14:01:01 15.06.2024
Stiri

DOC // Procuratura Generală ar putea porni un DOSAR PENAL privind „uzurparea puterii în stat de către grupul criminal organizat și condus de cetățeanul Igor Dodon”. Întâlnirea SECRETĂ unde s-ar fi pus la cale planul

Actualitate 24.04.2021 15:04 Vizualizări9746 Autor: Ziarul National
DOC // Procuratura Generală ar putea porni un DOSAR PENAL privind „uzurparea puterii în stat de către grupul criminal organizat și condus de cetățeanul Igor Dodon”. Întâlnirea SECRETĂ unde s-ar fi pus la cale planul


Procuratura Generală a fost astăzi sesizată în legătură cu evenimentele de vineri din Parlamentul R. Moldova, soldate cu abrogarea unei hotărâri din 2019 privind numirea Domnică Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale (CC) și votarea de către majoritatea PSRM-ȘOR a ex-procurorului Boris Lupașcu în locul acesteia.

„Având în vedere evenimentele extrem de grave care s-au produs ieri, împreună cu colegii mei am sesizat Procuratura Generală și am solicitat pornirea urmăririi penale în baza art. 339 alin. (1) Cod penal „Uzurparea puterii în stat” de către grupul criminal organizat și condus de cetățeanul Igor Dodon, dar și pe faptul săvârșirii de către cetățeanul Lupașcu Boris a infracțiunii prevăzute de art. art. 351 alin. (1) Cod penal „Uzurparea de calități oficiale”, și anume a celei de judecător la Curtea Constituțională”, se arată denunțul adresat de parlamentarul PAS, Sergiu Litvinenco.

Potrivit deputatului, uzurparea puterii în stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului, iar cei care se fac vinovați trebuie să răspundă. Acesta a amintit că în 2019 nu s-au luat măsuri în privința lui Vlad Plahotniuc, iar din acest motiv și alții ar fi îndrăznit să comită această infracțiune.

„În iunie 2019, Plahotniuc și grupul său criminal au comis o tentativă de uzurpare a puterii în stat, acțiune rămasă nepedepsită penal. Încurajați de lipsa de reacție a autorităților statului, cetățeanul Igor Dodon și complicii săi, în dorința lor de a se menţine la putere şi de a fura în continuare ţara, au recurs ieri la același gest disperat și criminal – de a uzurpa puterea în stat, călcând în picioare Constituția și voința poporului. Acest lucru nu mai poate fi tolerat și acceptat nici de societate, dar nici de instituţiile statului.

Sper că de data aceasta Procuratura Generală, care conform prevederilor legale este obligată să „contribuie la respectarea ordinii de drept, efectuarea justiţiei, apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale persoanei şi ale societăţii”, va examina în conformitate cu legea sesizarea și va stabili toate circumstanțele și cronologia derulării evenimentelor”, a adăugat Litvinenco.

Acesta a mai adăugat că și Boris Lupașcu ar fi știut de această tentativă de uzurpare a puterii în stat, dar a acceptat să joace rolul de candidat al majorității PSRM-ȘOR pentru funcția de judecător al CC.

Cel care l-ar fi racolat pe Boris Lupașcu este deputatul socialist Vasile Bolea. Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități ar fi finul de cununie al fiicei lui Boris Lupașcu.

În cererea depusă la Procuratură, Litvinenco spune că, pe 22 aprilie curent, socialistul Bolea a fost văzut într-un parc din Chișinău împreună cu Lupașcu și fostul consilier al lui Dodon, Nicolae Posturusu. La același plan ar fi contribuit fostul președinte al CC, Mihai Poalelungi, care ar fi un apropiat al controversatului Veaceslav Platon.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md