05:36:36 23.06.2021
 
Stiri

DOC // Socialiștii și democrații au numit ILEGAL, în 2020, profesorii de drept titulari în calitate de membri ai CSM: Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Valentina Coptileț și Ion Crețu, REVOCAȚI din funcții

Actualitate 10.06.2021 16:44 Vizualizări1823 Autor: Ziarul National
DOC // Socialiștii și democrații au numit ILEGAL, în 2020, profesorii de drept titulari în calitate de membri ai CSM: Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Valentina Coptileț și Ion Crețu, REVOCAȚI din funcții


Modificările la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din decembrie 2019 și Hotărârea Parlamentului din luna martie 2020 cu privire la numirea unor profesori de drept titulari în calitate de membri ai CSM au fost declarate astăzi neconstituționale.

Sesizarea admisă astăzi a fost depusă la Curtea Constituțională în luna octombrie 2020 de către deputații Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca.

Deputații au contestat procedura de selectare a profesorilor de drept titulari, precum și numirea acestora în calitate de membri ai CSM.

Pe lângă mai multe vicii de procedură, deputații au reclamat excluderea din componența Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, în ajunul concursului, a unui reprezentant al opoziției și înlocuirea acestuia cu un deputat democrat. Astfel, la începutul anului 2020 s-a asigurat o majoritate pentru selectarea candidaților Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Valentina Coptileț și Ion Crețu, ulterior votați de majoritatea socialisto-democrată din Parlament în fotoliile de membri ai CSM.

CITIȚI și DOC // Președinta Maia Sandu a ANULAT decretul lui Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit președinte al Curții de Apel Chișinău: „CSM a încălcat procedurile”

Prin verdictul definitiv pronunțat astăzi, Înalta Curte a stabilit că Parlamentul nu a votat în două lecturi modificările, așa cum prevede Constituția, și a revigorat prevederile Legii cu privire la CSM de până la modificările operate în decembrie 2020 de către Parlament, care stabilea un număr de 12 membri ai CSM, nu de 15.

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a anunțat că cei patru profesori de drept titulari, numiți în martie 2020, urmează să-și încheie astăzi mandatul.

„Având în vedere revenirea la componența numerică anterioară a Consiliului, precum și imposibilitatea selectării celor care își vor continua, eventual, mandatul, Curtea a reținut că mandatul membrilor profesori titulari ai Consiliului, numiți prin Hotărârea contestată a Parlamentului, se întrerupe de la data pronunțării hotărârii ei. Totuși, actele Consiliului Superior al Magistraturii emise de la adoptarea Legii nr. 193/2019 și a Hotărârii Parlamentului nr. 53 din 17 martie 2020 până la pronunțarea Hotărârii de astăzi nu vor fi afectate de caracterul neconstituțional al Legii și al Hotărârii în discuție”, a declarat Manole.

„Este o decizie corectă, perfect constituțională, după ce legea contestată a fost votată în prima lectură fără a exista hotărârea Guvernului prin care s-a propus proiectul de lege, și care poate constitui un început pentru resetarea sistemului”, a comentat Sergiu Litvinenco.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md