Stiri
Pentru piele superbă şi lupta cu microbii, mierea nu are rivali.
Mierea este produsă de către albine din nectarul plantelor şi este clasificată în lumea savanţilor conform originii sau plantelor de pe care albinele au strâns nectarul.
Omenirea a folosit mierea pentru tămăduirea rănilor secole la rând, dar deşi toate tipurile de miere au proprietăţi antibacteriale, potenţa lor variază de la regiune la regiune, de la plantă la plantă.
Din acest motiv, nu toată mierea este recunoscută ca „medicinală”, adică „activă”. Mierea „activă” este clasificată după gradul de activitate, precum ar fi +10 sau +15. Cu cât mai înalt e gradul, cu atât mai medicinală e mierea.
Mierea de manuka produsă în Noua Zeelandă de pe arbuştii de ceai manuka este cea mai profund studiată. Dar nu toată mierea de manuka este medicinală, adică „activă”. Dacă această miere are gradare mai jos de +10, calitaţile sale medicinale se consideră ignorabile.
Mierea din Moldova se deosebește după plantele de pe care a fost cules nectarul: miere de mai, de tei, de salcâm, de floarea-soarelui, de levănţică etc., însă calităţile sale medicinale nu sunt studiate ştiinţific, oamenii alegând mierea după propriul gust sau după sfaturile vânzătorului și folosind-o după reţetele „din popor”. Deşi mulţi comercianți vor spune că mierea lor este „ecologică”, doar prezenţa unui certificat ca atare poate confirma această calitate. În rest, consumatorul este lăsat pe seama onestităţii şi profesionalismului apicultorului. Mierea ecologică înseamnă că albinele nu au fost tratate cu antibiotice, nu au fost hrănite cu zahăr, iar plantele de pe care au cules nectarul nu au fost stropite cu chimicale. În Moldova acest nivel de calitate este extrem de dificil de atins.
Date ştiințifice despre efectul medicinal al mierii
Tămăduirea rapidă: un studiu de la Universitatea Waicato din Noua Zeelandă a demonstrat că pansamentele cu miere manuka au accelerat tămăduirea, prin reducerea inflamaţiei, mai ales la arsuri.
Lupta cu microbii: Studii de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie au demonstrat că mierea slăbeşte acţiunea bacteriilor de rană, dar şi a bacteriei „streptococus”, făcând-o mai vulnerabilă faţă de antibiotice.
Probleme de stomac: Ulcerele sunt cauzate în mare parte de către bacteria „helicobacter” şi sunt greu de tratat cu medicamente. Studiile de la Universitatea Waicato au arătat că mierea are un efect extraordinar împotriva acestei bacterii, deci ar putea trata şi indigestia cauzată de această bacterie. Mierea medicinală poate de asemenea trata diareea cauzată de bacterii. În aceste cazuri, mierea se recomandă ca o băutură rehidratantă, amestecată cu apă, având rolul de rehidratant mult mai efectiv decât rehidratanţii din farmacii.
Mierea este folosită în multe produse cosmetice pentru piele – aciditatea sa ajută la inhibarea bacteriilor, şi deci la dispariţia coşurilor. Iar zahărul natural din miere susţine apa din piele, având şi un rol de „umidificator”.
În bucătărie, mierea este cel mai des folosită în deserturi, copturi, conserve, iar mai nou – în marinade şi sosuri pentru salatele proaspete. În comparaţie cu zahărul, mierea conţine aproape de două ori mai multe calorii, deci va fi consumată moderat dacă doriţi să slabiţi.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Tamara Șchiopu // Atenţie, mierea!
Sanatatea & Frumusetea
14.07.2013
10:19
6992


Mierea este produsă de către albine din nectarul plantelor şi este clasificată în lumea savanţilor conform originii sau plantelor de pe care albinele au strâns nectarul.
Omenirea a folosit mierea pentru tămăduirea rănilor secole la rând, dar deşi toate tipurile de miere au proprietăţi antibacteriale, potenţa lor variază de la regiune la regiune, de la plantă la plantă.
Din acest motiv, nu toată mierea este recunoscută ca „medicinală”, adică „activă”. Mierea „activă” este clasificată după gradul de activitate, precum ar fi +10 sau +15. Cu cât mai înalt e gradul, cu atât mai medicinală e mierea.
