06:50:12 29.03.2024
Stiri

Semnal de ALARMĂ dat de Ion Sturza, în legătură cu efectele COVID - 19: „Perioada acută va dură încă minimum 6 luni, CRIZA - 2 ani. Anticipez o reducere a PIB-ului de aproximativ 30% - 70 miliarde de lei”. Măsurile URGENTE propuse

Economie 24.03.2020 12:19 Vizualizări7362 Autor: Ziarul National
Semnal de ALARMĂ dat de Ion Sturza, în legătură cu efectele COVID - 19: „Perioada acută va dură încă minimum 6 luni, CRIZA - 2 ani. Anticipez o reducere a PIB-ului de aproximativ 30% - 70 miliarde de lei”. Măsurile URGENTE propuse realitatea.md


R. Moldova, la fel ca toate statele lumii, va fi afectată economic de criza provocată de pandemia COVID – 19. Fostul premier Ion Sturza anticipează o reducerea a PIB-ului, în termeni anuali, de aproximativ 30%, ceea ce ar înseamna 70 de miliarde de lei. De asemenea, ar urma să scadă veniturile la buget cu aproximativ 25 de miliarde de lei. Astfel, perioada acută va dura minimum 6 luni, iar criza, în sine, doi ani, este de părere fostul premier, Ion Sturza.

„La nivel global nu mai e o criză, e un colaps. O combinație de crize de sănătate, economică, financiară, socială și psihologică. După mine, cel mai grav este paralizia celor care trebuie să decidă și să guverneze. Nu vreau să mă refer la criza medicală, dar putem deja cu certitudine spune că s-au conturat două abordări: una mai laxă, simplistă și deseori ignorantă (Trump, Jonson, Lukașenko, Dodon) și una dură (toți ceilalți). În cazul variantei dure (e cazul să o facem!) se impune o izolare totală, testare în masă și disciplină de fier. Autoritățile moldovenești au început timid fiind puternic bruiate de un inconștient pe numele Dodon. Dar nu avem variante, trebuie să le susținem și să avem încredere”, menționează acesta pe Facebook.

Sursa citată s-a referit la efectele economice ale crizei provocate de coronavirus. „Știu, astăzi nu ne interesează economia mondială. Dar Moldova nu este imună sub nici o formă. La nivel global, în trimestrul doi se așteaptă o contracție a PIB de 20-30%. În țări precum China, SUA, Italia - 50%(!). Șomajul poate să atingă temporar la 30%. Economia se confruntă cu o lipsă dramatică de lichidități (unde e cash-ul?), întrerupere de livrări și căderea abruptă a cererii.

Perioada acută va dură încă minimum 6 luni, criza în sine - 2 ani.

Avantajul R. Roldova e că este un stat subdezvoltat. Aici nu există o piață sofisticată de capital. Datoria de stat internă și externă este la un nivel mic, 25% din PIB. Rezervele valutare ale BNM - peste 3 miliarde USD, lichidități excesive în sistemul bancar (până la criză) 500 milioane USD.

Dar... Avem și dezavantaje majore. Anticipez o reducere a PIB-ului în termeni anuli de aproximativ 30% (70 miliarde MDL) și, respectiv, venituri la buget de aprox. 25 miliarde MDL. Vor scădea mult remitențele, 30-40%, sub pragul de un miliard USD. Respectiv va crește deficitul contului curent de la actualul 10% la 20%. Șomajul poate să atingă 30% din cei 1,2 milioane de moldoveni încadrați astăzi în câmpul muncii”, spune fostul premier.

Totuși, Ion Sturza spune că efectele crizei pot fi atenuate, dacă se întreprind anumite măsuri. „Sunt adeptul acțiunilor rapide și preventive - lovim criza în plin! Folosim bomba nucleară, nu bazuca! Astfel, dăm un mesaj de speranță pentru toți.

Statul are două instrumente foarte eficiente.

Politica monetară

Pachetul total de ajutor, intervenție îl estimez la 25 -30 miliarde MDL (min). BNM trebuie să asigure lichiditate în sistemul bancar. Astăzi, stocul de credite de consum și cel expus crizei este de aprox. 30 miliarde MDL. Puteți să le considerați în default! Se pot reduce rezervele obligatorii la jumătate și introduce mecanisme de REPO pe hârtiile de valoare și datoria corporate. Trebuie să ne pregătim de naționalizare (temporară) a unor bănci.

BNM ar putea utiliza o jumătate din rezerva valutară, 1,5 miliarde USD și tot profitul (pierderile) pentru a finanța perioada de criză și reconstrucție post.

Se poate încerca de luat credite externe. FMI - 100 milioane USD, BM - 50 milioane, UE - 50 milioane. Necondiționat! La nivel bilateral, nu cred!

Aduceți mai multă valută în numerar în țară. Bancomatele trebuie să fie alimentate non-stop. BNM trebuie să devalorizeze treptat leul și să se acomodeze cu o inflație de 30-50%. Inflația este un „impozit" cinic, cvasitotal, dar extrem de eficient pentru recuperare.

Politica fiscală

Veniturile bugetare se vor reduce cu 25-30 miliarde de lei. În aceste condiții trebuie, suntem obligați să cheltuim și să acordăm facilități fiscale! Un principiu general pentru a defini cine sunt cei afectați și trebuie ajutați - scăderea afacerilor cu cel putin 30% și disponibilizări de 30% din numărul total de angajați. Nu salvăm (scuze) comercianții de automobile, bijuterii, speculanții imobiliari etc.! Știu din practică, vor fi primii care vor țipa după ajutor...

Pentru companiile din zona de risc, dar și liber-profesioniști trebuie amânată plata de taxe și impozite sociale pe 6 luni. Excepție este TVA! Plata taxelor de la populație tot trebuie amânată pe 6 luni. Guvernul poate să garanteze creditele pentru agenții economici care activează în zonele critice, în agricultură.

Guvernul trebuie să compenseze ca principiu general plata șomajului tehnic la nivelul a 75% din salariul mediu brut (aprox. 5000 lei).

Avem nevoie de o realocare de fonduri bugetare către sectorul sănătății de minimum 2 miliarde de lei și cel al securității publice - 500 de milioane.

Tot din pachetul de 25 miliarde trebuie să facă parte și transferurile directe către autoritățile publice locale.

Ar fi util să ne gândim și la un mecanism de naționalizare (temporară!) a companiilor din sectoarele critice ale economiei.

Important!

Pentru toate aceste măsuri (și mute altele) există cadrul legal. Care nu există trebuie să fie adoptat de urgență în Parlament. Nu ignorăm Parlamentul. Pentru a implementa aceste măsuri este nevoie de voință, curaj, oameni pregătiți profesional și mental. Cu o reputație impecabilă și susținuți de societate!

Nu pretind că datele sunt la virgulă și că totul e ușor de implementat. Dar știu, e timpul să acționăm”, a conchis acesta.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md