06:34:19 20.10.2020
 
Stiri

Istoricii au creat un comitet de GREVĂ și au ieșit în fața Guvernului: „Ne confruntăm cu o situație alarmantă”

Social 05.03.2020 17:23 Vizualizări5616 Autor: Ziarul National
Istoricii au creat un comitet de GREVĂ și au ieșit în fața Guvernului: „Ne confruntăm cu o situație alarmantă” Vasile Costiuc


Angajații Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei vorbesc despre demararea unui proces de lichidare pe etape a instituției, în condițiile în care actuala guvernare întreprinde o tentativă de a controla politic procesul cunoașterii istorice.

Organizația Sindicală a Institutului de Istorie a constituit un comitet de grevă și a organizat azi o acțiune de protest față de politicile Guvernului în domeniul cercetării, istoricii fiind nemulțumiți de faptul că mai bine de jumătate din angajații instituției vor ajunge șomeri, în urma desfășurării concursului proiectelor de cercetare finanțate prin intermediul Programului de Stat pentru anii 2020-2023.

Menționăm că instituțiile de cercetare, subordonate anterior Academiei de Științe a Moldovei, au trecut în gestiunea Guvernului care a decis să le finanțeze în funcție de proiectele depuse și selectate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Dacă proiectele sunt respinse, cercetărorii rămân fără salarii.

CITIȚI și Fost consilier prezidențial dă un semnal de ALARMĂ: Domnule ministru Popovici, „это не по-пацански!”

„Ne confruntăm cu o situație alarmantă. În rezultatul concursului de proiecte, mai bine de jumătate din angajații Institutului: cercetători, istorici de certă valoare, rămân înafara programului de finanțare. E vorba de angajații din domeniul de cercetare a istoriei contemporane și a filosofiei, domenii unice, cu specialiști de valoare. Ne-am solidarizat, am creat azi un comitet de grevă și vom încerca să discutăm cu autoritățile”, i-a spus istoricul Ion Negrei jurnalistei Svetlana Corobceanu.

Ion Negrei a mai precizat că știința istorică este lovită într-un moment în care R. Moldova are nevoie stringentă de profesioniști din acest domeniu.

CITIȚI și „Artistul trebuie să fie flămând”. Ministrul Educației surprinde din nou cu o replică la adresa unui doctor habilitat: „Iart-o, Doamne, că nu știe ce face!”

„Cercetarea istorică consolidează societatea, contribuie la fortificarea identității naționale, un lucru atât de necesar azi. Din păcate, autoritățile nu înțeleg acest lucru ori au interesul să mențină această situație. Facem apel către toate colectivele de cercetare ale AȘM ca să ne consolidăm într-un singur comitet coordonator și să ne revendicăm drepturile. Prin protestul de azi am ieșit să informăm societatea cum se procedează cu oamenii de știință”, a precizat istoricul.

Citiți continuarea articolului AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.10.2020 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine îl salvează pe ...

16.10.2020 08:58 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vaca lui Lavrov

12.10.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine mai are nevoie ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Pentru cine veți vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md