02:39:47 18.08.2019
 
Stiri

VIDEO // Platon, cu ajutorul lui Karamalak, ar fi folosit bani din băncile devalizate în R. Moldova pentru continuarea operațiunilor de spălare de bani în favoarea serviciilor speciale rusești

Anticorupție 12.02.2019 15:39 Vizualizări1204 Autor: Ziarul National
VIDEO // Platon, cu ajutorul lui Karamalak, ar fi folosit bani din băncile devalizate în R. Moldova pentru continuarea operațiunilor de spălare de bani în favoarea serviciilor speciale rusești zeppelin.md

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la ani grei de închisoare, ar fi extras bani din băncile devalizate în R. Moldova pentru a continua operațiunile de spălare de bani, derulate cu largul concurs al serviciilor speciale rusești. Cel puțin, așa se arată într-o nouă investigație realizată de portalul Zeppelin.

Potrivit sursei citate, în schemă mai erau implicați Grigore Karamalac, alias Bulgaru, căpetenie interlopă refugiată la Moscova, și așa-zisul „bancher negru”, Oleg Vlasov, alias „Banderos”.

Zeppelin scrie că Oleg Vlasov, proprietar al băncii rusești „Baltika”, a fost partener al lui Veaceslav Platon în „Laundromatul” rusesc: „Banca lui Vlasov a spălat din Rusia, prin Moldindconbank-ul lui Platon de la Chișinău, 2 miliarde de dolari. De asemenea, Vlasov a fost implicat în spălarea banilor Căilor Ferate Rusești și falimentarea băncii rusești „Enisei”, dar și a unui fond de pensii din Federația Rusă”.

Aceeași investigație scoate în evidență faptul că noul parteneriat Platon-Karamalak-Vlasov a fost constituit exact în momentul în care Banca de Economii din Moldova era devalizată. În noiembrie 2014, sute de milioane de dolari au fost scoși din Moldova și spălate prin banca din Letonia „Trasta KommercBanka”.

„Fiindu-i deconspirat în presă „Laundromatul”, Veaceslav Platon decide să reinvestească o parte din banii furați din sistemul bancar moldovenesc și cei spălați în perioada 2010-2014 în procurarea unor bănci de la Moscova. Prin băncile rusești procurate, Platon urma să continue să spele, cu aceiași parteneri ruși, dar printr-o altă schemă, banii din Federația Rusă în Occident”, afirmă sursa citată.

Printre băncile prin intermediul cărora Platon ar fi spălat sute de milioane de dolari figurează „OLMA–Bank” de la Moscova. Potrivit Zeppelin, preluarea băncii a fost operată prin intermediul lui Karamalak. „Procurarea băncii rusești are loc cu banii scoși de Platon din banca letonă „Trasta KommercBanka”, exact cea prin care erau spălați banii din „Laundromatul” rusesc, dar și banii furați din sistemul bancar moldovenesc”, notează autorii investigației.

Zeppelin mai scrie că, prin intermediul „OLMA-Bank”, dar și al companiei de creditare „ИРЦ”, Platon a derulat, cu participarea lui Vlasov și Karmalak, o amplă schemă de spălare de bani din Rusia în Occident „prin mecanismul cambiilor și obligațiunilor bancare fictive, care fentau măsurile restrictive aplicate de Banca Centrală a Federației Ruse după demascarea „Laundromatului” rusesc”.

La 6 iulie 2015, noua schemă a lui Platon este deconspirată, banca rusească a lui Platon falimentează, iar după reținerea lui Platon la Kiev de către SBU, la 18 noiembrie 2016 Banca Centrală a Federației Ruse a retras licența „OLMA-Bank”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

09.08.2019 14:48 Nicolae Negru Uzurpatorul strigă uzurpatorii?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md