11:48:09 20.04.2024
Stiri

Sergiu Sagaidac iese la RAMPĂ. „Era necesar să oferim interviul unor jurnaliști apropiați acestei grupări și să motivăm PA să întreprindă acțiuni de destructurare a grupării Platon”

Anticorupție 03.12.2018 11:03 Vizualizări3309 Autor: Ziarul National
Sergiu Sagaidac iese la RAMPĂ. „Era necesar să oferim interviul unor jurnaliști apropiați acestei grupări și să motivăm PA să întreprindă acțiuni de destructurare a grupării Platon”


Fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale (BS), Sergiu Sagaidac, susține, la fel ca și ex-adjunctul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție, Mihail Gofman, că „landromatul” și furtul miliardului din sistemul bancar ar fi fost pus la cale de „gruparea Platon”, apropiată FSB-ului rusesc. Acesta afirmă că, în 2016, „gruparea Platon”, împreună cu unii din clasa politică moldovenească, a „încercat să organizeze o revoluție, dar care a eșuat”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Sagaidac a explicat de ce în 2016 a făcut mai multe declarații referitor la spălătoria rusească și furtul miliardului din sistemul bancar. Acesta susține că atât el, cât și Mihail Gofman au vrut să se simtă în siguranță, iar din acest motiv au făcut mai multe dezvăluiri.

„Când iese cineva în public nu neapărat caută notorietate, căci plăcere din asta nu este. Pe Mihail îl cunosc de foarte mult timp și, după cum spunea un ofițer SIS, personal eram expus pericolului, pentru că aveam acces la informație restricționată și datorită conexiunilor pe care le aveam. În calitate de fost diplomat și funcționar public, persoană care activa în domeniul combaterii crimelor financiare aveam o relație specială cu CNA și SIS. Eram familiarizat cu activitatea grupului care investiga atacul asupra sistemului bancar din Moldova. După asta lucrurile au luat o întorsătură neașteptată pentru mulți. Atunci nu a existat altă soluție decât a pleca din Moldova și de apela la ajutorul unor contacte din străinătate, care ne-au oferit suport, dar trebuia să ieșim public cu unele declarații care au dus la arestarea lui Platon și altor persoane asociate „grupării Platon”, care erau implicate în „laundromat”. Pentru un mai mare succes al operațiunii, era necesar să oferim interviul unor jurnaliști apropiați acestei grupări și să motivăm Procuratura să întreprindă acțiuni de destructurare a „grupării Platon” apropiată FSB-ului. Ulterior, gruparea Platon împreună cu unii din clasa politică moldovenească au încercat să organizeze o revoluție, dar care a eșuat. În spatele acelei tentative se aflau persoane apropiate intereselor ruse în R. Moldova”, scrie acesta.

Sagaidac afirmă că până la urmă și-a obținut protecția: „Operațiunea a fost încheiată cu succes și doresc să mulțumesc Procuraturii Anticorupție, Ministerului Afacerilor Interne, SIS pentru măsurile operative întreprinse, care au dus la destructurarea „grupării Platon”. Nu am pretenția de a fi eroul cuiva, dar doream să ne asigurăm siguranța, căci exista grup de interese și forțe din umbră mult prea puternice pentru a fi combătute fără suport din exterior. Anume grație acestui suport a fost determinată Procuratura Anticorupție să întreprindă măsuri în destructurarea „grupării Platon””.

Sursa citată mai spune că, în 2016, urma să aibă loc „o revoluție”, dar că autorilor nu le-a reușit la fel ca în 2009. „Să nu fi fost Natasha cu Filat în 2009, atunci și-n ziua de astăzi eram în serviciu diplomatic. Au mințit tinerii și-au dat jos un Guvern absolut legitim, precum că ar fi fost comuniști. Voronin a fost dat jos de la guvernare de către ruși prin agentura lor, pentru că refuzase să semneze planul Kozak. Acordul de Asociere oricum ar fi fost semnat, pentru că era voință politică. Discuțiile au fost începute nu de Filat sau PLDM, dar de Guvernul Voronin. Filat doar a preluat discuțiile inițiate de guvernul anterior. Dar a aterizat Natasha din Moscova cu fabula ei că avea interdicție în Rusia, împreună cu agentul Filat și Baghirov și-au luat sub control întreaga guvernare prin revoluție”, mai scrie acesta.

Sergiu Sagaidac nu a ezitat să-l critice și pe fostul acționar de la „Victoriabank”, V. Țopa. „Am fost șef de secție prevenirea spălării banilor la „Victoriabank”, atunci când Țopa deținea o cotă semnificativă de acțiuni. Pot confirma preluarea frauduloasă de acțiuni, tranzacții dubioase cu încălcarea regimului de reglementare valutară șamd. Plecasem de la „Victoriabank” ca să nu mă asociez cu neregulile care se comiteau. De aceea, destructurarea grupărilor criminale gen Platon și Țopa este absolut necesară pentru combaterea provocărilor la securitatea economică a statului R. Moldova”, scrie acesta într-o altă postare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md