „o demonstrație de solidaritate” care arată că „UE este alături de cetățenii R. Moldova”.„Pe parcursul pandemiei, UE a oferit suport constant Republicii Moldova, în cadrul Inițiativei UE și OMS „Solidaritate pentru sănătate”, echipamente de protecție și materiale medical, fonduri destinate revitalizării economiei, întărirea sectorului de sănătate, asistență macronfinanciară, și cel mai nou - Contract de reziliență, care va aduce adițional 300 de milioane de lei pentru Republica Moldova”, a spus șeful Delegației UE la Chișinău.

Adrian Belîi, șeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă de la Chișinău, a mulțumit în numele personalului medical din R. Moldova pentru „ajutorul dezinteresat al României și UE”.

„Cu ajutorul acestui echipament, vom ține strâns rândurile și ne vom dedica activitatea pentru salvarea de vieți și revenirea la viața normală”, a promis Adrian Belîi.

Știrea inițială

Cele 13 camioane cu ajutoare oferite Republicii Moldova de către România pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 au ajuns astăzi în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului.

Convoiul cu echipamente medicale și de protecție pentru combaterea pandemiei de COVID-19 este însoțit de ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, și de secretarul de stat Raed Arafat.

Ambasada României la Chișinău precizează că acest nou ajutor se înscrie în linia acțiunii constante a României în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova în contextul pandemiei de COVID-19 și este acordat în implementarea pachetului de sprijin din partea României, prezentat public de președintele României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Chișinău, la 29 decembrie 2020.

Programul ministrului Afacerilor Externe va include întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prim-ministrul interimar și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, precum și participarea la evenimentul public de livrare a sprijinului umanitar acordat de România.

„Vizita reprezintă o ocazie de a reconfirma relația specială dintre cele două state, precum și de a asigura cetățenii Republicii Moldova că România rămâne un partener solid, care își menține și onorează în mod constant angajamentele asumate. Printre temele de discuții aflate pe agenda întrevederilor se numără stadiul relației bilaterale, proiectele strategice bilaterale de interconectare, precum și continuarea parcursului european al Republicii Moldova și a procesului de reforme”, cităm din comunicatul Ambasadei României la Chișinău.

Menționăm că, după ce a trimis 20 de camioane pline cu ajutor umanitar în sumă de 3,5 milioane de euro, în luna mai 2020, România donează astăzi R. Moldova încă 1,5 milioane de măști chirurgicale, 100 000 de măști de protecție de tip FFP3, 100 000 de combinezoane complete și 100 000 de mănuși de unică folosință, în valoare de circa 2,3 milioane de euro.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.01.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Problema identitară î...

23.01.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Războiul din Ucraina...

20.01.2023 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Nebunia rusă

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md