19:02:50 24.02.2021
 
Stiri

Primele întâlniri ale Maiei Sandu din sediul Președinției: Șeful statului i-a explicat PROCURORULUI general prioritățile sale în calitate de președinte. Detalii de la întrevederile cu șefii SIS și BNM

Actualitate 26.12.2020 17:07 Vizualizări6572 Autor: Ziarul National
Primele întâlniri ale Maiei Sandu din sediul Președinției: Șeful statului i-a explicat PROCURORULUI general prioritățile sale în calitate de președinte. Detalii de la întrevederile cu șefii SIS și BNM


Președintele Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu procurorul general al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, în cadrul căreia a solicitat informații despre mersul investigațiilor în cazul dosarelor de rezonanță, progresul și impedimentele în avansarea și soluționarea în instanță a acestora.

„Am accentuat că oamenii așteaptă să se facă dreptate în aceste cazuri, că oamenii cer ca persoanele implicate în scheme de corupție să fie anchetate și pedepsite, iar banii furați să fie întorși statului. Oamenii, pe bună dreptate, vor să vadă rezultate reale ale activității procuraturii. Oamenii vor să știe că trăiesc într-o țară în care corupția este dur sancționată, iar oamenii cinstiți se află în siguranță”, a declarat Maia Sandu după întrevederea cu Stoianoglo.

De asemenea, președintele i-a explicat procurorului general prioritățile sale.

„Am reiterat angajamentul meu în calitate de președinte pentru consolidarea statului de drept în R. Moldova. Justiția poate funcționa cu adevărat independent doar având respectul și încrederea din partea cetățenilor. Iar pentru asta, judecătorii și procurorii trebuie să fie integri și buni profesioniști. Integritatea judecătorilor și procurorilor este garanția independenței lor”, a punctat Maia Sandu.

Maia Sandu declara anterior că nu este convinsă că procurorul general Alexandr Stoianoglo are curajul să lupte cu marea corupție.

„Nu sunt convingătoare acțiunile dlui Stoianoglo. Impresia pe care mi-a creat-o la momentul actual este că omul nu vrea să se ocupe de corupția mare, deci nu vrea să se ocupe de politic. El zice: „Politicul îl lăsăm într-o parte și ne ocupăm de alte chestii”. Alte chestii, deocamdată, nu sunt clare, sunt reglări de conturi pe interior, e o intenție sinceră de a face ordine în procuratură, pentru că oamenii pe care-i numește nu neapărat sunt oameni integri sau nu toți sunt oameni integri. Și atunci te întrebi: cum niște procurori cu probleme de integritate pot să-i cerceteze pe alți procurori despre care se spune că au probleme de integritate?

Toată societatea așteaptă de la el în special progrese pe lupta împotriva corupției mari. Noi știm că avem corupție la toate nivelurile, dar dacă vrem să fim credibili în lupta împotriva corupției, trebuie să începem cu lupta împotriva corupției mari și nu poți să lași politicul în afara acestor investigații, pentru că corupția în toate instituțiile statului începe de la corupția în politic, așa cum se finanțează partidele politice, cum oamenii folosesc instituțiile statului în interese de partid ș.a.m.d. Deci, dacă tu lași corupția mare deoparte, atunci ceea ce faci la nivelul corupției mici va avea implicații foarte mici”, declara Maia Sandu la începutul anului curent.

Tot astăzi, Maia Sandu s-a întâlnit cu directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco, și cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu.

„Am discutat despre situația actuală din R. Moldova și despre riscurile la adresa securității statului. Am reiterat poziția mea în calitate de președinte în legătură cu lupta împotriva corupției și consolidarea instituțiilor statului pentru a asigura securitatea națională. Cetățenii așteaptă ca instituțiile statului să lucreze în interesul oamenilor și să se ghideze în activitatea lor de lege”, a precizat șeful statului după întrevederea cu Esaulenco.

Cu guvernatorul BNM Maia Sandu a discutat „despre situația macroeconomică în contextul crizei economice prin care trece R. Moldova, despre situația sistemului bancar și necesitatea de a relua relația cu Fondul Monetar Internațional”.

„Am menționat importanța consolidării independenței și capacității BNM pentru a împiedica pe viitor fraude financiar-bancare, precum furtul miliardului sau laundromatul. Am accentuat angajamentul instituției prezidențiale de a sprijini inițiativele BNM care vin să asigure stabilitatea financiară a țării”, a spus președinta Maia Sandu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

22.02.2021 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Moscova îi spune Chi...

19.02.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul minoritar a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md