19:28:31 21.07.2024
Stiri

UE donează Republicii Moldova 40 de vehicule de patrulare și 100 de camere video corporale. Acestea vor consolida capacitățile Poliției de a răspunde prompt în situații de urgență

Actualitate 11.07.2024 13:19 Vizualizări857 Autor: Ziarul National
UE donează Republicii Moldova 40 de vehicule de patrulare și 100 de camere video corporale. Acestea vor consolida capacitățile Poliției de a răspunde prompt în situații de urgență


Inspectoratul General al Poliției (IGP) a primit o donație de 40 de vehicule de patrulare și 100 de camere video corporale în cadrul unui proiect finanțat de UE și implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în Republica Moldova. Donația, în valoare de 710 000 de euro, are drept scop consolidarea capacităților Poliției de a răspunde prompt în situații de urgență și de a proteja drepturile persoanelor care trăiesc în comunitățile locale.

Camerele video corporale vor spori responsabilitatea Poliției, vor proteja drepturile cetățenilor moldoveni, precum și ale refugiaților ucraineni și ale cetățenilor țărilor terțe. Automobilele de patrulare vor fi repartizate pe teritoriul țării pentru a consolida capacitățile IGP de a răspunde în timp util la orice situație de urgență.

Prezent la ceremonia de donare a lotului de echipamente, comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Varhelyi, a afirmat că „acest generos suport din partea UE este menit să răspundă nevoilor stridente exprimate de autoritățile naționale în contextul situațiilor de urgență (criza refugiaților, securizarea frontierelor, liniile de solidaritate și criza energetică).

„Acesta va consolida în continuare capacitățile naționale în conformitate cu acquis-ul UE și va spori încrederea cetățenilor prin dezvoltarea Poliției Comunitare. Donația de astăzi reflectă angajamentele comune UE - R. Moldova de a spori protecția celor mai vulnerabili, fie ei moldoveni și/sau refugiați, și de a oferi polițiștilor și polițistelor din R. Moldova cele mai bune condiții pentru a-și desfășura activitatea într-un mediu solicitant și în continuă schimbare. Suntem convinși că asistența acordată astăzi va contribui la continuarea dezvoltării unei poliții moderne, responsabile și digitale, care aplică legile și este mai aproape de cetățenii săi, a declarat Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a opinat că „Republica Moldova și-a reafirmat rolul crucial de punte între Uniunea Europeană și Ucraina, facilitând evacuarea și tranzitul în siguranță al persoanelor afectate de conflict". ,,Proiectul nostru continuă să acorde prioritate oferirii unor condiții demne de găzduire, asistență medicală de urgență, protecție și rute de tranzit sigure pentru refugiații ucraineni care caută siguranță și stabilitate”, a precizat ministrul.

Șeful de Programe OIM Moldova, Damien Fresnel, a menționat că Republica Moldova a fost o gazdă deosebit de primitoare și receptivă la nevoile umanitare enorme din februarie 2022”. „Pe măsură ce războiul intră într-o fază prelungită, amploarea nevoilor umanitare rămâne uriașă. Intensificarea măsurilor de gestionare a frontierelor, cu sprijinul financiar generos și continuu al Uniunii Europene, va permite furnizarea de asistență și protecție persoanelor afectate de conflict care traversează frontierele și va asigura garantarea traseelor în condiții de siguranță sunt facilitate prin politici și proceduri bazate pe respectarea drepturilor”, a punctat sursa citată.

Donația a fost efectuată în cadrul proiectului finanțat de UE în valoare de 15 000 000 de euro „Sprijinirea protecției, tranzitului, întoarcerii voluntare și informate și a reintegrării cetățenilor Parteneriatului Estic și a cetățenilor din țările terțe afectați de conflictul din Ucraina”, ca parte a eforturilor comune ale UE și OIM de a sprijini Ministerul Afacerilor Interne și agențiile sale specializate în asigurarea căilor pentru migrația legală și securitatea frontierelor, precum și în protejarea drepturilor refugiaților în timpul șederii prelungite în R. Moldova din cauza războiului din Ucraina.

În Europa, R. Moldova este printre statele care primesc cei mai mulți refugiați care au părăsit Ucraina din cauza războiului. Peste 1,1 milioane de persoane din Ucraina au intrat pe teritoriul Republicii Moldova începând cu 24 februarie 2022, dintre care aproximativ 120 000 încă locuiesc în țară.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md