23:20:02 05.05.2024
Stiri

Un COCKTAIL care a marcat istoria Italiei și a Statelor Unite

Știri 15.03.2017 19:30 Vizualizări1776 Autor: Ziarul National


Un COCKTAIL care a marcat istoria Italiei și a Statelor Unite Sursa: capital.ro

Un cocktail care a marcat istoria Italiei şi a Statelor Unite deopotrivă. Amărui, uşor alcoolizat şi ideal pentru perioada aceasta din an.

Unul dintre cele mai cunoscute cocktailuri din lume mi se pare ideal pentru un început timid de primăvară, când soarele te mângâie cu primele lui raze calde, pentru câteva ore, iar răcoarea care domină tot restul zilei îţi aminteşte că iarna de-abia ce-a plecat.

Prin urmare, dacă vrei să ai în pahar un strop de soare, dar şi o licoare care să te mai încălzească un pic la nevoie, băutura ideală se numeşte Americano.

Vermutul a ajuns în America pe la începutul secolului XIX, odată cu primele valuri mai mari de imigranţi italieni.

Vinul acela ceva mai tare şi uşor amărui, produs mai ales în nordul Italiei, a cucerit marile oraşe şi a devenit un ingredient de bază pentru primele cocktailuri. Prima reţetă cu vermut este menţionată în istorie pe la 1868, în restaurantul Delmonico din New York. Este un aperitiv făcut cu vermut, bitter şi soda, strămoşul cocktailului Americano de astăzi.

Când turiştii americani au început să viziteze Italia şi să-şi petreacă vacanţele de vară cutreierând această ţară în lung şi-n lat, italienii au aflat că ei preferă să bea vermutul cu bitter sau în combinaţie cu alte lichioruri şi cu sifon. Aşa a apărut, pe la sfârşitul secolului, expresia „vermut a l’americano“ sau, mai simplu, „L’Americano“. Însă, pe vremea aceea, Americano era mai degrabă o idee decât o reţetă.

Acest lucru s-a schimbat pe la 1920, când cel mai cunoscut producător de bitter din Italia, Gaspare Campari, a pus monopol pe ideea de Americano şi a brevetat prima reţetă oficială a acestui cocktail.

Această reţetă destul de simplă, preparată pentru prima dată chiar de Campari în barul său din Milano, a rămas la fel până în zilele noastre: o parte Campari, o parte vermut dulce (Martini roşu), un strop de sifon şi o felie de lămâie.

Tot atunci au mai apărut şi uşoare variaţiuni ale popularului cocktail, care au rămas la fel de celebre ca Americano.

De exemplu Americanino, care este mai scurt, şi combină 25 de ml de vermut alb dulce cu aceeaşi cantitate de bitter ceva mai amar decât Campari, cum este Braulio, care seamănă întrucâtva cu Fernet Branca sau Amaro Montenegro.

Dar mai ales Negroni, inventat de contele cu acelaşi nume, un personaj foarte monden în Florenţa, care, după ce s-a întors dintr-o călătorie în Anglia, a cerut să i se înlocuiască sifonul din Americano cu o măsură de gin.

Dacă Americano nu vă surâde, puteţi alege un alt cocktail cu vermut. Oricare dintre ele rimează cu vremea de-afară şi o să vă însenineze şi mai mult această primăvară.

Antoine – o băutură la modă în unele regiuni din Franţa, unde se prepară numai cu Dubonnet. Însă orice vermut roşu franţuzesc e bun dacă este combinat în părţi egale cu un vermut sec alb într-un pahar de vin roşu bine răcit înainte.
Ferrari – o găseşti destul de frecvent în meniurile barurilor din Italia. Într-un pahar de bar normal plin cu gheaţă, pui două măsuri de vermut sec şi o linguriţă de amaretto.
Vermut Cassis – într-un pahar mic, cu două-trei cuburi de gheaţă, amestecaţi trei părţi de vermut sec cu o parte crème de cassis şi un strop de sifon sau apă minerală.

Sursa: capital.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md