17:34:47 04.07.2020
 
Stiri

Președintele Dodon a preluat SARCINILE Guvernului? „Prioritatea noastră de bază este să evităm problemele legate de aprovizionarea R. Moldova cu gaze naturale”

Economie 11.11.2019 14:38 Vizualizări7535 Autor: Ziarul National
Președintele Dodon a preluat SARCINILE Guvernului? „Prioritatea noastră de bază este să evităm problemele legate de aprovizionarea R. Moldova cu gaze naturale” Facebook


Președintele Igor Dodon susține că este gata să se implice la nivel politic și să poarte discuții cu conducerea Federației Ruse, României și a Ucrainei pentru ca R. Moldova să nu rămână fără gaze naturale în prag de iarnă, în cazul în care va fi sistat tranzitul de gaze naturale prin Ucraina. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi, în cadrul unei întrevederi la Președinție cu președintele Consiliului de Administrație al companiei S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

„Am fost informat că S.A. ,,Moldovagaz” și „Gazprom” au ajuns la o înțelegere și sunt gata să semneze, în cel mai scut timp, anexele la Contractul de furnizare și Contractul de transport de gaze naturale în vigoare. În prezent, experții părților coordonează anexele de prelungire a contractului actual pentru un termen de trei ani. Prealabil semnării contractului cu „Gazprom”, pentru a asigura furnizarea fiabilă a gazelor naturale, S.A. „Moldovagaz” are nevoie ca trei documente importante să fie coordonate, aprobate și semnate de organele ei de conducere: Contractul de furnizare de gaze naturale; Contractul de transportare prin teritoriul Ucrainei a gazelor naturale, care urmează a fi semnat cu transportatorul ucrainean; Contractul de interconexiune (Interconecction Agreement) pentru punctele Alexeevca, Grebeniki, Căușeni pentru operatorul mixt ucrainean și Acordul tehnic pentru balanța mixtă la Stația de Măsurare Gaze SMG Căușeni și SMG Orlovka, între operatorii Ucrainei și ai R. Moldova”, spune președintele Dodon, prin intermediul unei postări pe Facebook.

Potrivit oficialului, în perioada septembrie - octombrie 2019, S.A. „Moldovagaz” a coordonat cu „Gazprom” prelungirea contractului în vigoare pentru perioada 2020-2022.

„Contractul prevede condițiile furnizării gazelor naturale pentru consumatorii R. Moldova prin trei modalități de alternativă: la hotar cu Federația Rusă și Ucraina (Stația de Măsurare Gaze (SMG Sudja, SMG Valuiki), la hotar cu România și Ucraina (SMG Isaccea și SMG Orlovka), în alte puncte de intrare în sistemul de gaze al Ucrainei, prin culoarul transbalcanic, la hotarul de vest cu țările UE. Mâine, 12 noiembrie 2019, reprezentanții SA „Moldovagaz” împreună cu reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii al se vor deplasa la SMG Isaccea, SMG Orlovka și la Negru Vodă pentru a se întâlni cu partenerii săi din România și Ucraina.

Vadim Veban a menționat că S.A. „Moldovagaz” este pregătită să recepționeze circa 12,4 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, după ultimele activități pe care le-a desfășurat în comun cu operatorii de transport gaze din Bulgaria, România, Ucraina și R. Moldova. Partea română și partea ucraineană deja au confirmat oficial despre finalizarea tuturor lucrărilor.

Am reiterat că prioritatea noastră de bază este să evităm problemele legate de aprovizionarea R. Moldova cu gaze naturale. În cazul sistării tranzitului gazelor prin teritoriul Ucrainei, începând cu 1 ianuarie 2020 vom examina și alte variante de transportare. Vadim Ceban a dat asigurări că R. Moldova nu va avea dificultăți în acest sens. Totodată, mi-am exprimat disponibilitatea de a mă implica la nivel politic și de a purta discuții cu conducerea Federației Ruse, României și a Ucrainei în cazul apariției unor eventuale probleme”, a adăugat Igor Dodon.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md