03:04:40 25.06.2021
 
Stiri

TAXE mai mari pentru toți cetățenii, de la 1 aprilie

Economie 26.03.2016 10:35 Vizualizări32694 Autor: Stela Mihailovici
TAXE mai mari pentru toți cetățenii, de la 1 aprilie


TACTICĂ // Guvernanții vor să depășească criza acumulând tot mai mulți bani pe spatele cetățenilor

Sărăciți de criza din regiune, după deprecierea puternică a leului și furtul din sistemul bancar, moldovenii sunt pedepsiți din nou de autorități, care îi impun să plătească impozite mai mari începând cu 1 aprilie.

Astfel, guvernanții intenționează să mențină bugetul pe linia de plutire, până când va fi semnat un memorandum cu Fondul Monetar Internațional și vom obține suport financiar din partea partenerilor străini de dezvoltare.

Fiecare cetățean va plăti mai mult pentru lotul de pământ de pe lângă casă, pentru terenurile agricole pe care le muncește, va achita un impozit nou dacă are mașină și o „taxă pe avere”, dacă are un imobil scump. Așa prevede politica bugetar-fiscală pentru 2016, care a fost aprobată de Guvern. Autoritățile nu au uitat să majoreze și accizele pentru băuturi alcoolice și ţigări, dar și taxele de import al produselor petroliere, care vor duce nemijlocit la alte scumpiri.

Fermierii amenință cu proteste

Deși au dat alarma încă în toamna anului trecut, anunțând că sectorul agricol este în pericol, fermierii nu au fost auziți, ba chiar li se dă o nouă lovitură. În anul curent va fi majorat impozitul funciar cu 15 la sută.

Dacă până acum un agricultor plătea aproximativ 96 de lei pentru un hectar de pământ, de la 1 aprilie va plăti peste 110 lei. În plus, va fi introdusă TVA de 20% la piesele de schimb pentru utilajul agricol.

„Această majorare este lipsită de orice logică, dar și de morală. În 2015, agricultura a suferit un șoc, după deprecierea leului, dublarea dobânzilor la credite și neachitarea subvențiilor, iar ei vin cu presiuni fiscale”, s-a arătat indignat Alexandru Slusari, președintele Asociaţiei Republicane a Producătorilor Agricoli. Fermierii spun că nu vor tolera „batjocura guvernanților” și vor ieși la proteste, dacă Parlamentul va menține prevederile din politica bugetar-fiscală.

Taxă pe avere

În anul curent, va fi majorat și impozitul funciar pentru loturile de pe lângă casă. Pentru fiecare ar, sătenii vor plăti 1,15 lei față de un leu cât era până acum. Locuitorii din orașe vor achita 2,3 lei pentru un ar, iar cei care au case în Bălți și Chișinău – 11,5 lei pentru un ar față de 10 lei. Un hectar de teren din extravilan va fi taxat cu 80,5 lei, adică cu zece lei mai mult, iar impozitul pentru un hectar de pășune va constitui 63,15 lei față de 55 de lei.

În plus, cetățenii vor fi obligați să-și reevalueze bunurile imobile o dată la trei ani. Pentru persoanele fizice, serviciile vor fi oferite gratuit de organele cadastrale, iar agenții economici vor plăti din propriul buzunar. Dacă nu vor prezenta informaţia înnoită, contribuabilii vor plăti amenzi de până la o sută de mii de lei.

Persoanele fizice care dețin locuințe mai mari de 120 de metri pătrați cu o valoare cadastrală de peste 1,5 milioane de lei vor achita anual o taxă „pentru avere”, în mărime de 0,8% din valoarea imobilului. Potrivit calculelor, această taxă ar putea aduce în buget până la o sută de milioane de lei. „Este o tentativă care nu a fost gândită bine. Se încalcă echitatea fiscală”, comentează expertul economic Mihai Manoli.

Vinieta, de patru ori mai scumpă

Un alt impozit nou este cel pentru autovehicule, care va înlocui din 2017 taxa pentru folosirea drumurilor. Plăţile nu vor mai fi efectuate către Fondul Rutier, ci către bugetele localităților în care sunt înmatriculate maşinile. Proprietarii de vehicule vor primi avize de plată de la Inspectoratul Fiscal până la 25 martie.

„Scopul acestei măsuri este asigurarea autonomiei financiare a autorităţilor publice locale”, motivează autorii proiectului. Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, susține că anularea taxei de folosire a drumurilor va crea un deficit la Fondul Rutier și nu vor mai putea fi reparate sau întreținute drumurile construite din fonduri externe. „Impozitul pe autovehicul va deveni un venit general al administrației locale, care va putea fi cheltuit pentru orice altă necesitate”, afirmă Chirinciuc.

Cea mai mare surpriză este scumpirea, de aproape patru ori, a vinietei (taxa de drum pentru mașinile cu numere străine). Pentru fiecare zi, proprietarul autoturismului va plăti câte un euro. De exemplu, vinieta pentru jumătate de an va costa 180 de euro. Va rămâne neschimbat doar prețul vinietei pentru 7 şi 15 zile, taxa fiind de patru și, respectiv, opt euro.

