15:32:50 25.07.2024
Stiri

Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, la Luxemburg: „Prima Conferință Interguvernamentală reprezintă momentul solemn de începere a negocierilor de aderare – un moment istoric pentru republica noastră”

Actualitate 25.06.2024 10:14 Vizualizări797 Autor: Ziarul National
Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, la Luxemburg: „Prima Conferință Interguvernamentală reprezintă momentul solemn de începere a negocierilor de aderare – un moment istoric pentru republica noastră”


Miniștrii de Externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc marți, 25 iunie, în Marele Ducat de Luxemburg pentru a da startul oficial al negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.

R. Moldova este reprezentată la prima Conferință Interguvernamentală Uniunea Europeană – Republica Moldova de o delegație numeroasă din Guvernul de la Chișinău, condusă de premierul Dorin Recean.

Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, susține că evenimentul de astăzi este unul „istoric”, iar autoritățile de la Chișinău „sunt hotărâte să muncească și să aducă R. Moldova în UE”.

„La prima conferință, statul-candidat acceptă cadrul de negociere propus de comun acord de către statele-membre, iar următoarele conferințe vor fi despre deschiderea sau închiderea capitolelor de negocieri. Altfel spus, prima Conferință Interguvernamentală reprezintă momentul solemn de începere a negocierilor de aderare – un moment istoric pentru republica noastră. (...) Suntem hotărâți să muncim și să aducem R. Moldova în UE”, a declarat Cristina Gherasimov la Luxemburg.Potrivit Rodicăi Crudu, secretar de stat al Guvernului pentru Integrare Europeană, imediat după această reuniune, Republicii Moldova îi va fi prezentat un calendar pentru următoarea etapă de screening și anume screening-ul bilateral.

„La sfârșitul acestui exercițiu, vom avea o imagine clară cât de pregătiți suntem să implementăm legislația europeană la noi acasă”, a punctat Rodica Crudu.

Ghenadie Marian, șeful Biroului pentru Integrare Europeană, a adăugat că „misiunea noastră este să pregătim R. Moldova pentru aderare către anul 2030”.

Conferința interguvernamentală Republica Moldova - Uniunea Europeană va avea loc în seara zilei de astăzi și va fi urmată de o conferință de presă, susținută cu reprezentanții Președinției în exercițiu a Consiliului European și a Comisiei Europene.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md