05:41:49 14.06.2024
Stiri

Servicii mai accesibile și mai ieftine pentru MII de locuitori din raionul Sângerei

Social 22.04.2015 16:31 Vizualizări2210 Autor: Galina Munteanu
Servicii mai accesibile și mai ieftine pentru MII de locuitori din raionul Sângerei


Primarii din şase localităţi învecinate din raionul Sângerei şi-au unit eforturile pentru rezolvarea în comun a problemelor comunale locale. În acest raion a fost lansată astăzi o întreprindere municipală de prestare a serviciilor comunale.

Astfel, circa 15 mii de locuitori din satele Chișcăreni, Ciuciueni, Coșcodeni, Dumbrăvița, Iezărenii Vechi şi Tăura Veche vor beneficia de servicii mai bune. Întreprinderea va presta servicii de evacuare a deşeurilor, întreţinere şi deszăpezire a drumurilor, deservire a reţelelor electrice şi reţelelor de apă şi canalizare.

„Cea mai mare provocare pentru fiecare primar din R. Moldova este asigurarea unor servicii de calitate pentru cetăţeni. Cooperarea intercomunitară este o nouă tendinţă care vine ca un colac de salvare pentru primării. Pe moment, am creat o entitate juridică, avem tehnica necesară pentru prestarea unor astfel de servicii, însă trebuie să depunem eforturi pentru educarea populaţiei pentru a convinge că trebuie să aprecieze şi să depună efort ca să putem spune: Mai ieftin, mai curat, acum şi în satele noastre”, a spus primarul satului Chișcăreni, Silvia Ţurcanu.

Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) a oferit suportul metodologic pentru crearea Întreprinderii de prestare a serviciilor comunale „Servcom-Chișcăreni”, dar și un grant de o sută de mii de dolari pentru procurarea utilajului și echipamentelor necesare - un tractor multifuncțional, echipament de profilare a drumurilor, remorcă, tomberoane pentru gospodăriile casnice și instituțiile publice.

„Pe parcursul anului 2015, serviciul intercomunitar „Servcom-Chișcăreni” va primi asistență din partea partenerilor de dezvoltare pentru consolidarea capacităţilor întreprinderii. Suntem siguri că iniţiativa locală este garantul durabilităţii unor astfel de proiecte care asigură servicii de calitate în fiecare localitate”, a adăugat expertul în domeniul copperării intercomunitare în cadrul PDCLI, Ghenadie Ivascenco.

La evenimentul de lansare a fost vernisată și o expoziţie de obiecte realizate din deşeuri reciclabile, iar mai mulţi locuitori au participat la ateliere de confecţionare a unor astfel de lucrări.

Tot pentru educarea populaţiei, tinerii din cele şase localităţi au organizat un flash-mob prin care au îndemnat consătenii să aibă grijă de localităţile în care trăiesc.

Fondarea serviciului intercomunitar Chișcăreni a este unul din cele zece proiecte de cooperare intercomunitară implementate în mai multe raioane din R. Moldova, care transcriu în practică prevederile Strategiei Naționale de Descentralizare a R. Moldova, aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2012.

Valoarea totală a granturilor oferite este de un milion de dolari. Beneficiari ai proiectului sunt peste 120 de mii de cetăţeni din 40 de localităţi din R. Moldova.


Stiri relevante

României îi pasă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

07.06.2024 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // Începe marea curățenie?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md