11:36:15 24.05.2022
Stiri

Igor Munteanu deschide PARANTEZELE despre „SALVATORII” regimului separatist: „Transnistria nu ar SUPRAVIEȚUI nicio singură lună… Chișinăul a oferit masca de oxigen regimului, atunci când ar fi putut să-l doboare cu ușurință”

Actualitate 28.01.2022 15:29 Vizualizări10326 Autor: Ziarul National
Igor Munteanu deschide PARANTEZELE despre „SALVATORII” regimului separatist: „Transnistria nu ar SUPRAVIEȚUI nicio singură lună… Chișinăul a oferit masca de oxigen regimului, atunci când ar fi putut să-l doboare cu ușurință” Facebook


Fostul președinte al Comisiei de control al finanțelor publice în Legislativul R. Moldova, Igor Munteanu, consideră că autoritățile constituționale de la Chișinău, la fel ca și în alte momente critice pentru regimul de la Tiraspol, oferă și de această dată separatiștilor o „mască de oxigen”. Acesta s-a referit la demersul Nataliei Gavrilița, care a solicitat Uniunii Europene să anuleze decizia privind suspendarea exportului de fier vechi spre Uzina Metalurgică de la Râbnița, care este controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„R. Moldova este un stat sărac. Atât de sărac, încât elevii știu că vor emigra înainte de a încheia ciclul școlar obligatoriu, iar încadrarea în câmpul muncii se face mai ușor prin rudele din Bologna, Dublin, Praga ori Roma, decât prin agențiile statului care pretind că asistă mediul de afaceri. De 20 de ani remitențele sunt de opt ori mai mari decât volumul anual al investițiilor atrase, iar datoria externă a ajuns la 9 miliarde de dolari (66,5% din PIB). Investițiile nu vin în R. Moldova din cauza corupției, instabilității, dar și a unui conflict separatist în stânga Nistrului, care a însemnat, de fapt, o sursă excelentă de îmbogățire pentru liderii separatiști, cât și pentru unii politicieni de la Chișinău, deveniți peste noapte micro și mezo-oligarhi. Ei sunt cei care au oferit, prin complicitate și corupție, condiții ideale pentru ca Rusia să mențină R. Moldova într-un prizonierat politic, economic și de securitate”, a menționat Munteanu într-un material complex publicat pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Asociația „Promo-LEX”, CONSTERNATĂ de decizia Nataliei Gavrilița de a face LOBBY pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița, controlată de regimul SEPARATIST de la Tiraspol și unde ar fi fabricat ARMAMENT

Astfel, fostul parlamentar a descris, pe larg, ce se întâmplă în Transnistia și cum se menține regimul separatist cu ajutorul Chișinăului.

„În domeniul politic, Transnistria a fost piatra de moară legată de picioarele statului fragil, R. Moldova, fiind fluturată des ca o probă de foc contra cursului proromânesc și pro-UE. Forțele conservatoare s-au alimentat constant din narativele rusești asupra războiului din 1992, aliindu-se cu cei care au luptat contra independenței R. Moldova. Rusia a promovat cu succes politica „sincronizării procesului de evacuare a munițiilor și militarilor săi cu reglementarea politică definitivă, pe baza unor garanții juridice solide”, prin intermediul unor politicieni corupți, oferindu-le bani și acces la Kremlin. De cealaltă parte, Moscova a menținut Tiraspolul ca element de șantaj contra elitelor pro-UE de la Chișinău prin diversiuni în zona de securitate și suprimare a oricărui control asupra marilor abuzuri comise în stânga Nistrului contra cetățenilor R. Moldova. Ani la rând, Moscova a tratat Tiraspolul ca un stat „de facto”, pedalând un scenariu de federalizare sub controlul său efectiv. Pentru Tiraspol, formatul „5+2” a fost un ring de „promovare externă” a liderilor săi secesioniști, ajutându-se de duplicitatea unor lideri politici de la Chișinău, dar și a unor inhibiții diplomatice cunoscute”, a punctat fostul Ambasador al R. Moldova în SUA.

Citește și: Chișinăul susține că UE ar fi admis erori în decizia prin care a interzis exportul de metale uzate în R. Moldova și promite că firmele care nu se conformează legislației naționale de mediu nu vor putea importa această categorie de deșeuri

În domeniul de securitate, principalele riscuri pentru R. Moldova vin în special din regiunea separatistă.