„Este o inițiativă corectă. Moldova s-a umplut de mașini cu numere de înmatriculare bulgare sau transnistrene. De ce unii pot să se eschiveze astfel de la plata taxelor de import ale mașinilor? Trebuie să fie condiții egale pentru toți”, este de părere economistul Viorel Chivriga.

Dacă șoferii vor decide totuși să achite taxele de import ale mașinilor, acestea vor fi mai mari în 2016. De exemplu, accizele pentru mașini cu volumul motorului pe benzină între 1 500 și 2 000 cm cubi vor fi de 1 879 de euro față de 1 700 de euro cum este în prezent. Accizele pentru autovehicule cu motoare diesel cu un volum cuprins între 1 500 și 2 500 cm cubi vor fi mai mari cu 375 de euro și vor constitui 3 873 de euro.

Scumpiri la carburanți

În acest an, statul va încerca să facă rost de mai mulţi bani în buget şi prin majorarea accizelor la diferite mărfuri, taxele fiind ajustate la rata inflaţiei. Pentru țigările cu filtru s-au propus accize de 220 de lei pentru o mie de țigarete, plus 17% din valoarea acestora, iar pentru cele fără filtru - 60 de lei pentru o mie de țigări, adică cu zece lei mai mult față de taxa din 2015. Experții susțin că majorarea este nesemnificativă, deoarece R. Moldova s-a obligat față de UE să ridice accizele în următorii zece ani până la 90 de euro pentru o mie de țigări.

În cazul băuturilor spirtoase se vor aplica accize de 85,83 de lei pentru un litru, cu opt lei mai mult decât anul trecut. La importul unui gram de argint se vor plăti taxe de 2,59 de lei, iar acciza pentru un gram de alte metale prețioase va fi de 39,27 de lei, cu patru lei mai mult față de anul trecut.

Accizele la carburanţi se vor majora în anul curent cu 11,4 la sută. O tonă de motorină va fi taxată cu 1 720 de lei, iar o tonă de benzină sau gaz lichefiat – cu 2 577 de lei. „Ridicarea accizelor provoacă nemijlocit și majorarea prețului la pompă. Asta nu se va întâmpla chiar imediat, pentru că avem o scădere a prețurilor la bursele internaționale, dar pe viitor vor fi scumpiri cu 10-20 de bani pentru un litru de combustibil”, ne-a spus Victor Ghețu, director executiv al Uniunii Importatorilor de Produse Petroliere.

Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016 urmează a fi supus dezbaterilor în Parlament. Deputații vor decide care sunt taxele ce vor goli și mai mult buzunarele cetățenilor.

Mihai Manoli, fost ministru al Finanțelor:

Proiectul politicii bugetar-fiscale conține câteva propuneri pertinente, care ar aduce îmbunătățiri în sistem, dar altele dezamăgesc. Anterior au mai fost tentative de a încălca echitatea fiscală, dar acum chiar se face acest lucru prin includerea acestei taxe pe avere. S-au gândit peste noapte să majoreze și impozitul funciar, dar agricultorii n-au bani să plătească. Este regretabil că au rămas doar diletanți în politica fiscală. Eu cred că este necesară descentralizarea finanțelor publice și e salutabilă inițiativa cu impozitul pentru mașini. Pe de altă parte, ar fi normal să fie un fond rutier național care să includă toți banii achitați de proprietarii mașinilor și cei veniți din credite străine pentru reparația drumurilor, iar Ministerul Finanțelor să fie observator la administrarea acestui fond. Lucrurile s-ar mișca altfel.

Viorel Chivriga, expert economic:

Pregătirea politicilor bugetar-fiscale este, în primul rând, întârziată. Este o practică judicioasă, când ani la rând se aprobă documentul cu mari întârzieri. Nu mai puteam tolera acest lucru. Sunt multe aspecte care pot fi criticate, dar e prematur să o facem până când documentul nu va fi dezbătut în Parlament. Cred că aceste impozite mai mari au și o latură ascunsă. Asta nu înseamnă că vom avea și venituri mai mari la buget. Este mai bine să fie un cuantum mai mic la impozite, pe care cetățenii să-și permită să-l plătească, să avem încasări mai mari. Guvernanții trebuie să bată în altă direcție. Sunt probleme cu duiumul la achizițiile publice, la gestionarea cheltuielilor instituțiilor de stat. Iată acolo să facă schimbări!

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

slava 26.03.2016 11:19

nu fiti tampiti, taxe mai mari, inseamna si majorari treptate de salarii si pensii, guvernarea s-a expus clar in acest sens... mai mult, avem diminuari de tarife la combustibile, energie electrica, gaz.. ce naiba mai vrrti timp de 2 luni? apropo, ex: Suedia - taxe enorme, dar si salarii si pensii la nivel... insa economia trebuie sa ajunga treptat la acest nivel... aveti rabdare si nu mintiti cetatenii!!! guvernarea este de partea poporului!

