16:46:57 04.06.2020
 
Stiri

VIDEO // Un angajat al MAI și un șef de secție de la Agenția Servicii Publice, membri ai unor grupări criminale transnaționale specializate în migrație ilegală și perfectarea de acte false: 17 persoane, REȚINUTE

Social 18.04.2019 14:01 Vizualizări2666 Autor: Ziarul National
VIDEO // Un angajat al MAI și un șef de secție de la Agenția Servicii Publice, membri ai unor grupări criminale transnaționale specializate în migrație ilegală și perfectarea de acte false: 17 persoane, REȚINUTE


Angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au reținut 17 persoane, membre a patru grupări criminale transnaționale, specializate în migrația ilegală a persoanelor din state cu risc terorist sporit în UE via R. Moldova, confecționare de acte false, contrabandă cu bani și spălare a banilor furați din bancomate de pe teritoriul statelor europene.

Printre membrii grupării sunt și un angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), dar și un șef de secție de la Agenția Servicii Publice (ASP). Dacă angajatul MAI avea rol de intermediar între „clienți” și grupările criminale, fiind responsabil de un mecanism clandestin de gestionare a canalului de migrație ilegală, cel de la ASP era implicat în confecționarea de acte false.

Șeful adjunct al PCCOCS, Vitalie Busuioc, a anunțat într-o conferință de presă că în cadrul perchezițiilor au fost ridicate în total 100 de acte false, care erau fabricate într-un laborator clandestin, folosind serviciile ASP.

Un pașaport biometric al R. Moldova era vândut cu 2 500 de euro, un permis de conducere - cu 400 de euro, un buletin de identitate românesc - cu 350 de euro, iar un cazier judiciar - cu 250 de euro.Alexandru Esaulenco, șef adjunct la SIS, a adăugat că mulți dintre membrii grupării criminale sunt originari din Transnistria, au antecedente penale, au fost implicați inclusiv în trafic de substanțe chimice și radioactive, unii dintre ei fiind anunțați în căutare internațională.

Pentru a prinde membrii tuturor celor patru grupări, oamenii legii au documentat serviciile de migrație acordate unui cetățean din Pakistan, au efectuat achiziții de control pentru banii murdari aduși din UE, dar și pentru substanțe radioactive.

În timpul celor 52 de percheziții, au fost ridicate, pe lângă actele falsificate, 30 de mii de euro introduse ilegal în republică, arme și muniții.

Bănuiții activau pe teritoriul mai multor state, inclusiv R. Moldova, România, Ucraina, Germania, Polonia, Slovacia, Cehia etc.Mai multe persoane reținute și-au recunoscut vina și colaborează cu oamenii legii.

De exemplu, un angajat al unei companii de transport de persoane și colete către statele membre ale Uniunii Europene a recunoscut existenţa unei scheme de transportare ilegală a persoanelor fără acte de identitate, inclusiv aflate în căutare, și a cetățenilor străini, originari din țările cu risc terorist sporit, către Uniunea Europeană, prin tranzitarea teritoriului României.

Dacă vor fi găsiți vinovați, membrii celor patru grupări riscă de la 5 până la 10 ani de închisoare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md