Filme despre război


Contre-jour // „Mai rezistă ceva, ca valoare artistică, din noianul de producții de cinema sovietice despre război?”
Am avut în aceste zile, în care huruitul șenilelor în Piața Roșie de 9 mai și urletele ortacilor lui Dodon pe străzile Chișinăului ne-au spart timpanele, o discuție despre filmografia sovietică inspirată din cel de-Al Doilea Război Mondial. Ce rezistă ca valoare artistică din acest noian de producții marțiale, ce-aș mai putea privi și azi?
Foarte puțin. Câteva filme, realizate de regizori ruși talentați, care au avut o soartă vitregă în acei ani – și filmele, și regizorii. Aș pune în fruntea topului filmul lui Andrei Tarkovski „Copilăria lui Ivan”/„Иваново детство” (1962) – războiul văzut prin ochii unui copil. Remarcabil decupajul făcut de regizor pentru a transmite percepția subiectivă și melancolic-romanțioasă a unui băiețel de 12 ani, care amestecă pământul pârjolit de bombe și ruinele fumegânde cu reveriile vieții fericite de dinaintea războiului, alături de mama sa. „Copilăria lui Ivan”, filmul cu care a început gloria lui Tarkovski, a fost premiat la Veneția și prigonit în Uniunea Sovietică.
Continuarea articolului o puteți citi pe print în ediția de azi a Ziarului NAȚIONAL, pe care îl găsiți în fiecare chioșc de presă.













































































