15:37:15 07.08.2020
 
Stiri

Sunt cetăţean moldovean aflat temporar peste hotare şi doresc să revin în R. Moldova. Voi fi obligat să stau în autoizolare la intrarea în ţară? RĂSPUNSUL MAEIE

Actualitate 15.07.2020 14:20 Vizualizări3190 Autor: Ziarul National
Sunt cetăţean moldovean aflat temporar peste hotare şi doresc să revin în R. Moldova. Voi fi obligat să stau în autoizolare la intrarea în ţară? RĂSPUNSUL MAEIE


Pandemia de COVID-19 a dat toate regulile peste cap, iar cetățenii R. Moldova nu mai știu cum să procedeze pentru a reveni acasă.

Ministerul Afacerilor Eexterne și Integrării Europene (MAEIE) a publicat răspunsurile la cele mai frecvente întrebări privind intrarea pe teritoriul Republicii Moldova pe timpul stării de urgență în sănătate publică:

1. Sunt cetăţean al Republicii Moldova, iar soţul/soţia este cetăţean străin. I se va permite soţului/soţiei intrarea în Republica Moldova?

Da. Membrilor de familie ai cetăţenilor Republicii Moldova li se permite intrarea în ţară, cu obligaţia respectării regimului de autoizolare pentru o perioadă de 14 (paisprezece) zile în locurile determinate.

2. Sunt cetăţean al Republicii Moldova, dar actele moldoveneşti sunt expirate. Mi se va permite intrarea în Republica Moldova în baza paşaportului valabil al altui stat?

În cazul în care persoana prezintă la intrarea în țară pașaportul sau buletinul de identitate moldovenesc expirat, reprezentantul poliției de frontieră verifică în baza de date identitatea și apartenența acesteia la cetățenia Republicii Moldova și, dacă datele se confirmă, permite intrarea cetățeanului în țară.

3. Sunt cetăţean al Republicii Moldova, dar nu am niciun act moldovenesc. Mi se va permite intrarea în Republica Moldova în baza paşaportului valabil al altui stat?

În situația când persoana prezintă la intrare în țară pașaportul român, bulgar sau al altui stat, dar declară că deține și cetățenia Republicii Moldova fără a demonstra aceasta printr-un act de identitate moldovenesc, reprezentantul poliției de frontieră verifică în baza de date identitatea persoanei și, în caz dacă se confirmă apartenența acesteia la cetățenia Republicii Moldova, îi permite intrarea în țară ca cetățean moldovean.

4. Sunt cetăţean al Republicii Moldova aflat temporar peste hotare şi doresc să revin în Republica Moldova. Voi fi obligat să stau în autoizolare la intrarea în ţară?

Da. Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu fişa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioadă de 14 (paisprezece) zile în locurile determinate.

5. Excepţie de la obligaţia autoizolării:

În cazul în care nu prezintă semne clinice de infecţie respiratorie sau stare febrilă, nu sunt obligaţi să respecte regimul de autoizolare o perioada de 14 (paisprezece) zile în locurile determinate, următoarele categorii de persoane:

- conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă şi persoane, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor/navelor, brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren;
- persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitar, inclusiv însoţitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative);
- elevii/studenţii, înmatriculaţi în unităţile/instituţiile de învăţământ de peste hotarele ţării noastre, care au de susţinut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învăţământ gimnazial/liceal/învăţământ superior;
- persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document confirmativ;
- lucrătorii transfrontalieri;
- membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor internaţionale, precum şi membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
- persoanele în tranzit.

6. Care sunt condiţiile stabilite pentru tranzitarea Republicii Moldova?

Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova va fi efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere ale frontierei de stat:

- Giurgiuleşti – Galaţi, rutier – Giurgiuleşti – Reni, rutier;
- Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – Leuşeni-Albiţa, rutier;
- Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – Tudora-Starokazacie, rutier;
- Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – Palanca-Maiaki – Udobnoe, rutier.

Aceste culoare de tranzit pot fi utilizate pentru tranzitare în ambele direcţii. În cazul tranzitării veţi primi un act privind itinerarul de tranzitare şi timpul necesar acordat pentru ieşirea din Republica Moldova.

7. Doresc să vin în Republica Moldova pe cale terestră. Care sunt punctele de trecere a frontierei de stat active?

În vederea diminuării răspîndirii infecţiei de coronavirus mai multe puncte de trecere ale frontierei de stat şi-au sistat activitatea. Harta interactivă a punctelor de trecere active poate fi găsită aici: http://www.border.gov.md/index.php/ro/harta-punctelor-de-trecere.

8. Mă aflu în regim de autoizolare la domiciliu, dar îmi trebuie să plec peste hotare. Este posibil?

Nu. Este interzisă, până la data de 1 august 2020, părăsirea teritoriului Republicii Moldova pentru persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu.

9. Ce se întîmplă dacă nu respect regimul de autoizolare la domiciliu?

Nerespectarea regimului de autoizolare la domiciliu va servi temei pentru atragerea persoanei vinovate la răspundere contravenţională şi/sau penală.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md