06:41:34 03.11.2024
Stiri

Slujesc interesul pacienților și instruirii studenților

Advertising 02.10.2015 14:27 Vizualizări6646 Autor: Galina Munteanu
Slujesc interesul pacienților și instruirii studenților

Personalități // Își dedică viața acestei meserii și dorinței de a atinge noi culmi

Înființată în septembrie 1945, Catedra Otorinolaringologie avea să fie oglindită mai târziu în zece monografii și sute de articole publicate în culegeri și reviste naționale și internaționale.

A avut ca șefi mai mulți profesori universitari și medici cu renume, printre care profesorul V. Cecurin, N. Mihaloiţ, V. Romanov, după care l-a succedat în acest post profesorul V. Popa. Contribuții deosebite la prosperarea catedrei și la educarea multor generații de medici au avut și profesorii universitari M. Sandul, I. Ababii. Pe parcursul anilor, au fost stabilite relaţii de colaborare ştiinţifică cu savanţi din SUA, Franţa, Germania, Danemarca, România, Rusia, Ucraina și Polonia.

Au început simplu, cum era la acea vreme, ca să ajungă în ziua de azi când studenții au posibilități de instruire de invidiat. „Sunt în această catedră de mic, tatăl meu fiind medic ORL-ist. Nu învățam la școală, dar îi știam pe mai toți profesorii de aici. S-au schimbat foarte multe la această catedră, dar și în domeniu. Avem noi și noi performanțe în tratarea bolnavilor. Mă refer aici și la implantul cohlear pentru copiii surzi”, susține profesorul universitar, directorul clinicii ORL de la Spitalul Republican, Alexandru Sandul.

„Acum 30 de ani erau unele posibilități, acum sunt altele. Cu acest progres tehnic, avem posibilități enorme de tratare a bolnavilor, dar și de instruire a studenților. Dacă înainte aceștia studiau structura urechii de pe un desen, pictat de cineva care nu era medic, acum studenții au modelul urechii pe masă și o pot analiza. În plus, a fost deschis Centrul de Simulare unde studenții au posibilitatea să se antreneze până a ajunge la pacient”, adaugă doctorul în științe medicale, conferențiarul universitar Vasile Cabac.

„Am progresat și progresăm”

Mândri de realizări sunt și profesorii care s-au dedicat și se dedică în totalitate dezvoltării medicinei interne. „De când sunt în acest domeniu, am progresat și progresăm. Nu e vorba doar de posibilitățile tehnice, dar și de tratamentul bolnavilor. Nu putem compara medicamentele de acum cu cele de atunci. S-au schimbat și tehnicile de predare pentru studenți. Pe timpuri, mergeam la bibliotecă, făceam comandă de literatură de la Moscova, Kiev, așteptam câteva săptămâni să ajungă, și când ajungea putea să nu fie ceea de ce aveam nevoie. Acum e mult mai ușor. Avem acces la biblioteca electronică, deschizi internetul și vezi sau îți culegi tot ce ai nevoie”, susține directorul Departamentului Medicină Internă, Sergiu Matcovschi.

„Au crescut bazele clinicii, exact ceea ce au nevoie studenții în ziua de azi, pentru a deveni profesioniști. Sunt mai multe catedre față de ce a fost inițial, dar s-a schimbat și modalitatea de predare. Acum, pot spune cu certitudine că rezidenții sunt pregătiți la un nivel destul de înalt și, când termină studiile, se descurcă bine în ceea ce au de făcut”, susține și doctorul habilitat în medicină, profesorul universitar, șef al disciplinei gastroenterologie, Vlada Tatian Dumbravă.

Din 1996, catedra desfăşoară studii postuniversitare prin rezidenţiat, iar din 2011 este antrenată în perfecţionarea medicală continuă a medicilor practici.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.11.2024 12:13 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La urne! Avem r...

01.11.2024 08:57 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu sau Putin?

28.10.2024 13:50 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Atipicul stride...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va deveni președintele R. Moldova după turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie 2024?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md