09:13:18 21.02.2024
Stiri

UE a aprobat alocarea a 600 de MILIOANE de euro pentru RELANSAREA economică a R. Moldova: „Este singurul astfel de PACHET economic acordat de UE unei țări din vecinătatea estică”

Actualitate 02.06.2021 14:13 Vizualizări8122 Autor: Ziarul National
UE a aprobat alocarea a 600 de MILIOANE de euro pentru RELANSAREA economică a R. Moldova: „Este singurul astfel de PACHET economic acordat de UE unei țări din vecinătatea estică”


Comisia Europeană a anunțat miercuri un Plan de redresare economică pentru Republica Moldova, care va mobiliza până la 600 de milioane de euro sub formă de asistență macro-financiară, granturi și investiții, sprijinite prin combinări și garanții financiare. Această nouă finanțare va fi mobilizată pe parcursul următorilor trei ani pentru a promova investiții care să susțină o redresare durabilă și favorabilă incluziunii în urma crizei COVID-19 din această țară, informează un comunicat al Comisiei Europene.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că „Republica Moldova se află la o răscruce de drumuri” și că „planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent pentru a ajuta țara pe calea redresării și pentru a duce mai departe un program ambițios de reforme, în interesul cetățenilor săi”.

„În cele din urmă, acest plan ilustrează forța asocierii și a solidarității noastre pentru a lupta împreună împotriva pandemiei COVID-19”, a declarat Ursula von der Leyen.

Comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, a adăugat că UE va investi în economie, în conectivitate, în educație și în capacitatea de inserție profesională și că planul va sprijini reformele structurale indispensabile, inclusiv în domeniile-cheie ale justiției și luptei împotriva corupției.

Planul se bazează pe cinci piloni: gestionarea finanțelor publice și guvernanța economică; economia competitivă, comerțul și IMM-urile; infrastructura; educația și capacitatea de inserție profesională; și statul de drept și reforma justiției.

„Cea mai bună veste pe care cetățenii R. Moldova au primit din partea Uniunii Europene de la liberalizarea regimului de vize este planul de relansare economică de 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani. R. Moldova beneficiază de un plan de relansare economică la fel cum beneficiază toate țările membre ale UE. Este singurul astfel de pachet economic acordat de UE unei țări din vecinătatea estică”, a declarat președintele delegației Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, Siegfried Mureșan.

Oficialul a precizat că planul de relansare economică pentru R. Moldova nu ar fi fost posibil fără colaborarea extrem de strânsă dintre președinta Maia Sandu și instituțiile Uniunii Europene.

„Banii vor merge, în primul rând, în conectivitate, adică investiții în infrastructura rutieră, digitală, energetică, apoi în competitivitatea economică și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, dar și în reformele pe care le așteaptă cetățenii R. Moldova în administrația publică, domeniul bugetar, justiție și combaterea corupției”, a conchis Mureșan.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md