15:09:35 21.06.2024
Stiri

Spitalele vor fi sancţionate

Știri 28.12.2013 13:59 Vizualizări2174 Autor: Stela Mihailovici


Spitalele vor fi sancţionate

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) va vea dreptul să aplice sancţiuni spitalelor care nu vor asigura cu medicamente toţi pacienţii internaţi ce deţin poliţe medicale. Dacă se va demonstra că cetăţenii au plătit bani pentru medicamente sau investigaţii medicale în timp ce se tratau în spital, administraţia instituţiei va fi obligată să repare prejudiciul cauzat şi să restituie toţi banii.
Sancţiunile au fost aprobate de Guvern şi vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2014.

Noul regulament va permite CNAM-ului să reţină suma prejudiciată din contul transferurilor pentru luna imediat următoare care trebuie să fie realizate către spitalul care a încălcat regulile.

O altă modificare aprobată de Guvern prevede clar scopurile utilizării de către instituţiile medicale a banilor alocaţi din fondurile sistemului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Spitalele nu vor avea dreptul din aceşti bani să-şi reînnoiască baza tehnico-materială. Această obligaţie îi revine instituţiei medicale şi direct fondatorului, care trebuie să aloce resurse financiare pentru modernizarea spitalului.

Dacă vor admite încălcări, instituţiile medicale vor fi impuse să returneze sumele utilizate în alte scopuri în conturile CNAM şi să achite o penalitate în mărime de 0,1% din sumă pentru fiecare zi de utilizare neconformă a banilor publici.

Noile modificări vor “accentua responsabilitatea prestatorilor de servicii medicale pentru nivelul de satisfacţie a pacienţilor şi respectiv, nivelul de încadrare a populaţiei ţării în sistemul de protecţie financiară în caz de îmbolnăvire”, explică CNAM.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md