08:56:04 09.05.2024
Stiri

Stoianoglo, după verdictul CtEDO în favoarea sa: „Dacă nu găsim o soluție amiabilă cu guvernarea actuală, vom depune toate eforturile pentru a încasa de la stat și prejudiciu moral, și prejudiciu material”

Actualitate 24.10.2023 16:38 Vizualizări1408 Autor: Ziarul National
Stoianoglo, după verdictul CtEDO în favoarea sa: „Dacă nu găsim o soluție amiabilă cu guvernarea actuală, vom depune toate eforturile pentru a încasa de la stat și prejudiciu moral, și prejudiciu material”


Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo nu crede că mai poate reveni, în condițiile actuale, la conducerea Procuraturii Generale (PG), dar se arată sigur că va câștiga în instanță dosarul împotriva „acțiunilor abuzive” ale președintei Maia Sandu prin care a fost demis din această funcție.

Declarațiile au fost făcute astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, susținute la câteva ore după publicarea deciziei Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO), care a constatat că lui Alexandr Stoianoglo i-a fost violat dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 5 octombrie 2021 prin care a fost suspendat de drept din funcția de procuror general, după ce pe numele său au fost pornite mai multe dosare penale.

Alexandr Stoianoglo a anunțat că va ataca în instanța de judecată decretul prezidențial semnat de președinta Maia Sandu pe 26 septembrie curent prin care acesta a fost demis din fruntea PG.

„Am folosit calea prevăzută de lege, adică am depus o cerere la Președinție, am primit deja un răspuns. Mâine-poimâine, noi vom adresa în instanța de judecată cererea pentru anularea și suspendarea decretului președintelui. Noi analizăm și posibilitatea de a ataca decizia respectivă la Curtea Constituțională. Restabilirea mea în funcție depinde numai de doamna președintă. Reieșind din acțiunile pe care ea le-a întreprins până acum..., cred că în situația creată asta este imposibil. Nu cred că doamna președintă, după ce noi am depus o cerere prin care am rugat suspendarea decretului și restabilirea mea în funcție, dar ea a refuzat, cred că în condițiile create putem rezolva problema numai prin deciziile instanței de judecată. Nu cred că instanța de judecată de la noi se va grăbi cu adoptarea deciziei respective, dar suntem siguri că, până la urmă, vom câștiga dosarele respective. Și, atunci, cu cât mai mult procedurile astea vor dura, cu atât prejudiciul adus R. Moldova va fi mai mare”, a declarat Stoianoglo, adăugând că „acțiunile abuzive din partea președintelui vor fi în examinate penal”.

Alexandr Stoianoglo a punctat că a depus la CtEDO două plângeri – „prima pe faptul arestării mele abuzive în baza unor dosare penale falsificate și din motive politice și a doua pe motiv că nu am avut posibilitatea să contest decizia CSP prin care a fost numit un procuror prin care au fost pornite acele cauze penale fabricate și care a dus la suspendarea mea din funcția de procuror general”.

CITIȚI și DOC // Alexandr Stoianoglo a cerut despăgubiri de 20 000 de euro, iar CtEDO a acceptat doar 3 600: Înalta Curte de la Strasbourg afirmă că fostului șef al PG i-a fost încălcat dreptul de acces la o instanță pentru a contesta suspendarea din funcție

CtEDO s-a pronunțat în cazul celei de-a doua și a dictat prejudicii de 3 600 de euro, după ce Alexandr Stoianoglo a cerut 20 000 de euro.

„Noi nu urmărim scopul de a lua ceva de la stat, de aceea suma pe care noi am cerut-o este o sumă foarte modestă. Pentru noi este important recunoașterea încălcării drepturilor noastre și demnitatea noastră. (...) Dacă nu găsim, după decizia respectivă, o soluție amiabilă cu guvernarea actuală, atunci depunem toate eforturile pentru a încasa de la stat și prejudiciu moral, și prejudiciu material pentru ca, în viitor, a putea încasa acești bani de la executorii care au falsificat dosarele penale și probele”, a mai afirmat Stoianoglo.

Avocatul fostului procuror general, Victor Munteanu, a declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă că suspendarea din funcție a lui Alexandr Stoianoglo nu putea fi făcută fără a-i oferi acestuia posibilitatea de a o contesta. Mai mult, acest mecanism nu există nici astăzi.

„Pentru că nu există un mecanism de a contesta decizia, noi am examinat ca una din posibilități să fie adresarea repetată la CSP să-și repare gafa, să revadă această chestiune, să-l repună pe dl Stoianoglo în posibilitatea examinării corecte a acelei plângeri, de a oferi probe, de a face alte chestiuni, pentru că la momentul actual nu există o altă cale de a repara greșeala”, a spus avocatul.

Menționăm că, în cadrul conferinței de presă, fostul șef al Procuraturii Generale a respins repetat acuzațiile care îi sunt aduse în cadrul celor cinci „dosare penale falsificate”, pornite „fără probe, în baza unor materiale din mass-media”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md