07:10:23 06.12.2023
Stiri

Parlamentul va discuta astăzi o chestiune legată de inițiativa PD cu privire la alegerea judecătorilor direct de către populație

Politică 11.10.2018 10:28 Vizualizări1329 Autor: Ziarul National
Parlamentul va discuta astăzi o chestiune legată de inițiativa PD cu privire la alegerea judecătorilor direct de către populație


Majoritatea parlamentară a aprobat astăzi introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre cu privire la „elaborarea proiectului de lege privind alegerea judecătorilor de către popor”.

Ideea fusese anunțată marți de către liderul democraților, Vlad Plahotniuc, iar propunerea a venit azi în Parlament de la deputatul democrat Sergiu Sârbu.

Sârbu a explicat această grabă prin faptul că actualul Legislativ are puțin timp la dispoziție până la încheierea mandatului și „trebuie să reușim să elaborăm proiectul, să-l dezbatem, să-l avizăm la Curtea Constituțională și să-l înregistrăm în Parlament”.

Liberalul Mihai Ghimpu a catalogat această idee ca fiind una „poplistă”, fiindcă „lumea urăște judecătorii” și că „undeva este o bâtă care trebuie dată la o parte”.

Și liderul liberal-democraților, Tudor Deliu, a vorbit despre „populismul” democraților vizavi de această inițiativă, fiindcă actualul Parlament „nu va reuși să aducă în precedură legislativă acest proiect, dar nici în viitorul Parlament nu o veți face, fiindcă... vedeți sondajele”.

„Sondajele arată că PD va fi la guvernare”, a răspuns spicherul democrat Andrian Candu.

Astfel, această chestiune urmează a fi discutată astăzi în Parlament.

CITIȚI și Vlad Gribincea, despre inițiativa democraților privind alegerea judecătorilor direct de către cetățeni: „În Europa NU există astfel de sistem și nici Comisia de la Veneția nu recomandă”

„Analiza prezentată de colegii din Guvern arată că, în ultimii doi ani, în acest domeniu s-au făcut mai multe reforme decât în toate guvernările precedente, inclusiv s-au facut reformele convenite cu partenerii noștri externi. Reformele, pe care le-am facut în acest domeniu au avut menirea să întărească independența justiției, să facă ca judecătorii să lucreze pentru cetățeni, iar controlul numirii judecătorilor să fie în mâinile poporului, nu ale politicienilor. Cu toate acestea, persistă încă percepția legată de lipsa de independență a justiției și că diferite grupuri de interese ar interveni în activitatea justiției. De aceea, Partidul Democrat a pregătit un proiect de hotărâre de Parlament pentru a însărcina Comisia juridică a Legislativului de a elabora un proiect de lege de modificare a Constituției, care ar permite ca judecătorii să fie alesi direct de către popor”, declara acum câteva zile Vlad Plahotniuc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md