05:50:11 14.07.2024
Stiri

AVIZ // Ziua de 9 mai - lucrătoare, iar cea de 8 mai - Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Guvernul susține înițiativa deputaților PAS

Actualitate 21.06.2023 15:36 Vizualizări1492 Autor: Ziarul National
AVIZ // Ziua de 9 mai - lucrătoare, iar cea de 8 mai - Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Guvernul susține înițiativa deputaților PAS


Guvernul de la Chișinău a avizat astăzi pozitiv inițiativa unui grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) care propune marcarea, în fiecare an pe data de 8 mai, a Zilei comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.

Totuși, Guvernul propune ca ziua de 9 mai, sărbătorită în R. Moldova după modelul sovietic, să devină zi lucrătoare, pentru a nu pune o povară și mai mare pe umerii agenților economici, care sunt obligați să plătească dublu salariații ce muncesc în zile de sărbătoare.

CITIȚI și Ce trebuie să marcăm: Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în al Doilea Război Mondial pe 8 mai sau „Victoria în războiul pentru apărarea patriei” pe 9 mai? Dr. hab. Nicolae Enciu: „Victorie confiscată pe nedrept de URSS”

„Proiectul de lege se impune având în vedere confuzia care persistă între data reală (8 mai) de încheiere a celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european, pe de o parte, și cea de 9 mai, impusă de Stalin și de URSS în lagărul socialist - pentru a-și revendica un rol primordial în victoria împotriva foștilor aliați naziști", se arată în nota informativă a proiectului de lege, avizat astăzi de Guvern.
Într-un comentariu oferit anterior Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Enciu, doctor habilitat în istorie, cercetător științific principal la Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova, afirma că ziua de 9 mai 1945 reprezintă „o victorie confiscată pe nedrept de URSS în propriul beneficiu”, iar aderarea la Uniunea Europeană presupune, pentru R. Moldova, și „renunțarea fermă și definitivă la o serie de mituri și falsuri cultivate cu insistență de aparatul propagandistic comunist pe întreaga durată a perioadei sovietice, în vederea cultivării memoriei colective a populației în temeiul adevărului istoric și al valorilor europene”.

Potrivit lui Nicolae Enciu, pe 25 aprilie 1945, în condițiile desfășurării operațiunii de cucerire a Berlinului, Armata a 5-a de gardă a Frontului 1 Ucrainean a făcut joncțiunea cu forțele Armatei 1 americane, în regiunea orașului Torgau, pe fluviul Elba. Pe 30 aprilie, în capitala Reich-ului zdrobită sub bombe, Hitler s-a sinucis alături de Eva Braun, desemnându-l pe amiralul Karl Dönitz succesor la putere.


„În situația creată, pe 7 mai 1945, la Marele Cartier General Aliat al lui Dwight Eisenhower stabilit în or. Reims, feldmareșalul A. Jodl a semnat documentele de capitulare a Germaniei. Stalin însă, indignat de faptul că actul de capitulare n-a fost semnat la Berlin, „centrul agresiunii fasciste” aflat sub controlul trupelor sovietice, a cerut germanilor să capituleze încă o dată. În așa mod, cea de-a doua capitulare a avut loc la Berlin, la miezul nopții de 8 spre 9 mai, în fața mareșalului sovietic Gh. K. Jukov. În consecință, guvernul englez și cel american vor considera ziua de 8 mai drept ziua capitulării oficiale a Germaniei, în timp ce pentru sovietici, aceasta va fi ziua de 9 mai”, a explicat doctorul habilitat în istorie.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md