03:53:13 31.05.2023
Stiri

Dodon nu vrea să se afle ce a fost în „KULIOK” și avocații săi TERGIVERSEAZĂ examinarea dosarului. Procurorul Iarmaliuc: „Am impresia că le este frică de integritatea procurorilor mai mult decât… cuiva de TĂMÂIE”

Actualitate 24.10.2022 19:04 Vizualizări2479 Autor: Ziarul National
Dodon nu vrea să se afle ce a fost în „KULIOK” și avocații săi TERGIVERSEAZĂ examinarea dosarului. Procurorul Iarmaliuc: „Am impresia că le este frică de integritatea procurorilor mai mult decât… cuiva de TĂMÂIE”


Avocații lui Igor Dodon ar încerca să tergiverseze prin toate mijloacele examinarea în instanța de judecată a dosarului numit „kuliok”, deși anterior fostul șef de stat afirma că vrea să se facă lumină cât mai curând posibil în acest caz.

Apărătorii lui Dodon au solicitat astăzi în instanță, la a doua ședință de judecată pe acest dosar, recuzarea procurorului Petru Iarmaliuc, în pofida faptului că-l consideră neexperimentat. În același timp, avocații fostului președinte au reușit să blocheze desfășurarea procesului, după ce au depus o cerere prin care au solicitat ridicarea excepției de neconstituționalitate a legii în baza căreia a fost numit în funcție președintele interimar al Curții Supreme de Justiție, Vladimir Timofti.

Potrivit lui Iarmaliuc, Dodon și avocații săi insistă pe recuzarea sa, dar fără mare succes. „Cererea lor a fost respinsă. Cred că deja este a treia cerere de recuzare a subsemnatului. Eu nu înțeleg de ce se tem domnii avocați. Am impresia că le este frică de integritatea procurorilor mai mult decât... cuiva de tămâie. Dar e dreptul lor. Nu au decât să depună cereri și plângeri în ordinea prevăzută de lege. Le-au fost respectate drepturile la apărare, le-au fost examinate toate cererile… Este evident că tergiversează examinarea dosarului. Ne aflăm deja la a doua ședință, iar avocații încă de la ședința precedentă, atunci când a fost întreruptă, au menționat că la ședința următoare, adică astăzi, urmează să prezinte lista probelor. Noi deja am prezentat lista probelor și nu ne rămâne decât să o examinăm și să stabilim pertinența lor”, a precizat Iarmaliuc.

Citește și: DEZVĂLUIRI despre proveniența imaginilor în care Plahotniuc îi întinde un „kuliok” lui Dodon: „Impactul scenetei este unul DEVASTATOR pentru Igor Dodon”

În opinia procurorului anticorupție, avocații caută pretexte să amâne examinarea dosarului „kuliok”.

„S-a văzut și astăzi înaintarea unor cereri neîntemeiate de a suspenda acest proces. Or asta însemna o intenție de a nu examina cu celeritate cazul, deoarece persoana se află în arest la domiciliu. În asemenea cazuri e nevoie de examinat cât mai repede dosarul, pentru a face claritate în societate. Conform articolului 30 din Convenția ONU împotriva corupției, astfel de cazuri trebuie soluționate în mod cât mai restrâns, pentru a se stabili în mod echitabil dacă persoana este vinovată. Și în ipoteza în care e vinovat să i se aplice pedeapsa prevăzută de lege, pentru a stârpi și pentru a preveni săvârșirea de noi fapte de corupție”, a punctat Iarmaliuc.

Citește și: Dodon a DEZVĂLUIT numele martorilor în dosarul „kuliok”. Socialistul speră să scape de PUȘCĂRIE invocând chestiuni de procedură și pomenește de o presupusă tentativă de ASASINARE a sa: „Înregistrarea nu a fost autorizată”


De partea cealaltă, apărătorii lui Igor Dodon afirmă că cererea de recuzare a procurorului Iarmaliuc e întemeiată, însă judecătorii „nu pătrund în esența argumentelor” aduse.

„Conduita acestui acuzator de stat nu este conformă cu principiile etice și deontologice. Noi asta am explicat judecătorilor. Acest lucru l-am invocat și mai devreme, în cursul urmării penale. Păcat că fostul procurorul-șef anticorupție interimar a examinat superficial aceste cereri și păcat că și judecătorii nu pătrund în esența argumentelor pe care le invocăm în ședință. Noi credem că e de competența Procuraturii Generale examinarea unor astfel de cazuri, iar legea e clară în acest sens”, a precizat unul dintre avocații lui Dodon.

Sursa citată infirmă că apărarea tergiversează examinarea dosarului și a explicat de ce procesul a fost stopat pentru moment.

„Credeți că la a doua ședință e tergiversare… Mă îndoiesc. Astăzi a fost admisă cererea apărării prin care a fost cerută ridicarea excepției de neconstituționalitate a legii în baza căreia a fost numit în funcție președintele interimar al Curții Supreme de Justiție. Noi punem la îndoială că această lege a fost constituțională la data la care a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial. În mod normal, această lege urma să intre în vigoare în aprilie 2022, respectiv Vladimir Timofti, care este și președintele completului de judecată care examinează cauza de învinuire a domnului Igor Dodon, urma să fie numit în funcție de președinte interimar al CSJ doar în aprilie 2022. Dar dânsul, neconstituțional și ilegal, a fost numit în funcție în octombrie 2021. Deci asta e problema, iar judecătorii au remis cererea noastră la Curtea Constituțională, care urmează să se expună. Deci, din acest motiv am cerut suspendarea procesului”, a conchis avocatul lui Dodon.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md