09:08:51 20.04.2024
Stiri

Chișinăul susține că UE ar fi admis erori în decizia prin care a interzis exportul de metale uzate în R. Moldova și promite că firmele care nu se conformează legislației naționale de mediu nu vor putea importa această categorie de deșeuri

Actualitate 28.01.2022 15:03 Vizualizări2834 Autor: Ziarul National
Chișinăul susține că UE ar fi admis erori în decizia prin care a interzis exportul de metale uzate în R. Moldova și promite că firmele care nu se conformează legislației naționale de mediu nu vor putea importa această categorie de deșeuri


Decizia Uniunii Europene prin care a fost interzis exportul de metale uzate în R. Moldova ar conține erori. Prin urmare, Comisia Europeană a solicitat Chișinăului să expedieze o scrisoare oficială pentru a iniția procedura de rectificare a Regulamentului Uniunii Europene.

Ministerul Mediului de la Chișinău anunță că a expediat scrisoarea la adresa autorităților UE în vederea efectuării rectificărilor la anexele vizate, după ce, din noiembrie 2021, R. Moldova nu a mai putut importa metale uzate de pe piața europeană.

„În primăvara anului 2019, la comanda Comisiei Europeane a fost efectuat un studiu în vederea ajustării listei deșeurilor și țărilor în care pot fi exportate anumite deșeuri destinate recuperării. La acel moment, Republica Moldova a prezentat informația relevantă solicitată de către experți, dar, în procesul de compilare a listei de către experții internaționali, a fost comisă o eroare și prevederile Legii privind deșeurile, care admit excepție la import în Republica Moldova pentru anumite categorii de deșeuri, nu au fost incluse ca excepție în anexele III si IIIA la Regulamentul Comisiei Europene. Legea Republicii Moldova privind deșeurile stipulează că este interzis importul în Republica Moldova al deșeurilor şi reziduurilor de orice natură cu excepția categoriilor de deșeuri prezentate în anexa nr.7 care la rândul său prevede o listă de excepții pentru sticlă, carton și metal uzat”, a explicat Ministerul Mediului situația.

Regulamentul în cauză a intrat în vigoare în luna noiembrie 2021, moment în care a fost sistat exportul din Uniunea Europeană a anumitor categorii de deșeuri, inclusiv cele de metal uzat către țările cu care anterior exista o relație comercială pe acest segment.

„Atragem atenția că Regulamentul Comisiei Europene prevede expres faptul că procesarea deșeurilor exportate din UE în Republica Moldova se face doar de către companii care dețin o autorizație de mediu. Această autorizație este emisă doar de către Agenția de Mediu din Republica Moldova. Acest fapt este prevăzut și în cadrul legislativ național - Legea nr.209/2016 privind deșeurile. Respectiv, companiile care nu se conformează cadrului normativ de mediu nu vor putea importa și procesa anumite categorii de deșeuri, chiar dacă rectificările la Regulamentul 1418/2007 vor fi aprobate de Comisia Europeană și exportul deșeurilor de metal feros vor fi permise”, dă asigurări Ministerul Mediului.

Aceeași sursă precizează că legislația de mediu a Republicii Moldova reglementează procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sistemul de autorizații de mediu pentru toate activitățile, indiferent de originea metalului uzat, importat sau colectat pe teritoriul republicii.

Solicitarea actualei guvernări de a scoate R. Moldova din „lista neagră” a UE privind exportul deșeurilor de metale a fost criticată de către politicieni de opoziție și activiști civici. Ei au acuzat Chișinăul de „lobby” în favoarea Uzinei metalurgice de la Râbnița, cel mai mare contribuabil la bugetul regiunii separatiste și o sursă de îmbogățire pentru oligarhii de pe ambele maluri ale Nistrului.

De partea cealaltă, reprezentanții puterii de la Chișinău au arătat că în domeniul prelucrării de metale ar putea exista și alți investitori care nu trebuie să sufere din cauza neregulilor de la Uzina din Râbnița.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md