„Pericolul este legat de prezența ilegală a militarilor ruși (GOTR/pacificatori - cca 2 000), forțele armate ale „PMR” (armată, KGB, grupuri militare de elită cu destinație specială, grăniceri - 11 000), un numeros grup de ofițeri de spionaj ruși (GRU, FSB, SVR, cca 400) și, evident, unități paramilitare căzăcești, suvoroviști, pază privată, (cca 5 000). Estimăm acest efectiv la cca 20 000 de înrolați, iar în cazul unei mobilizări generale, acest efectiv ar ajunge la 40 000. Cu excepția unor apeluri patetice cu privire la evacuarea militarilor ruși, R. Moldova nu a avut niciodată un plan clar și bine implementat de demilitarizare și decriminalizare a regiunii secesioniste, folosindu-se de toate avantajele strategice pe care le are în calitate de stat recunoscut internațional. Singura viziune pe acest domeniu rămâne „Strategia 3D” din 2004, apărută în mijlocul societății civile, os din osul interesului național și care, din păcate, este validată de ultimele evoluții din regiune”.

În domeniul economic, Tiraspolul este actorul care dictează atmosfera relațiilor R. Moldova cu „Gazprom”, precizează Munteanu. În mod paradoxal, deși a acumulat datorii uriașe la consumul de gaze (cca 7,8 mlrd $), Tiraspolul promovează ideea că va achita datoriile numai după semnarea unui contract direct cu „Gazprom”, care-i gestionează deja acțiunile sale (14,4%), ceea ce confirmă că propunerea sa este speculație pură: „Evident, datoriile sunt un pretext pentru ca Rusia să vadă în R. Moldova un plătitor potențial al datoriilor acumulate de regimul separatist, într-un anumit moment, într-un moment de ezitare ori de orbire pentru Chișinău. De fapt, acesta-i motivul central pentru care Tiraspolul nu a fost recunoscut formal ca „stat independent”, ca în cazul Osetiei de Sud, Abhaziei, oferindu-i-se dreptul să ridice câștiguri grase din exporturile sale”.

În același context, Igor Munteanu spune că principala sursă a bugetului separatist este Uzina Metalurgică de la Râbnița, care asigură cca 1/3 din bugetul actual al regiunii. „Uzina exportă în medie de circa 240 de milioane de dolari anual, urmată de Centrala electrică de la Kuciurgan (cu exporturi de cca 130 mln $), companiile Sheriff (retail, servicii, telefonie, petrol etc.) urmând la distanță de primii. Este evident că „pmr” nu ar supraviețui nicio singură lună fără accesul la piața UE și acest lucru s-a datorat de multe ori serviciilor foarte generoase din partea unor guverne de la Chișinău care, în anumite momente critice, i-a oferit masca de oxigen, atunci când ar fi putut să-l doboare cu ușurință.

Oare de ce ex-premierul Dumitru Braghiș a fost decorat în anul 1998 de către liderul separatist Igor Smirnov, pentru merite deosebite în fața poporului transnistrean?

Sunt curios cine va primi în 2022 o nouă decorație din partea Tiraspolului „pentru ajutorul deosebit oferit Uzine Metalurgice de la Râbnița în noul context politic și de securitate”? Oare cine? Nu știu dacă ajung decorații pentru toți, dar cel puțin câțiva dintre arhitecții „politici externe echilibrate” deja își găuresc jachetele pentru aceste medalii”, a conchis Igor Munteanu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

iRod 28.01.2022 18:23

Daca uzina respectiva isi reia activitatea deplin, se va gasi metal pentru medalii!

iRod 28.01.2022 18:26

Daca uzina respectiva isi reia activitatea deplin, se va gasi metal pentru medalii!

APROB 29.01.2022 13:09

PERFECT SPUS !!! Cu detalii PERFECTE.Daca, despre PROSTIILE politicienilor de la Chisinau din TRECUT,dar si cele din prezent, nu se mai gasesc cuvinte de a le trata,atunci ce spun UNII "oameni de afacere",elite...din UE,care cu timpul s-au amestecat in tumultul prosiilor acestora,dar MAI ALES cu acei din TRANSNISTRIA !!!????????????

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Parteneriatul Estic 2

20.05.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia a înghițit găl...

16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md