01:24:06 13.05.2025
Stiri

Studentul nostru în China: „R. Moldova are nevoie de un sistem de meritocrație”

Moldovenii în lume 17.10.2014 09:20 Vizualizări3290
Studentul nostru în China: „R. Moldova are nevoie de un sistem de meritocrație”

    CURAJ // Când a atins majoratul, a decis să plece în China. A mers acolo pentru a primi „o educație mai bună”

    Originar din orașul Călărași, R. Moldova, Andrei Pânzaru, 21 de ani, s-a îndrăgostit de poporul chinez, deși este mereu cu sufletul și gândul la cei de acasă. Tânărul este student la Universitatea Sun Yat-Sen din orașul Guangzhou, iar după cei trei ani de când se află în China, Andrei o caracterizează drept „țara unde se pune accent pe rațiune și echilibru”.

    Ziua Națională a Chinei, 7 zile de vacanță

    L-am găsit pe Andrei în plină sărbătoare, iar, zice el, pentru poporul chinez Ziua Națională a Chineieste un eveniment extrem de important. În acest an, Republica Populară Chineză a împlinit 65 de ani, iar toți cetățenii care activează în instituțiile publice au primit o vacanță de o săptămână, de pe 1 până pe 7 octombrie. „Este ceva ieșit din comun, deoarece chinezii au doar două vacanțe pe an, de Ziua Chinei și la Festivalul Primăverii. Pe 1 octombrie sunt organizate o mulțime de activități consacrate zilei fondării Republicii Populare Chineze, iar orașele din întreaga țară sunt împânzite cu decorații și steaguri roșii. Majoritatea populației folosește această ocazie pentru a călători împreună cu familia, iar mulți dintre chinezi aleg drept destinație Beijingul, anume acolo a avut loc proclamarea Republicii Populare Chineze. Eu am petrecut primele două zile ale acestei sărbători împreună cu prietenii chinezi, iar în zilele rămase am vizitat locurile istorice din apropierea orașului”, ne povestește Andrei.

    China pune accent pe istorie și cultură, R. Moldova - pe religie

    Tânărul afirmă că sărbătorile din China transpun în viață istoria, cultura, înțelepciunea și dăinuirea poporului chinez, iar pentru R. Moldova, sărbătorile reprezintă religia și nostalgia după un sistem sovietic străin. „Poporul chinez are o istorie de 5 000 de ani și aceasta se resimte în toate aspectele vieții de zi cu zi, în special când e vorba de sărbătorile tradiționale. Cred că secretul longevității acestui popor este capacitatea de a adapta stilul de viață la tot ceea ce este nou, dar în special datorită faptului că a pus mereu accent pe rațiune și echilibru”, ne explică tânărul.Andrei ne mai spune că în China există o diferență mare între sate și orașe, între regiunea de coastă și cea din interiorul Chinei, iar în ultima perioadă se lucrează minuțios asupra acestui dezechilibru. „Totuși, dacă este vorba despre orașe, atunci aș putea compara China cu ceea ce vedem la televizor legat de marile orașe americane, clădiri înalte, infrastructura foarte bine pusă la punct. Tot ceea ce e omenesc nu le este străin nici chinezilor, însă, spre deosebire de alte țări, aici se resimte trendul pozitiv al economiei în societate”, adaugă studentul.

„Încă mai învăț chineza”

Andrei Pânzaru a reușit să ajungă la studii în China, după ce a urmat un curs de chineză la Chișinău. „Provin dintr-o familie de oameni simpli și faptul că mă aflu aici este doar rezultatul prestației mele”, a precizat studentul care ne spune că și acum este în proces de învățare a limbii chineze. „Capacitatea sau imposibilitatea de a învăța această limbă depinde de caracterul fiecăruia dintre noi. Pentru a învăța limba chineză, este nevoie de multă muncă și perseverență, dar sunt sigur că fiecare este capabil să o învețe, dacă își dorește acest lucru”, spune Andrei.

Sistemul de învățământ chinez nu știe ce este mita

    Studentul din China ne povestește că mita este un lucru neîntâlnit în sistemul universitar chinez, iar studenții sunt încurajați să nu plagieze. „Ceea ce face conducerea Chinei, adică a o cincime din toată populația globală, este ceva demn de apreciat”, consideră Andrei. În timpul liber, acesta face ciclism, merge la înot, citește cărți sau iese cu prietenii.

    Tânărul din R. Moldova ne spune că nu muncește și nu a muncit niciodată în China, deoarece legislația chineză interzice munca pentru studenții care primesc bursă din partea Guvernului Chinez. „Străinii care vin la studii în China primesc un an de studiere intensivă a limbii chineze, doar în grupe de străini. De asemenea, se familiarizează cu tradițiile și cultura țării. Este un sistem foarte bine gândit, astfel se elimină riscul unui șoc cultural. După acest an, majoritatea străinilor studiază alături de studenții chinezi și mulți dintre ei sunt deja adaptați mediului și societății chineze, la fel am fost și eu”, afirmă băiatul.

    Țara mereu plină de viață

    Întrebat ce îi place cel mai mult în China, Andrei răspunde fără să stea pe gânduri: „Toți au ocupație, peste tot se ridică clădiri noi, oamenii sunt plini de viață, de idei. Seara vezi bătrâni ieșind să facă sport sau doamne mai în vârstă care dansează împreună. Se resimte acel sentiment de comunitate. Această energie este molipsitoare”.

    Andrei ne mai spune că s-a adaptat bucătăriei chineze, iar actul său de eroism este faptul că a învățat să mănânce cu bețișoarele. „Bucătăria chineză este una foarte diversă și bogată. Chiar și cele mai pretențioase persoane vor putea găsi bucate pe gustul lor. Marea provocare a fost să învăț să mănânc cu bețișoarele. Foamea și nevoia te învață de toate”, râde băiatul.

    Andrei locuiește într-un cămin studențesc și nu se plânge pe condițiile de trai și relațiile cu semenii chinezi. „Dacă îi vorbești unui om în limba pe care o înțelege, îi vei cuceri mintea. Dacă îi vorbești unui om în limba sa, îi vei cuceri inima, spunea Nelson Mandela”, punctează tânărul.

R. Moldova are nevoie de o viziune de dezvoltare

Andrei Pânzaru consideră că, pentru a crește, R. Moldova are nevoie de o viziune de dezvoltareși prosperare, împărtășită de întreaga conducere a țării. „R. Moldova mai are nevoie de instaurarea unui sistem de meritocrație, care ar putea permite persoanelor capabile, indiferent de situația financiară, să se dezvolte, să se educe, să obțină experiența necesară și să conducă și să dezvolte țara. Sunt de părere că singura metodă de a depăși perioada de stagnare în care ne aflăm de 23 de ani este să ne asumăm tot ce este mai bun de la toate țările cu care avem legături diplomatice, economice, politice și militare, să le adaptăm realităților țării noastre și, prin muncă, să ajungem un exemplu demn de urmat pentru alții, la fel cum este China în prezent”, conchide studentul din R. Moldova care învață Politica Internațională în China.

Autor: Daniela Hadei
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte