15:20:46 24.05.2019
 
Stiri

UTIL // Planificați o călătorie în afara republicii și sunteți însoțiți de copii? Iată ce trebuie să știți!

Social 05.06.2018 14:30 Vizualizări3161 Autor: Ziarul National
UTIL // Planificați o călătorie în afara republicii și sunteți însoțiți de copii? Iată ce trebuie să știți!

Numărul cetăţenilor R. Moldova care preferă să-şi petreacă vacanţa de vară în străinătate creşte de la an la an.

Poliția de Frontieră susține că, în cele trei luni de vară ale anului trecut, au fost înregistrate circa patru milioane de treceri ai moldovenilor.

Pentru a evita situaţiile incomode în punctele de trecere a frontierei, Poliţia de Frontieră le recomandă călătorilor să verifice din timp statutul şi valabilitatea documentelor de călătorie, accesând acest link.

În cazul planificării unei călătorii cu copii minori, să vă asigurați că aveți perfectat pașaportul pentru aceștia. Din 2011, fotografia și datele copilului nu se mai plasează în pașaportul părinților, fapt ce obligă ca din primele zile ale nașterii să se perfecteze documentul de călătorie.

Potrivit legislației, copiii până la 18 ani pot călători însoţiţi de un reprezentant legal, fără acordul celuilalt reprezentant legal. În cazul călătoriilor peste hotare pentru copiii cu „ÎNSOŢITORI” împuterniciţi de Dumneavoastră, să vă asigurați, în momentul autentificării la Biroul Notarial a declaraţiei de împuternicire a însoţitorului, că anume această persoană ulterior se va prezenta cu declaraţia şi cu actele personale ce vor adeveri intenţia sa de a călători împreună cu minorul în punctul de recere a frontierei de stat. Mai multă informație puteți consulta la rubrica TRAVERSARE MINORI, amplasată pe pagina oficială a Poliţiei de Frontieră.

În cazul în care aveți mai multe cetăţenii, la traversarea hotarului să prezentaţi paşaportul respectiv (de exemplu, cel românesc) şi e recomandat să aveți cu dvs. un act de identitate eliberat de autorităţile Republicii Moldova. Documentul moldovenesc va servi ca dovada cetăţeniei Republicii Moldova şi va scuti de verificările suplimentare, referitoare la respectarea termenului de şedere și chiar va permite micşorarea timpului de aşteptare pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat.

Dacă planificați călătoria cu mijlocul de transport personal, conducătorul auto, pe lângă actele de călătorie, trebuie să dețină permisul de conducere perfectat pe numele său și valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare, precum şi asigurarea auto externă Carte Verde, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie. Din iulie 2017, Poliția de Frontieră nu verfică împuternicirea notarială pentru mijlocul de transport, iar certificatul de înmatriculare provizoriu permite folosirea mijlocului de transport doar pe teritoriul Republicii Moldova.

Poliția de Frontieră amintește că, de pe 28 aprilie 2014, cetăţenii Republicii Moldova, posesori ai paşapoartelor biometrice, beneficiază de regim liberalizat de vize cu statele membre ale UE/Schengen.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2019 12:20 Ziarul National Victor Chirilă // Poate un popor să-ș...

24.05.2019 09:19 Nicolae Negru Alianța ACUM-ACUM, un joc steril care...

20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md