19:42:11 24.09.2023
Stiri

SFATUL lui Socor pentru Sturza, Maia Sandu și partidele proeuropene: „S-a CÂȘTIGAT timp”

Politică 22.12.2015 14:49 Vizualizări4875 Autor: Ziarul National
SFATUL lui Socor pentru Sturza, Maia Sandu și partidele proeuropene: „S-a CÂȘTIGAT timp” europalibera.org


Cunoscutul analist politic al Fundației Jamestown, Vladimir Socor, salută decizia președintelui Nicolae Timofti de a-l nominaliza pe Ion Sturza în calitate de candidat la funcția de premier, dar consideră că R. Moldova se îndreaptă spre alegeri anticipate.

„Salut decizia președintelui Timofti. Prin nominalizarea lui Ion Sturza, dânsul vrea să oprească planurile lui Vlad Plahotniuc de a pune stăpânire deplină pe stat. Actualmente, Plahotniuc controlează părți importante din stat, însă nu e un control deplin. Această acțiune a devenit posibilă grație PLDM-ului și lui Valeriu Streleț, care au rezistat încercărilor de șantaj venite din partea partidului lui Plahotniuc. Chiar dacă Ion Sturza este competent și profesionist, probabil că ne îndreptăm către alegeri anticipate. Asta pentru că nu va exista o majoritate parlamentară pentru susținerea candidaturii domnului Sturza”, a declarat Socor în cadrul unei emisiuni televizate.

Analistul e de părere că, în cazul unor alegeri anticipate, va fi nevoie de o uniune a tuturor forțelor care sprijină interesul național și orientarea europeană. „Nominalizarea lui Sturza este o mișcare defensivă. Prin nominalizarea sa, s-a câștigat timp. În eventualitatea unor alegeri anticipate, e necesară o uniune a forțelor care sprijină interesul național și orientarea europeană. Timpul acesta trebuie folosit de forțele reale proeuropene, nu cele declarate, aflate în anturajul domnului Plahotniuc. Aici mă refer la echipa PLDM, condusă de Valeriu Streleț, Platforma Politică „DA”, la domnul Sturza ca o personalitate politică importantă și, de asemenea, la Maia Sandu”, a precizat sursa citată.

Vladimir Socor îi îndeamnă pe cei enumerați mai sus să formeze o uniune de centru-dreapta. „Deocamdată, aceste forțe politice și personalități nu acționează coordonat. S-ar putea ca, în cazul unor alegeri anticipate, aceste forțe politice să concureze una cu alta pe același segment al electoratului. Acest lucru poate și trebuie să fie evitat printr-o uniune pe centru-dreapta”, a conchis cunoscutul analist.

Amintim că Ion Sturza a început consultările cu partidele parlamentare. Acesta a avut astăzi o întâlnire cu liberal-democrații, iar ultimii au anunțat că-l vor sprijini în parlament. Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a anunțat ieri că partidul pe care îl reprezintă nu va participa la consultări cu Sturza. Iurie Leancă a spus că e dispus să discute cu Ion Sturza, iar liberalul Mihai Ghimpu nu a oferit, deocamdată, un răspuns în acest sens.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

18.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Iluzia subversivă

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md