Grecia, PARADIS imobiliar pentru ruși și chinezi
Grecia şi, în special, Atena au devenit un paradis imobiliar pentru ruşi şi chinezi. Oferă oportunităţi de investiţie mari şi pot fi împuşcaţi doi iepuri dintr-un foc. Există oportunitatea unui plasament profitabil pe termen lung şi în acelaşi timp vine şi cu statutul de rezident al unei ţări a Uniunii Europene, care oferă accesul liber în blocul comunitar.
Piaţa imobiliară a Greciei s-a prăbuşit, odată cu finanţele ţării. În medie preţurile au scăzut cu 25%. În Atena, locuinţele care au mai mult de cinci ani se vând la preţuri cu 45% mai mici decât în 2008, cu aceeaşi vechime.
Ruşii au ajuns chiar să aibă fonduri de investiţii care intermediază preluări imobiliare în Grecia. Au clienţi din propria ţară, dar şi din Turcia, Arabia Saudită sau China.
Grecia este singura piaţă imobiliară a Europei care nu şi-a revenit. Abia acum dă semne. Oferă oportunitatea de a prelua un activ subapreciat. La doi ani de la implementarea celui de-al treilea pachet de ajutor financiar, senzaţia este că ce a fost mai rău este în urmă şi de acum direcţia este doar în sus.
Preţul pe metru pătrat construit în Grecia este în medie de 2.846 de euro. E cu o mie de euro mai jos decât media din Portugalia, o altă ţară care, din cauza problemelor economice, a fost văzută ca o destinaţie de investiţii imobiliare.
Grecia este mai scumpă decât Croaţia, România sau Bulgaria însă oferă şi alte oportunităţi. Se dezvoltă foarte mult turismul făcut prin închirierea pe termen scurt a unor proprietăţi, în dauna cazării la hotel.
Atena are însă şi un program generos de premiere a investiţiilor imobiliare cu statutul de rezidenţă. O achiziţie de cel puţin 250 de mii de euro vine automat şi cu paşaport grecesc şi liber la circulaţie în Uniunea Europeană. În Portugalia, limita minimă este de 350 de mii de euro.
Chinezii sunt cei atraşi de această schemă. Iar Grecia are avantajul de a fi şi mai aproape de ţara lor de origine decât Portugalia.
Guvernul de la Atena a acordat peste două mii de rezidenţe în ultimii patru ani ca urmare a investiţiilor imobiliare. 43% dintre ele au fost oferite chinezilor. Ruşii sunt pe locul doi cu 18%, urmaţi de turci cu 8%.
Grecia a atras peste jumătate de miliard de euro ca investiţii imobiliare prin acest program şi poate fi considerat un succes.
Sursa: digi24.ro
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania