13:31:03 15.06.2024
Stiri

Transfugul Nesterovschi, care ar fi devenit locotenentul lui Șor pentru 35 000 de dolari, a ajuns pe banca acuzaților. Deputatul riscă până la 15 ani de ÎNCHISOARE

Actualitate 08.12.2023 17:12 Vizualizări2088 Autor: Ziarul National
Transfugul Nesterovschi, care ar fi devenit locotenentul lui Șor pentru 35 000 de dolari, a ajuns pe banca acuzaților. Deputatul riscă până la 15 ani de ÎNCHISOARE


Dosarul penal în privința deputatului Alexandr Nesterovschi, învinuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat și pregătirea finanțării partidelor politice din surse interzise, a ajuns astăzi, 8 decembrie, pe masa magistraților Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, urmărirea penală pentru fapte de corupere pasivă a fost pornită, de către procurorul general interimar, în luna iunie 2023, iar cea pe faptul pregătirii finanțării unui partid politic - în septembrie 2023.

Procurorii au constatat că Alexandr Nesterovschi a acceptat și primit servicii aviatice spre orașul Tel Aviv, Israel, avantaje necuvenite manifestate prin numirea acestuia în calitate de membru al Biroului politic a Partidului „Renaștere” și conducerea de facto a acestui partid, care să acționeze la indicațiile grupului criminal organizat. De asemenea, Nesterovschi ar fi primit cel puțin 35 000 de dolari de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor, pentru ca să părăsească fracțiunea parlamentară a Blocului „Comuniștilor și Socialiștilor” și să creeze o nouă fracțiune parlamentară, care să reprezinte interesele lui Șor.

Nesterovschi mai este acuzat că a creat intenționat condiții pentru săvârșirea infracțiunii de finanțare ilegală a unui partid politic, pentru a-i asigura lui Ilan Șor menținerea controlului asupra proceselor politice, electorale și sociale din R. Moldova. Acesta a identificat-o pe fosta deputată Arina Spătaru, căreia i-a propus să se alăture unui proiect politic inițiat de Ilan Șor privind constituirea sau preluarea unor partide cu viziuni proeuropene. Spătaru a fost asigurată că partidul ei va fi susținut și finanțat de către grupul criminal organizat condus de Ilan Șor, iar despre acest fapt vor cunoaște doar ei.

Pentru a o determina pe Spătaru să accepte propunerea lui Ilan Șor, Alexandr Nesterovschi i-a organizat ultimei o vizită în statul Israel, unde a discutat direct cu Ilan Șor. La scurt timp de la revenirea Arinei Spătaru din statul Israel, Alexandr Nesterovschi, sub controlul organului de urmărire penală, i-a transmis acesteia 50 000 dolari, 100 000 lei și un telefon mobil destinat discuțiilor securizate cu Ilan Șor.

Amintim că, pe 21 septembrie 2023, deputații din Parlamentul R. Moldova au acceptat cererea procurorului general interimar privind ridicarea imunității lui Alexandr Nesterovschi, lipsindu-l de imunitate parlamentară. Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dacă va fi găsit culpabil de comiterea infracțiunii incriminate, deputatul riscă de la 7 la 15 ani de închisoare, cu amendă în mărime de la 400 000 la 500 000 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md