Mierea de manuka produsă în Noua Zeelandă de pe arbuştii de ceai manuka este cea mai profund studiată. Dar nu toată mierea de manuka este medicinală, adică „activă”. Dacă această miere are gradare mai jos de +10, calitaţile sale medicinale se consideră ignorabile.
Mierea din Moldova se deosebește după plantele de pe care a fost cules nectarul: miere de mai, de tei, de salcâm, de floarea-soarelui, de levănţică etc., însă calităţile sale medicinale nu sunt studiate ştiinţific, oamenii alegând mierea după propriul gust sau după sfaturile vânzătorului și folosind-o după reţetele „din popor”. Deşi mulţi comercianți vor spune că mierea lor este „ecologică”, doar prezenţa unui certificat ca atare poate confirma această calitate. În rest, consumatorul este lăsat pe seama onestităţii şi profesionalismului apicultorului. Mierea ecologică înseamnă că albinele nu au fost tratate cu antibiotice, nu au fost hrănite cu zahăr, iar plantele de pe care au cules nectarul nu au fost stropite cu chimicale. În Moldova acest nivel de calitate este extrem de dificil de atins.
Date ştiințifice despre efectul medicinal al mierii
Tămăduirea rapidă: un studiu de la Universitatea Waicato din Noua Zeelandă a demonstrat că pansamentele cu miere manuka au accelerat tămăduirea, prin reducerea inflamaţiei, mai ales la arsuri.
Lupta cu microbii: Studii de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie au demonstrat că mierea slăbeşte acţiunea bacteriilor de rană, dar şi a bacteriei „streptococus”, făcând-o mai vulnerabilă faţă de antibiotice.
Probleme de stomac: Ulcerele sunt cauzate în mare parte de către bacteria „helicobacter” şi sunt greu de tratat cu medicamente. Studiile de la Universitatea Waicato au arătat că mierea are un efect extraordinar împotriva acestei bacterii, deci ar putea trata şi indigestia cauzată de această bacterie. Mierea medicinală poate de asemenea trata diareea cauzată de bacterii. În aceste cazuri, mierea se recomandă ca o băutură rehidratantă, amestecată cu apă, având rolul de rehidratant mult mai efectiv decât rehidratanţii din farmacii.
Mierea este folosită în multe produse cosmetice pentru piele – aciditatea sa ajută la inhibarea bacteriilor, şi deci la dispariţia coşurilor. Iar zahărul natural din miere susţine apa din piele, având şi un rol de „umidificator”.
În bucătărie, mierea este cel mai des folosită în deserturi, copturi, conserve, iar mai nou – în marinade şi sosuri pentru salatele proaspete. În comparaţie cu zahărul, mierea conţine aproape de două ori mai multe calorii, deci va fi consumată moderat dacă doriţi să slabiţi.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Stiri relevante
10.06.2025
15:52
1596
MedLife lansează serviciul de analize medicale disponibil non-stop, cu rezultate în timp record
09.06.2025
19:22
2006
Terapia cu statine ar putea reduce mortalitatea în sepsisul sever, sugerează un nou studiu
09.06.2025
10:59
1917
Generațiile tinere înfruntă demența cu mai mult succes: Studiul care aduce vești încurajatoare
08.06.2025
14:29
1794
Cum să amplifici eficiența tratamentului cu Ozempic și alte medicamente GLP-1 printr-un stil de viață integrat
08.06.2025
13:56
1142
Alcoolul și sănătatea: mituri spulberate, riscuri reale și sfaturi pentru un consum responsabil
08.06.2025
13:30
1125
5 secrete de dimineață pentru un început sănătos al zilei: Sfaturi de la experți în somn și ritm circadian
07.06.2025
15:45
935
Cele mai importante vitamine pentru femei: ce trebuie să știți înainte de a le alege
07.06.2025
13:35
1290
Test de sânge revoluționar pentru Alzheimer: depistarea precoce a simptomelor, conform unui nou studiu
07.06.2025
09:49
3017
TOP trei băuturi matinale care ard rapid grăsimea de pe burtă
05.06.2025
10:34
1060
De ce astmul afectează tot mai mulți copii și adolescenți: poluarea, stilul de viață și alergenii sub lupă
04.06.2025
14:24
1233
MedLife aduce sănătatea mai aproape de comunități: Caravana cu Sănătate oferă gratuit consultații și analize în zonele vulnerabile din România.
