04:03:00 25.04.2024
Stiri

VIDEO // GAFA lui Klaus Iohannis: Vorbește despre două „popoare” distincte în cele două state românești

Știri 20.03.2019 10:51 Vizualizări7398 Autor: Ziarul National
VIDEO // GAFA lui Klaus Iohannis: Vorbește despre două „popoare” distincte în cele două state românești captură


Mai întâi Ion Iliescu, apoi fostul premier Mihai Tudose, ca acum să vină rândul și președintelui României Klaus Iohannis.

Așa cum anterior Iliescu și Tudose vorbeau despre „două popoare” distincte care ar locui în România și R. Moldova, în declarații publice făcute la Chișinău, același lucru l-am auzit și din gura actualului președinte de la București, Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a fost întrebat, în cadrul dezbaterii „Președinte sau cetățean/ om politic și societate civilă”, de ce în Anul Centenar nu a fost organizat un referendum cu privire la Unirea României cu R. Moldova, iar președintele României a răspuns că „atunci când ambele popoare vor hotărî că vor acest lucru, atunci se va întâmpla”.

Întrebare: „De ce nu s-a făcut în Anul Centenar și de ce nu s-a încercat nimic? Doar numărul doi a vorbit ceva, însă foarte neclar, și nimeni nu a încercat să facă ceva, un referendum. Parlamentul, sunt convins, nu va vota niciodată această Unire și de asta vă întreb pe dumneavoastră de ce şi când va fi posibil să facem acest referendum, să ne unim cu Moldova?”.

Răspunsul lui Klaus Iohannis: „Atunci când ambele popoare vor hotărî că vor acest lucru, atunci se va întâmpla”.

Menționăm că istoricii de la Academia Română au demonstrat că pe ambele maluri ale Prutului locuiește același popor, român, divizat pe moment în două state.

Vedeți mai jos crâmpeie dintr-un discurs ținut de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, în Anul Centenar:

*Moldovenii ne-au dat cea mai profundă lecție de românism! Sacrificiul Moldovei și al moldovenilor a născut România și pe români.

*La 24 ianuarie 1859 nu s-a unit Moldova cu Țara Românească, ci s-au unit două țări românești împreună. (...) Moldova era o țară la fel de românească precum era și Valahia. La 1859, s-au unit Moldova și Țara Românească prin voința națiunii române și cu acordul parțial al unora dintre marile puteri.

*Mai există însă în spațiul public și o distincție mult mai gravă, aceea dintre moldoveni și români, pe care mulți dintre noi, în țară, o luăm în derâdere sau o socotim minoră.

Aceasta este însă sistematic cultivată de către unii străini, mai ales în Răsărit, dar și de către unii români din Republica Moldova, moștenitori ai educației (propagandei) sovietice sau cumpărați spre a o răspândi și susține. Românii din țară tratează superficial această deosebire inventată, pentru că orice om știe că toscanii sunt italieni, că saxonii sunt germani, că normanzii sunt francezi, că toate națiunile au ramuri locale și regionale etc.

La fel, moldovenii, muntenii, oltenii, ardelenii, bănățenii sunt români și nu poate să existe nicio contradicție între unii și alții.

Ca urmare, suntem și una și alta, nu doar una sau doar alta! Această dihotomie falsă dintre români și o ramură a românității este însă mai primejdioasă decât se poate crede, pentru că sapă încet și sigur la rădăcinile națiunii noastre.

Vedeți întregul discurs al lui Ioan Aurel Pop AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md