03:37:48 21.07.2024
Stiri

UTIL // Cum dezinfectăm locuinţa pentru a elimina toate bacteriile periculoase

Știri 27.03.2017 12:41 Vizualizări2243 Autor: Ziarul National


UTIL // Cum dezinfectăm locuinţa pentru a elimina toate bacteriile periculoase sursa: google.ro

O rutină de curăţenie care include produse de curăţare care omoară bacteriile menţine casa şi familia sănătoase.

Aflaţi de la medici regulile corecte de curăţenie a casei.

Bacteriile sunt organisme unicelulare care se dezvoltă în diverse medii, putând supravieţui în sol, apă sau în interiorul organismului uman. Acestea pot fi nepatogene, inofensive sau patogene, care pot cauza îmbolnăviri. Medicii atrag atenţia însă că inclusiv bacteriile considerate inofensive pot deveni patogene, în cazul persoanelor cu un sistem imunitar scăzut.

„Printre bacteriile care se găsesc în casă se numără: E. Coli şi Salmonella, care pot fi găsite în special în chiuveta de la bucătărie, sursa fiind reprezentată de particulele alimentare de pe farfurii sau Staphylococcus aureus, o bacterie care face parte din flora normală a pielii, dar care poate fi o cauză comună a infecţiilor nosocomiale”, explică Dr. Valeriu Lupu, medic specialist pediatru, în cadrul Societăţii Române de Pediatrie.

Resturile alimentare, principalul factor care favorizează răspândirea bacteriilor

Particulele alimentare uitate pe farfurii sau în tastatura calculatorului, particulele alimentare scăpate pe podea, dezinfectarea incorectă a obiectelor, o igienă personală deficitară reprezintă tot atâţia factori care favorizează acumularea unei cantităţi mai mari de bacterii pe anumite suprafeţe.

Vasul de toaletă este considerat locul din casă cu cei mai mulţi germeni de către 43% dintre femei, arată un studiu recent, realizat de către brandul Dettol, în parteneriat cu Societatea Română de Pediatrie, la care au participat 784 de femei, mămici de copii cu vârste între 0 şi 16 ani.

În ciuda acestei percepţii, medicii susţin însă că altele sunt zonele unde acumulările de microbi sunt mari, iar riscul de îmbolnăvire, în lipsa dezinfectării acestora, mai crescut. „Deşi este foarte probabil ca vasul de toaletă să conţină microbi, riscul de a lua microbi direct de pe acesta este, în general, scăzut, întrucât oamenii nu îl ating. Însă, microbii din toaletă pot fi împroşcaţi pe alte suprafeţe în timpul utilizării sau atunci când se trage apa şi pot fi purtaţi în toată baia şi casă pe mâinile nespălate.

Cel mai mare risc de a lua microbi dăunători din baie provine de la suprafeţe pe care oamenii le ating în mod uzual, precum mânerul pentru tras apa la toaletă, colacul de toaletă, robinetele şi mânerul uşii”, adaugă Dr. Valeriu Lupu, care mai spune că cei mai predispuşi la îmbolnăvire din familie sunt copiii.

„Aceştia sunt mai vulnerabili, pentru că sistemul imunitar este insuficient dezvoltat şi nu luptă la fel de bine ca un adult sănătos cu agenţii patogeni. De asemenea, aceştia merg în colectivităţi şi iau contact cu alţi copii bolnavi”.

Cum trebuie curăţată şi dezinfectată casă

O rutină corectă de curăţenie şi dezinfectare a casei ţine bacteriile şi, implicit îmbolnăvirile, la distanţă. Medicul pediatru oferă mai jos mai multe sfaturi cu privire la modul şi frecvenţa cu care trebuie curăţate suprafeţele din casă.

Bucătăria este un loc propice acumulării de bacterii, datorită contactului cu alimentele, inclusiv cu cele crude. Pentru a opri răspândirea microbilor, medicul recomandă să curăţaţi şi dezinfectați suprafeţele pentru prepararea alimentelor chiar înainte de utilizarea acestora pentru pregătirea alimentelor şi imediat după contactul cu alimentele crude (carne, peste, ouă etc.).

După contactul cu alimentele crude, tocătoarele trebuie curăţate şi dezinfectate. Acordaţi o atenţie sporită dezinfectării zonelor în care se pregăteşte mâncarea bebeluşului. Frigiderul trebuie curăţat o dată pe săptămâna. Ştergeţi petele, apoi curăţaţi şi dezinfectați suprafeţele contaminate, inclusiv mânerul şi garniturile uşii acestuia.

„Şi chiuveta de bucătărie trebuie curăţată şi dezinfectată zilnic, iar în cazul în care este contaminată cu microbi de la alimentele crude, aceasta trebuie dezinfectată imediat. Foarte important este să îndepărtaţi resturile alimentare de pe mese", recomandă medicul pediatru.

Curăţarea şi dezinfectarea băii are drept scop îndepărtarea microbilor de pe suprafeţe şi oprirea creşterii mucegaiului şi a ciupercilor. Deşi riscul de a lua microbi direct de pe vasul de toaletă este scăzut, microbii din toaletă pot fi împroşcaţi pe alte suprafeţe atunci când se trage apa şi pot fi purtaţi în toată casa pe mâinile nespălate. „Pentru a preveni răspândirea microbilor din baie, este important să trageţi apa la toaletă cu capacul pus şi să dezinfectați o dată la câteva zile obiectele şi suprafeţele pe care le atingeţi în mod frecvent aici: mânerul uşii, mânerul de tras apă de la toaletă, colacul de toaletă, robinetele etc.

De asemenea, depozitaţi obiectele personale, precum periuţele de dinţi şi aparatele de ras, acolo unde este puţin probabil să fie împroşcate cu microbi şi înlocuiţi-le regulat, o dată la 2-3 luni”, explică Dr. Valeriu Lupu.

Dormitoarele pot fi locurile ideale pentru acumularea de praf şi acarieni, întrucât conţin mult mobilier moale. Sfatul medicilor este să reduceţi mobilierul moale inutil şi să îl dezinfectați cu produse antibacteriene special create pentru aceste suprafeţe. „Curăţaţi şi dezinfectați o dată la 2-3 zile suprafeţele de contact frecvent cu mâinile, precum telecomenzile, întrerupătoarele şi telefoanele, în special dacă există în casă persoane bolnave de răceală sau gripă. De asemenea, nu mâncaţi deasupra tastaturii.

Dezinfectați cel puţin o dată pe săptămână camera copilului, locurile din casă unde acesta îşi petrece cel mai mult timp, precum şi jucăriile”, atrage atenţia medicul pediatru. Una dintre cele mai importante reguli de igienă este spălarea frecventă a mâinilor, conchide medicul.

Sursa: doctorulzilei.roParteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md