19:47:50 23.07.2019
 
Stiri

Țările baltice protestează împotriva focurilor de artificii de la Moscova cu ocazia „eliberării”

Știri 11.07.2019 19:50 Vizualizări836 Autor: Ziarul National
Țările baltice protestează împotriva focurilor de artificii de la Moscova cu ocazia „eliberării”

Letonia, Estonia și Lituania i-au convocat pe diplomații ruși pentru a protesta împotriva planurilor Moscovei de a celebra „eliberarea” celor trei țări organizând focuri de artificii.

Astfel, potrivit MAE din Lituania, Distictul Militar Vest al Rusiei va marca, sambata, cu un foc de artifificii, „eliberarea” Vilniusului de către trupele sovietice.

Ministerul de Externe a subliniat că victoria aliaților împotriva nazismului și ideologiei naziste este extrem de importantă pentru soarta Lituaniei și a Europei, dar sfârșitul celui de-al doilea război mondial nu a adus libertate Lituaniei, ci a însemnat începutul și tragedia noii ocupații sovietice.

„Decizia părții ruse … este inacceptabilă pentru Lituania. O asemenea mișcare este deosebit de cinică și provocatoare în ajunul marcării a 80 de ani de la Pactul Molotov-Ribbentrop și a protocoalelor secrete, care au creat premisele pentru începerea celui de-al doilea război mondial și ocupația Lituaniei”.

La randul sau, Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei l-a convocat la discutii pe insarcinatul cu afaceri rus, Vadim Vasiliev, criticând intenția Rusiei de a organiza un spectacol de artificii pe 13 octombrie, în onoarea „eliberării Rigai de trupele fasciste”.

„Letonia condamnă categoric încercările mai noi ale Rusiei de a justifica crimele comise de Stalin și Hitler, inclusiv încheierea Pactului Molotov-Ribbentrop. În mod deosebit de cinic este organizarea de artificii la Moscova cu ocazia „eliberării” capitalelor țărilor baltice la marcarea a 80 de ani de la semnarea Pactului” – noteaza Ministerul de Externe al Letoniei.

Diplomatii au adăugat că, salutând victoria asupra nazismului, le amintesc tuturor că, pentru Letonia, Lituania și Estonia, restabilirea libertății și independenței a avut loc abia dupa 45 de ani, iar sosirea Armatei Roșii a însemnat restaurarea unei ocupații straine (sovietice).

Reprezentantului ambasadei ruse i s-a transmis că sărbătorirea prin focuri de artificii festive a „eliberării” țărilor baltice este văzută ca inacceptabilă și neprietenoasă.

Și Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei l-a convocat miercuri, 10 iulie, pe reprezentantul Ambasadei Rusiei și a protestat cu privire la organizarea de focuri de artificii la Moscova, pe 22 septembrie.

Sursa: Pagina de Rusia

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Cazul moldovenesc”

19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md