16:03:29 22.09.2020
 
Stiri

Sincer, despre demnitate și adevăr

Politică 01.07.2019 12:55 Vizualizări6007 Autor: Ziarul National
 Sincer, despre demnitate și adevăr


Semne diacritice

Până a reuși Maia Sandu să plece în prima sa călătorie peste hotare, care să indice direcția principală a politicii externe pe durata mandatului său, o delegație parlamentară a Republicii Moldova a și făcut o vizită demonstrativă la Moscova, în plină componență aliată, expusă generos de media rusă ca pe un grup de aborigeni ai unui teritoriu recucerit de curând, venit să aducă omagiu binefăcătorilor săi.

Cuvintele de salut pe care le-a adresat delegației noastre președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, exprimă în esență scopul vizitei: „Colegii dumneavoastră (ai Zinaidei Greceanîi –n.n.) au venit în Rusia, țară care face sincer multe lucruri pentru ca în Republica Moldova să fie pace și prosperitate”.

„Sincer”, „pace și prosperitate”, acestea sunt cuvintele-cheie. Rusia „face sincer multe lucruri pentru ca în Republica Moldova să fie pace și prosperitate”, nu ați știut? Pentru aceasta a mers cu atâta urgență delegația parlamentară în frunte cu Zinaida Greceanîi la Moscova: ca să afle „post-adevărul” sau „adevărul alternativ”, dacă vreți, că, de fapt, Rusia e cea care aduce „pace și prosperitate” în Republica Moldova. Uitați de embargouri, de taxe vamale, de trupele ruse, de zângănitul de arme pe Nistru, de sprijinul acordat separatiștilor, de amestec în afacerile interne, de spionii ruși etcetera – acestea nu sunt din vina Rusiei, ci a guvernării precedente, după cum și problemele în relațiile cu ucrainenii sunt din cauza că ucrainenii nu își aleg corect reprezentanții.

Moscova desfășoară cu succes operațiunea care, tradusă din rusește, se numește „a trece (vina) de pe capul bolnav pe cel sănătos”. Profitând de ocazie, ea pune pe seama lui Plahotniuc nu numai spălarea miliardelor, care ar fi fost imposibilă fără implicarea serviciilor secrete ruse, ci și macularea imaginii sale, rezultatele deplorabile ale politicii sale externe de până acum în raport cu Republica Moldova. În loc să recunoască faptul că politica embargourilor a eșuat lamentabil, 70 la sută din exportul nostru mergând spre UE, România devenind principala piață de desfacere a producției moldovenești, Moscova a căutat și a găsit un țap ispășitor care se numește guvernarea Plahotniuc. Succesul operațiunii îl asigură „metanarativul” lui Dodon, preluat „creativ” de noul ministru de Externe, care spune că Republica Moldova nu ar trebui să aibă preferințe geopolitice, ci să mențină relații bune și cu Vestul, și cu Estul, sugerând astfel că guvernarea precedentă nu și-a dorit acest lucru și se face vinovată de înrăutățirea relațiilor moldo-ruse.

Socialiștii nu s-au jenat nici până la alegeri să spună aceste minciuni. Și nu e greu de ghicit de ce. Ei sunt plătiți de Moscova. De aceea nu îndrăznesc nici măcar aluziv să vorbească despre retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, mormăind despre necesitatea unei „analize”, deși strigă în gura mare „neutralitate, neutralitate!”. De ce acceptă acest rol de idioți utili acumiștii? De ce niște partide care se consideră „autentic proeuropene”, care se pretind a reprezenta o „nouă clasă politică”, pe care chiar Putin, exprimându-se „cât mai inteligent”, le-a numit „convențional proeuropene”, fac jocul perfid al Moscovei după ce au preluat puterea?

Răspunsul ar fi: de dragul luptei antioligarhice. Însă faptul că refuză să formeze o comisie parlamentară care să investigheze sursele de finanțare a PSRM, după ce Dodon a declarat că primește din partea Rusiei până la un milion de euro lunar, pentru partid și televiziunile PSRM ridică niște semne de întrebare în această privință. Cred ei că vor dezoligarhiza Republica Moldova împreună cu un partid-marionetă și un președinte care înnoptează la Ambasada Rusiei? Vor acumiștii să instaureze supremația legii călcând unele legi în folosul altora? Ignorând aceste întrebări, ACUM alimentează percepția că sunt parte a unei guvernări viciate, caricaturale, marionete. Nu poți să fii o forță morală decât procedând moral, demn. După vizita vasală a delegației parlamentare la Moscova, fără abordarea sinceră a relațiilor moldo-ruse, după votul rușinos al delegației Republicii Moldova în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, vizita externă a Maiei Sandu își pierde mult din importanță.

PS: Dl Vladimir Socor nu consideră că între Rusia și UE ar exista o înțelegere care ar plasa Republica Moldova în zona nimănui. Deducția respectivă din comentariul meu de vineri e forțată. Cer scuze dlui Socor și cititorilor pentru aceasta. (nn)
Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Stelian 01.07.2019 13:28

Cand analistii nostri moldoveni, parca adecvati si critici pana la un moment, deodata devin total nepriceputi ("Însă faptul că refuză să formeze o comisie parlamentară care să investigheze sursele de finanțare a PSRM, după ce Dodon a declarat că primește din partea Rusiei până la un milion de euro lunar, pentru partid și televiziunile PSRM ridică niște semne de întrebare în această privință". Ce aici nu e clar Domnule Negru? Ori cumva tanjiti dupa regimul vechi? Cum fără licheaua de Dodon era sa fie dat jos banditul de Plahotniuc?) pentru mine e primul semn ca omul plătește niște polițe.

Polilogu 01.07.2019 23:31

Dl NEGRU ARE PERFECTĂ DREPTATE ! Degeaba faceti voi 4 si altii ca voi spume la gură ! Va veti atinge cu prisosință scopul - REZERVATIA MOLOTOVA SUB PROTECTORAT RUSO -UE !Asta vă paște , băieti ! UCIGAȘI NĂIMIȚI AI ROMÂNILOR VEȚI AJUNGE !

Voila 03.07.2019 12:18

Haideți, nu fiți triști, există viață și după PSD-PD. Colhozul/CAP-ul trebuia odată și odată să-și dea obștescul sfârșit.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

18.09.2020 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // E posibilă refacerea...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md