Vlad Gribincea, despre inițiativa democraților privind alegerea judecătorilor direct de către cetățeni: „În Europa NU există astfel de sistem și nici Comisia de la Veneția nu recomandă”
Problemele justiției din R. Moldova sunt corupția și lipsa independenței, iar eventuala alegere a judecătorilor direct de către cetățeni nu le va rezolva.
De această părere este directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vlad Gribincea, care a comentat pentru Ziarul NAȚIONAL inițiativa anunțată astăzi de liderul democraților, Vlad Plahotniuc, vizavi de promovarea unui proiect de lege care să prevadă acest lucru.
„În Europa nu există un astfel de sistem și nici Comisia de la Veneția nu recomandă astfel de sistem. El există în SUA, dar a fost introdus cu peste 200 de ani în urmă, când statul nu era în stare să facă dreptate. Acum, statul R. Moldova ne spune că nu poate să numească în funcții judecători buni?”, întreabă expertul în probleme de justiție.
Vlad Gribincea nu crede că alegerea directă de către populație a judecătorilor va permite selectarea profesioniștilor din domeniu și pune inițiativa democraților pe seama campaniei electorale care se apropie.
„Vin alegerile și politicienii se întrec în promisiuni. Da, este o idee populară, dar judecătorul trebuie să fie profesionist, nu politician. Nu avem nevoie de judecători populiști, ci de magistrați care să-și facă treaba. Pentru a fi ales, judecătorul va trebui să facă o campanie. Dar pentru campanie vor trebui bani. Judecătorul va lansa campanii de gofunding și... oamenii corupți vor dori să aibă judecătorii lor”, a continuat Gribincea.
Potrivit directorului executiv al CRJM, eventualele alegeri ar putea viza instanțele de fond, dar problema cea mai mare a justiției din R. Moldova sunt instanțele de apel și cele de recurs.
Vlad Gribincea a ținut să ne prezinte materialul video de mai jos vizavi de discuțiile existente în prezent în SUA vizavi de renunțarea la sistemul existent de alegere a judecătorilor în funcție.
Serialul de doar 9 episoade de pe Netflix care a înspăimântat pe toată lumea. Este, de fapt, o poveste reală și a ajuns în top trending în peste 100 de țări
Borrell propune un nou fond al UE de finanţare a armamentului pentru Ucraina, după ce Ungaria a blocat fondul existent
Maia Sandu, la Mingir: ,,Au rămas doar opt zile până la alegeri. Avem de făcut alegeri tare importante pentru noi și pentru stat, iar la referendum nu există turul doi"