Ilie Rotari 26.03.2016 12:41

Dacă se vor mări taxele, se vor mări și pensiile și salariile, guvernul lucrează pentru popor și nu împotriva lui și cred că va lua în calcul toate detaliile dacă vor mări salariile

Diana 26.03.2016 12:57

Dacă se majorează taxele evident că se majorează și salariile și pensiile cu cel puțin 50 la 100! Oameni buni,ne așteaptă un viitor frumos și îndestulat! Auplecat javrele PLDM-iste de la conducere și n-o să mai fure nimeni nimic!

valentina 26.03.2016 21:02

taxele se tot ridica ani la rind, da de salarii mari nici zvon nu este. aici vorbesc credca cei care is in aceeasi cirdasie cu Filip si Plohotniuc, mincav-ar boalele pe toti,, eu am 5 ani de cindactivez in domeniul sanatatii publice si mai sus de 2300 de lei nu am mai ajuns,,ca tot ni se taie crengile de sub picioare!!!! se vor mari salariile si pensiile parlamentarilor,,nu si a licratorilor de rind,, la noi in sectie in loc de 4 persoane suntem 2,,da lucru trebuie totul facut si la timp!! si ni s-au taiat salariile care erau in plus,,adica lukram pentru 2 da salariu primim pentru unu,,luav-ar dracu de deputati,,,n-ati mai avea multe zile pe fata pamintului!!!!

Maria 26.03.2016 23:51

Deci avem salarii mărite si taxe marite, de parca nu știe lumea ce asta inflație , de parca nici nu știm ca leii se emit pe-un capăt la moment , o sa ne trezim ca V-om cumpara piinea cu un milion de lei!

Lana 27.03.2016 11:30

Daca se vor mari taxele .....pe dracu se vor mari pensiile shi salariul ..... da li va se mari buzunarile guvernului ...

pushkin 27.03.2016 12:04

Doar timpiti si sunt unde omul simplu cu salariu de 2000 lei sashi mai permita ceva,bine ca lor salariile si le maresc in zecit dar la batrini o pensie nu maresc rushine sa le fie dar cum se zice dula fapte si rasplate sus toti vor rsp pentru greshele lor dar ca acum in criza asta vor sa scumpeasca asta ii ieshit cu totul din pene asa deputati avem noi moldova

ANA 27.03.2016 13:15

A MAI RAMAS SA PLATIM SI PE AER--NEEDUCATILOR--PLATITI VOI CA AVETI DE UNDE---I-AR NOUA OFERITINE DE LUCRU SI SALARII MACAR SA SUPRAVETUIM CA SA CREASCA COPII LINGA PARINTI---NU MAI STITI CUM SA MAI ZMULGETI BANI DIN NOI---NE DUCEM CU TOTI LA RIPA---RUSINE SA VA FIE

ady 27.03.2016 15:38

Ziarul National, iar mintiti, conform ultimilor noutati vinieta nu se mai scumpeste.

Cristian 27.03.2016 15:38

Sa plateasca toti agentii economici salarii oficiale si nu o sa fie nici o criza, va-ti gindit cite companii din Moldova dau salarii oficiale in marime reala!?

Mary 27.03.2016 17:31

Imbecili, cu alte cuvinte nu te poti exprima, noi poporul vom indura toate acestea, nuuuuuuuuuu si tare mii ingrija sa nu se intimle ca in 7 aprilie 2009, sau chear mai grav, dar nu ne asteapta zile bune!

Natalia 28.03.2016 08:33

Nu doar PLDM a furat dar toti voi sunteti niste hoti ,ce fel de legi asteptati daca avem un parlament plin de banditi si hoti si un guverd condus de un prost si hot!!!!

Mac 28.03.2016 13:22

Guvernantii chiar cred ca lumea-i proasta???? Cum poti fura de unul singur (ma refer la Filat) intr-un sistem atit de mare cu atitia mincai???? BNM,BEM, etc. Toti au mincat pin s-au indopat de-a binelea pe spatele poporului si acum vor mai departe sa ne calareasca, SA FITI BLESTEMATI PINA LA AL CINCILEA NEAM - pLAHATNIUC, cANDU, lUPU, gHIMPU si toti cei care au furat poporul nostru

Jon 28.03.2016 19:10

Din partea mea scumpiri la vieneta ii bine venita

Irina 30.03.2016 11:15

In tara asta nimic inafara de preturi nu se mai ridica, asta pt ca cei de la guvernare sa traiasca mai bine :)

taxe 01.04.2016 14:38

Irina ai dreptate, aici cresc doar preturile si cum se zice au promis ca v-or intoarce miliardul... uite ca il intorc din buzunarul nostru... ce nu va place? cei ce cred ca vor mari salariile sa desfaca m. tare buzunarul in asteptarea sa ca nu cumva cind ori curge acele salarii\pensii marite nu cumva sa curga pe alaturi de la darnicia lor

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md