16:18:43 16.07.2020
 
Stiri

Statul ar putea câștiga cel puțin 100 de MILIOANE de lei din pariurile sportive. „Volumul pieței din R. Moldova este de peste 2 MILIARDE de lei”

Economie 21.11.2019 13:38 Vizualizări1188 Autor: Ziarul National
Statul ar putea câștiga cel puțin 100 de MILIOANE de lei din pariurile sportive. „Volumul pieței din R. Moldova este de peste 2 MILIARDE de lei”


Directorul NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei, bulgarul Plamen Milanov, este convins că statul ar putea să câștige anual cel puțin 100 de milioane de lei din pariurile sportive. Omul de afaceri atrage atenția că modificările de lege, operate recent, riscă să oblige statul să plătească despăgubiri de sute de milioane de lei.

„Practic, în R. Moldova sunt peste 60 de mii de oameni care activ fac pariuri sportive, iar volumul pieței, potrivit unor estimări, este de peste 2 miliarde de lei pe an”, a declarat Plamen Milanov, în cadrul emisiunii „Zi de zi”, de la Publika TV.

Potrivit directorului NGM Company, din această sumă, niciun leu nu ajungea în bugetul de stat și toți banii plecau în off-shore.

În iunie curent a fost lansat singurul portal autorizat pentru pariuri sportive, controlat de FISC și Serviciul pentru Prevenirea Spălării Banilor, menționează acesta. De la 1 ianuarie 2020, vor fi introduse impozite pentru câștiguri, în urma unor modificări de lege.

Operatorii legali spun că aceste schimbări vor încuraja pariurile sportive „la negru”.

Plamen Milanov a venit și cu un exemplu care arată cum sunt impozitate aceste câştiguri.

EXEMPLU DE IMPOZITARE A PARIURILOR SPORTIVE:

Suma pariului – 1 000 de lei

Coeficient – 1,07

Suma câștigului neimpozitat – 240 de lei

Câștig – 1 070 de lei (1 000 de lei x 1,07)

Suma impozitată – 830 de lei (1 070-240)

Suma impozitului (12%) – 99,6 lei

„Câștig” final – 970,4 lei (830 de lei – 99,6 lei + 240 de lei)

Suma pariului – 1 000 de lei

„Câștig” după impozitare – 970,4 lei

„Tabelul arată oferta unui exemplu foarte bun cum după schimbarea legislației, toți jucătorii din R. Moldova ajung în situația să nu mai facă pariuri pe site-ul statului", a precizat directorul NGM Company.

O altă problemă ar fi şi că autorităţile nu blochează pariurile ilegale. „Contractul pe care statul l-a semnat cu noi prevedea sistarea, închiderea site-urilor ilegale de pariuri sportive. Și asta pentru că piața moldovenească era totalmente dominată de jucători ilegali”, a conchis Plamen Milanov.

Juriștii spun că statul riscă să fie acţionat în judecată, pentru că nu-şi respectă obligaţiunile. „În anumite condiții au fost oferite garanții, inclusiv în scris, din câte înțeleg, în cadrul contractului pentru operatorul care a venit pe această piață. Și vreau să subliniez că, din perspectiva bugetului, piața era moartă. Bugetul practic nu câștiga nimic de aici", a subliniat juristul Ruslan Uscov.

Investitorul bulgar atrage atenția că, dacă autoritățile vor ignora în continuare obligațiunile, statul va fi dat în judecată. Despăgubirile solicitate pot depăşi jumătate de miliard de lei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Niște canalii

11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md