16:08:30 27.01.2021
 
Stiri

Comisie de ANCHETĂ în Parlament care va investiga ciscumstanțele în care a avut loc „Laundromatul” rusesc: Deputații care vor face parte din această structură

Actualitate 27.11.2020 13:59 Vizualizări1624 Autor: Ziarul National
Comisie de ANCHETĂ în Parlament care va investiga ciscumstanțele în care a avut loc „Laundromatul” rusesc: Deputații care vor face parte din această structură


Parlamentul a constituit astăzi o Comisie de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la „spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova.

Propunerea a fost lansată de către deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, cea care a fost aleasă președintă a Comisiei de anchetă care se va ocupa de „laundromatul rusesc”.

Membrii Comisiei vor încerca să stabilească, timp de 120 de zile, ce s-a întâmplat în perioada anilor 2010 - 2014, când circa 20 de miliarde de dolari din Federația Rusă au fost spălate prin intermediul sistemului bancar al R. Moldova, în baza unor decizii de judecată controversate.

Deputații au decis că vicepreședinte al Comisiei nominalizate va fi socialistul Alexandru Suhodolschi, iar secretar - deputatul PAS Dumitru Alaiba.

Din Comisia de anchetă mai fac parte socialistul Bogdat Țîrdea, democrata Ludmila Guzun, Denis Ulanov de la Partidul „Șor” și Vladimir Cebotari de la „Pro Moldova”.

„Сomisia nu va substitui organele de anchetă, ci va fi împuternicită să consolideze eforturile tuturor instituțiilor statului pentru elucidarea circumstanțelor „landromatului”, acțiuni care urmează să aducă rezultate concrete pentru identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respectivă”, a menționat deputata Inga Grigoriu.

Menționăm că Ziarul NAȚIONAL a arătat anterior într-o investigație că 17 judecători din R. Moldova au emis decizii de legalizare a miliardelor de dolari provenite din Federația Rusă în baza unor pretinse datorii. Banii au fost spălați printr-o singură bancă ce îi aparținea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

CITIȚI și „Spălătorii” de miliarde

Judecătorii vizați au fost suspendați din funcții, fiind cercetați pentru implicarea în „laundromatul rusesc”, însă în luna septembrie curent, la scurt timp după eliberearea lui Veacesav Platon din închisoare, aceștia au fost achitați, în prezent solicitând milioane de lei despăgubiri de la stat sau chiar restabilirea în funcțiile de judecători.

CITIȚI și „Spălătorii” de miliarde (II)

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.01.2021 12:51 Ziarul National ANALIZĂ: Dinastiile de la Kremlin și ...

25.01.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Statutul limbii ruse...

22.01.2021 09:12 Ziarul National Nicolae Negru // Provocatorii

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md