07:44:25 20.04.2024
Stiri

VIDEO // „R. Moldova, singurul stat din lume cu DOI MINIȘTRI de Externe”. Bogdan Aurescu a trecut în revistă REALIZĂRILE bilaterale din 2022, dar și PLANURILE pentru viitor: „Anul 2023 va fi DECISIV pentru R. Moldova”

Actualitate 19.12.2022 20:34 Vizualizări1823 Autor: Ziarul National
VIDEO // „R. Moldova, singurul stat din lume cu DOI MINIȘTRI de Externe”. Bogdan Aurescu a trecut în revistă REALIZĂRILE bilaterale din 2022, dar și PLANURILE pentru viitor: „Anul 2023 va fi DECISIV pentru R. Moldova”


„La Chișinău mă simt ca acasă. Nu a fost un an ușor, dimpotrivă. A fost cel mai greu an din cariera noastră diplomatică. A fost un an plin de provocări, dar am trecut cu bine grație cooperării noastre intensificate, coordonării noastre continue. Am fost permanent în contact și nu doar noi. Și președinții, și prim-miniștri, miniștrii de resort”, a declarat în această seară la Chișinău ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, în cadrul unei conferințe comune cu omologul său din R. Moldova, Nicu Popescu.

Potrivit lui Bogdan Aurescu, toate întâlnirile bilaterale, indiferent de nivel, au avut o intensitate foarte bună.

„Dincolo de faptul că fiecare ambasador al României, acolo unde se află, este și ambasador al R. Moldova, pot spune că R. Moldova poate fi singurul stat din lume care are și doi miniștri de Externe în același timp. Nu există reuniune, întâlnire sau contact diplomatic pe care să-l am fără să nu menționez R. Moldova și necesitatea apărării intereselor cetățenilor R. Moldova. Am avut astăzi discuții foarte bune și cu doamna președintă Maia Sandu, cu doamna prim-ministră Natalia Gavrilița și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu. Am discutat despre dosarele și proiecte de cooperare pe care le avem împreună. Am discutat astăzi în profunzime despre cum să contracarăm cât mai bine impactul negativ al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care din păcate se răsfrânge și asupra R. Moldova”, a menționat șeful diplomației române.

În opinia lui Bogdan Aurescu, Chișinăul resimte consecințele indirecte ale războiului. Este vorba de provocări legate de reducerea nejustificată a volumului de gaze livrat R. Moldova de către „Gazprom”/Federația Rusă. De asemenea, bombardamentele din Ucraina a afectat importul de energie electrică a R. Moldova din această țară.

„Și atunci România a intervenit prompt. România a luat măsuri imediate, pentru a crea cadrul necesar pentru acordarea de sprijin solid, având în vedere parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a R. Moldova, dar și având în vedere comunitatea de limbă, de cultură și de istorie. România va fi permanent alături de R. Moldova atunci când va fi nevoie. Vom găsi soluțiile necesare pentru a face față tuturor provocărilor cu care se confruntă în acest moment sau în viitor R. Moldova. Acesta e rostul vizitei mele la Chișinău. Am vrut să închid anul diplomatic cu această vizită la Chișinău și pentru a mai spune o dată că România este alături mereu de R. Moldova și de cetățenii săi”, a subliniat sursa citată.

În continuare, șeful diplomației române a trecut în revistă cele mai imprtante proiecte implementate în R. Moldova: „Am continuat cu sprijinul bugetar pentru R. Moldova, prin transferul a 10 milioane de euro din asistența noastră pentru dezvoltare. Vom sprijini organizarea de către R. Moldova a celei de-a patra conferințe ministeriale a Platformei de sprijin pentru R. Moldova, așa cum vom sprijini și organizarea reuniunii Comunității Politice Europene, pe care R. Moldova o va găzdui anul viitor. Asigurarea securității energetice necesită măsuri nu doar imediate, dar necesită și o extindere pe termen mediu și lung a rețelelor de interconectare. Am discutat despre importanța finalizării la timp a liniei de interconectare Isaccea-Vulcănești-Chișinău. Am discutat despre importanța conectării prin linia Suceava-Bălți, am discutat și despre alte linii de interconectare Iași - Strășeni, Smârdan – Vulcănești și altele pe care le avem în plan și cu privire la care trebuie să lucrăm în perioada următoare.

Ne vom mobiliza la nivel internațional ca R. Moldova să beneficieze de mai mult sprijin. Platforma de sprijin pentru R. Moldova este poate cel mai important proiect pe care l-am creat în acest an împreună cu colegii din Germania și Franța. Am avut trei reuniuni cu rezultate foarte bune din punct de vedere financiar și din punct de vedere al mobilizării atenției comunității internaționale față de necesitățile R. Moldova.

Am discutat despre implementarea Acordului privind asistența financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro. Deja au fost omologate proiecte în valoare de peste 25 de milioane de euro. E vorba de proiecte cu impact concret în ceea ce privește programul „Satul european”, pentru a asigura accesul mai ușor la servicii de apă și canalizare pentru aproape 100 de mii de cetățeni ai R. Moldova. Este vorba de proiecte privind dotarea instituțiilor de învățământ cu laboratoare pentru studii de chimie, fizică și biologie. E vorba și de sute de microbuze școlare”.

Oficialul de la București a remarcat și creșterea cu 46 la sută a schimburilor comerciale între R. Moldova și România în anul curent.

„România este principalul partener comercial al R. Moldova, iar anul acesta vom avea o cifră-record de 3,5 miliarde de dolari de schimburi între statele noastre. Este o performanță deosebită, mai ales când e vorba de contextul economic foarte complicat atât după pandemie, cât și cel generat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Am discutat despre importanța creșterii investițiilor românești în R. Moldova și, de asemenea, despre importanța unui dialog substanțial cu investitorii români. Am discutat despre măsurile de fluidizare a trecerii frontierei, despre podurile de pe Prut pe care le avem în lucru”, a adăugat Aurescu.

În cadrul vizitei la Chișinău, Bogdan Aurescu a vorbit cu Maia Sandu, Igor Grosu, Natalia Gavrilița și Nicu Popescu despre avansarea parcursului european al R. Moldova.

„Anul 2023 va fi hotărâtor pentru avansarea parcursului european în direcția deschiderii negocierilor de aderare la UE. Iar această performanță a R. Moldova va fi extrem de importantă pentru punerea în aplicare a recomandărilor Comisiei Europene din opinia din 17 iulie prin care s-a propus acordarea statutului de țară-candidată. Mă bucur că eforturile președintelui României, Klaus Iohannis, ale diplomației române au putut duce la obținerea acestui rezultat excepțional pentru R. Moldova – acordarea statutului de candidat la UE”, a conchis Bogdan Aurescu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md