08:56:10 15.05.2021
 
Stiri

Soluțiile lui Octavian Țîcu pentru REZOLVAREA problemei aprovizionării cu gaze a R. Moldova

Politică 10.12.2019 15:00 Vizualizări3569 Autor: Ziarul National
Soluțiile lui Octavian Țîcu pentru REZOLVAREA problemei aprovizionării cu gaze a R. Moldova


Noul lider al PUN, Octavian Țîcu, crede că problema independenței energetice a R. Moldova este piatra de temelie a independenței statului, care, de-a lungul celor 28 de ani de independență, a fost sabotată de prim-miniștri, miniștri ai Economiei, prin complicitate cu „Gazprom”, gigantul ce utilizează șantajul economic în dialogul inechitabil cu țările dependente de gazele rusești.

Potrivit lui, greșeala fatală comisă de guvernanții R. Moldova e că în anul 1997 a fost cesionat dreptul de proprietate asupra conductelor de tranzitare a gazelor rusești de pe teritoriul R. Moldova către „Gazprom”, prin intermediul „Moldova Gaz”: „În loc să negocieze dreptul de proprietate asupra acestor conducte care tranzitează teritoriul R. Moldova, politicienii aflați în posturi-cheie, practic, au sortit R. Moldova la o dependență energetică totală față de Rusia”.

Acesta spune că există două soluții pentru iarna anului 2020, dar și pentru viitorul imediat.

„Demararea urgentă a negocierilor cu „Naftogaz” Ucraina în vederea încheierii unui acord de aprovizionare cu gaze naturale din Europa via Ucraina. Iar pentru anul 2020 – utilizarea finanțării europene în valoare de 60 de milioane de euro pentru finalizarea cât mai grabnică a conectării R. Moldova la gazele naturale din România. R. Moldova consuma anual 1 miliard 300 de mii metri cubi de gaze naturale. Este o cantitate infimă în comparație cu alte state. Această cantitate de gaze poate fi importată din România, cu condiția ca toată infrastructura necesară să fie construită cât mai rapid, până în noiembrie 2020. Tergiversarea soluționării problemei de aprovizionare cu gaze naturale a R. Moldova din România poate fi considerată ca atentat la securitatea cetățenilor R. Moldova, și, cu siguranță, vinovații au și un nume și ar trebui să poarte răspundere în fața legii”, menționează politicianul.

De asemenea, acesta amintește că în 2020 va intra în vigoare „Pachetul Energetic 3” al Tratatului Comunității Energetice Europene, a cărui semnatară este R. Moldova, iar aceasta înseamnă că republica noastră trebuie să demareze procedurile legale de restituire în proprietatea statului a rețelelor de distribuție/tranzitare a gazelor naturale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

07.05.2021 09:35 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unire pe stânga, ego...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md