Dodon e gata să dea cu piciorul la cele 600 de milioane de euro din partea UE? Socialistul CONDIȚIONEAZĂ acceptarea acestui ajutor, deși este singurul astfel de pachet economic acordat de UE unei țări din vecinătatea estică
Liderul socialiștilor Igor Dodon recunoaște că R. Moldova se află într-o situație social-economică plecară, însă condiționează ajutorul de 600 de milioane de euro aprobat ieri de Comisia Europeană. „Salutăm, dar să vedem în ce condiții”, a declarat în această seară Dodon, în cadrul unei emisiuni de la postul NTV Moldova.
Potrivit lui Dodon, R. Moldova nu trebuie să accepte toate condiționalitățile impuse de UE.
„Este bine când cei din afara țării vor să ne ajute și salut orice ajutor. Dar în ce condiții? Am auzit că vor fi condiționalități politice, inclusiv majorarea vârstei de pensionare sau lichidarea raioanelor. De aceea, noi salutăm, dar să vedem în ce condiții. Dacă va fi în condiții ca pentru Alianța pentru Integrare Europeană unu și doi… Pentru reforma justiției s-au spălat vreo 100 și ceva de milioane de lei. Când se fura miliardul, europenii finanțau reforma justiției. Și a doua întrebare: de ce acum, în campania electorală?”, a menționat Dodon.
Socialistul a amintit, în acest context, de creditul care urma să-l acorde în 2020 Federația Rusă. În opinia lui Dodon, partidele de dreapta au tratat drept „gest electoral” creditul rusesc. „Vom insista ca fiecare bănuț, care va veni din UE, să fie prezentat raport în fața oamenilor. Unde s-a dus? Și insist ca banii să nu se ducă la ONG-uri”, a spus Dodon.
Socialistul a avut un comentariu și în privința celor 6 000 de tone de motorină oferită pe gratis de România agricultorilor din R. Moldova. „Românii dau motorină să fie repartizată prin raioane, cu toate că Iohanis a promis în decembrie anul trecut. De ce nu ați dat în februarie? Ați așteptat să se finalizeze lucrările de primăvară și acum vreți să umblați cu căldarea pe la oameni? Mulțumesc, bogdaprosti”.
Comisia Europeană a anunțat miercuri un Plan de redresare economică pentru R. Moldova, care va mobiliza până la 600 de milioane de euro sub formă de asistență macro-financiară, granturi și investiții, sprijinite prin combinări și garanții financiare.
Această nouă finanțare va fi mobilizată pe parcursul următorilor trei ani pentru a promova investiții care să susțină o redresare durabilă și favorabilă incluziunii în urma crizei COVID-19.
Planul se bazează pe cinci piloni: gestionarea finanțelor publice și guvernanța economică; economia competitivă, comerțul și IMM-urile; infrastructura; educația și capacitatea de inserție profesională; și statul de drept și reforma justiției.
Când vine IARNA peste Europa. „Schimbarea meteo așteptată în următoarele două săptămâni va aduce anomalii”
Președinta Sandu va purta săptămâna viitoare consultări cu partidele politice referitoare la lupta împotriva corupției
FOTO // Gestul INEDIT al ministrului Lazarencu pentru a invita cetățenii să participe la campania națională de împădurire: A împărțit puieți de stejar șoferilor care trecut la amiază prin centrul Chișinăului