04.06.2025
13:34
1081
Studiu revelator: dietele restrictive și legătura cu agravarea simptomelor depresiei
























Top stiri
17.06.2025
16:01
1
Întâlnire strategică între șeful Poliției Naționale și oficiali germani la Chișinău pentru securitate și reforme instituționale
17.06.2025
15:28
51
Participarea Republicii Moldova la GLOBSEC 2025: Carolina Novac promovează progresele țării în tranziția energetică și securitatea globală
17.06.2025
15:06
275
FOTO // Cum să construiești o afacere de succes în AGRICULTURĂ, fără a miza doar pe subvenții din partea statului. O familie din Cahul administrează 2 000 de hectare și practic în fiecare an au o recoltă de TREI ori mai mare decât alți agricultori
17.06.2025
12:44
350
Atac devastator asupra Kievului: 15 morți și aproape 100 de răniți după bombardamentele rusești din 17 iunie
17.06.2025
12:25
275
Agricultorii beneficiază de subvenții de peste 41 milioane lei într-o săptămână
17.06.2025
11:58
388
Șoferi, faceți plinul! Carburanții continuă să se scumpească. Cât va costa benzina și motorina de la miezul nopții
17.06.2025
11:41
398
Maia Sandu denunță atacul devastator asupra Kievului: Pierderi umane și distrugeri masive în urma rachetelor rusești
17.06.2025
11:33
440
Guvernul alocă câte 1 000 de lei pentru fiecare elev din clasele I–IX începând cu 2025-2026. Cum veți intra în posesia banilor
17.06.2025
10:38
316
Fonduri semnificative alocate pentru avansarea cercetării agricole în Republica Moldova
17.06.2025
10:13
365
Vara investițiilor și a viselor împlinite: Cumpără o locuință cu „Proimobil” și poți CÂȘTIGA o vacanță în Palma de Mallorca!
17.06.2025
09:58
382
Captură de droguri de 10 milioane lei, doi suspecți reținuți pe drumul Taraclia-Chișinău
17.06.2025
09:36
360
VIDEO, FOTO // Armata lui Putin continuă să țintească zone rezidențiale din Ucraina și să UCIDĂ copii și oameni nevinovați. 14 morţi şi 55 de răniţi la Kiev, după un atac rusesc masiv cu rachete şi drone
17.06.2025
08:50
463
Un guvern prorus la Chișinău: O amenințare pentru aderarea R. Moldova la UE până în 2030
17.06.2025
07:00
589
Iranul lansează rachete către Israel: interceptări reușite și măsuri de siguranță sporite în nordul țării
17.06.2025
06:17
443
UE insistă pe interzicerea importurilor de GNL din Rusia, în ciuda opoziției Ungariei și Slovaciei
16.06.2025
20:43
618
Premierul Recean laudă sprijinul Germaniei și Italiei în integrarea europeană a Republicii Moldova
16.06.2025
20:35
980
Vremea de marți, 17 iunie 2025: Încălzire considerabilă și averse izolate
16.06.2025
20:20
823
Tensiuni în capitală: BCS acuză guvernarea de politizare, PAS răspunde criticilor privind marșurile de duminică
16.06.2025
19:50
722
Europa preia ștafeta: Ucraina primește mai mult ajutor militar din partea țărilor europene decât din partea SUA
16.06.2025
19:25
782
SUA anulează întâlnirea cu Rusia pe tema ambasadelor: Zaharova nu oferă explicații
16.06.2025
19:01
600
Mihai Popșoi la Tirana: Cooperarea regională, esențială pentru integrarea europeană a sud-estului Europei
16.06.2025
17:18
828
Putin, Erdogan și China critică acțiunile Israelului contra Iranului și se oferă să medieze conflictul
16.06.2025
16:36
787
R. Moldova, gazda primului Congres Mondial al Viei și Vinului: viitorul industriei vitivinicole la răscruce între tradiție și inovație
16.06.2025
16:01
665
Delegatie moldoveană studiază modelele de integrare și incluziune a refugiaților în Bosnia și Herțegovina
16.06.2025
15:59
612
Guvernul prelungește licențierea importurilor de cereale și oleaginoase până la sfârșitul anului 2025
















































Actualitate
Parteneri
Descoperă
Actualitate




Punct de vedere NAȚIONAL
Sondaj
Prietenii noștri