17:08:49 29.03.2024
Stiri

Ungaria și-a repatriat rezerva de aur. Unde este cea a României

Știri 08.03.2018 19:02 Vizualizări2024 Autor: Ziarul National


Ungaria și-a repatriat rezerva de aur. Unde este cea a României sursa: google.ro

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a anunţat că a finalizat repatrierea, de la Londra la Budapesta, a rezervei de aur a Ungariei.


A fost repatriată o cantitate de aproximativ 100.000 de uncii (aproape trei tone) de metal preţios care, la cursul actual de schimb, are o valoare de 130 de milioane de dolari, potrivit agenției maghiare de presă MTI, informează Agerpres.

În opinia Băncii Naţionale a Ungariei, păstrarea rezervei de aur în interiorul ţării poate consolida şi mai mult încrederea pieţelor financiare în Ungaria. NBH adaugă faptul că şi alte bănci centrale din Europa, precum cele din Olanda, Germania şi Austria, au decis să repatrieze o parte din rezervele lor de aur.

În cazul României, rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut cu 4,7%, la 35,073 miliarde de euro, în februarie comparativ cu nivelul de la finalul lunii ianuarie. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale valoarea acesteia s-a situat la 3,6 miliarde de euro. Totodată, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 28 februarie 2018, au fost de 38,673 miliarde de euro, faţă de 37,095 miliarde de euro, la 31 ianuarie 2018.

Mai mult de jumătate din rezerva de aur a Băncii Naţionale a României este depozitată în afara graniţelor ţării, în principal la Londra.

Care sunt motivele pentru care rezervele noastre sunt la Londra

Acum doi ani, Victor Andrei, director operațiuni de piață în cadrul BNR dădea motivele pentru care rezerva de aur se păstrează la Londra:

În principal, menținerea la Londra a unei părți a rezervei de aur în custodie la Banca Angliei, similar practicii majorităţii băncilor centrale europene ce deţin rezervă de aur, are ca scop garantarea faptului că există o rezervă de aur disponibilă a fi utilizată ca și colateral în cazul unor operațiuni de finanțare în situații de criză. În subsidiar, această deținere permite valorificarea oportunităţilor oferite de evoluţia favorabilă a ratelor dobânzilor pentru depozitele de aur, prin mobilizarea imediată a cantităţilor necesare efectuării plasamentelor în conformitate cu uzanţele de pe piaţa metalelor preţioase.

Rezerva de aur a României este deținută atât în Tezaurul BNR cât și la Londra la Banca Angliei.

Londra reprezintă cel mai important centru financiar pentru tranzacţionarea şi decontarea operaţiunilor cu aur din lume. Banca Angliei a participat încă de la înfiinţare (1694) la crearea şi dezvoltarea infrastructurii pieţei aurului la Londra.

Contul de aur deținut de BNR la Banca Angliei este un cont alocat, respectiv lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment, după numărul unic al barei, greutate și titlul de fineţe al aurului. Efectuarea de operaţiuni printr-un astfel de cont se realizează numai în baza instrucţiunilor transmise de BNR către Banca Angliei, aurul deținut în acest cont neputând fi utilizat de către custode. Acest cont a fost deschis înainte de anul 1990, ulterior, fiind utilizat în contextul administrării active a rezervei de aur.

Veniturile obținute pe perioada administrării active a rezervei de aur exced cu mult costurile de custodie cumulate după adoptarea deciziei de stopare a acestor plasamente în anul 2006, în baza unei analize randament/cost efectuată în contextul investițional de la acea dată.

În contextul discuțiilor referitoare la programele de repatriere anunțate de unele bănci centrale, argumentele oferite de acestea au avut la bază diversificarea riscului prin ţintirea unei distribuţii echilibrate a rezervelor de aur între locațiile din străinătate și cele din țară, în condiţiile în care concentrarea în anumite locaţii din afara ţării era de peste 80 la sută din totalul rezervelor de aur (Germania). BNR și-a atins obiectivul de distribuție echilibrată a rezervei de aur între deţinerile din ţară şi cele din străinătate.

Precizările acestuia veneau după ce economistul Lucian Isar lansase public mai multe acuzații. Isar spunea că România pierde sute de milioane de euro din această opțiune.

„La o rentabilitate medie de 1,5% pe an, în ultimii 10 ani, suma lăsată pe masă depășește 375 milioane dolari SUA, adică 37,5 milioane pe an (un avion nou, două spitale, 250.000 pensii a câte 150 de euro pe lună, venitul lunar al lui Isărescu pentru 78 de ani)”, spunea el. „România nu obține venituri de pe urma aurului ținut la Londra, ci plătește pentru custodie”, susținea economistul care numea depozitarea aurului la Londra drept „o practică absurdă și este împotriva intereselor financiare ale României”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md